Isten hozta a Rózsafüzér Királynéja Plébánia honlapján!

"SÍRNI A SÍRÓKKAL, ÖRÜLNI AZ ÖRVENDEZŐKKEL"
Egyfajta lelki vagyonközösséget élhetünk...
Megírhatjuk örömeinket, fájdalmainkat,
az evangéliumból megélt tapasztalatainkat...
a keresztény életünkkel kapcsolatos örömeinket...
kérhetünk imákat különböző szándékokra...
javasolhatunk, kérdezhetünk...

2017.
Nov. 17. OLAJ
Köszönet mindazoknak, akik együtt elmélkednek/tek velem!
Az elmúlt vasárnap evangéliumához:
1. kérdés – ez a lényeg: A te lámpásodban van-e olaj?! Mivel töltögeted lámpásodat, nap mint nap…?
2. kérdést egy hittanos tette fel: az okosak miért nem adtak olajat a balgáknak? – lehet elmélkedni rajta, és örülnék a válaszoknak!
-------------
Kedves Károly Atya!
Azért nem adtak olajat az okosak a balgáknak, mert az olaj az Istennek tetsző élet szimbóluma lehet. Ha a balgáknak adnának az olajból az nem azt jelenti ebben a vonatkozásban, hogy irigyek, hanem hogy feladják az Istennek tetsző létet, és azonosulnak a balgákkal, akiknek nincs elég olajuk (tehát nekik sem lesz már elég). Pl ha mindenki azt mondja, hogy márpedig az abortuszt meg kell engedni, mert az anyáknak megterhelő több gyerek, akkor én nem azonosulhatok velük azzal, hogy na jó legyen igazatok. Hanem vigyáznom kell az olajomra, az Istennek tetsző életre. 
Ha az olaj valami olyan lenne, amit megoszthatnánk, akkor ez nem szerepelne a példabeszédek között. Szerintem :-) 
---------
Kedves Károly atya!
1-2 kérdésre a válaszom.
Igen van. Mindennap készülök a menyegzőre. Mindennap próbálok valamit tenni érte.
Imádkozom, szentírást olvasom, rózsafüzérezem, mindig van kiért és miért.
Sajnos vannak hiányosságaim is.
Legyen bennem mindig szeretet, amivel embertársaim felé fordulhatok.
Rászorulók megsegítése bármilyen formában. Kedvesség, jóindulat.
Részvét a szenvedők, testi-lelki betegek iránt.
Ne legyen bennem gyűlölet. Ha lehet, ne bántsak meg senkit/ez elég nehezen megy/
3. kérdésre a válasz
Azért nem adtak, mert akkor ők sem mehettek volna be a menyegzőre.
Nem azért mert irigyek voltak, hanem mindenkinek magának kell a lámpásában az olajról gondoskodni.
Ébernek lenni, mert nem tudjuk sem a napot sem az órát mikor jön el a vőlegény.
-------------
Kedves Károly atya  és Hittanosok!
Számomra ez a példabeszéd a halálunk órájára figyelmeztet. A vőlegény Jézus Krisztus, a 10 szűz a megkeresztelt emberek /vagyis mi/. A lámpásban lévő olaj az egész életünkben összegyűjtött jó cselekedet.Ez  a menyegző /Jézus II. eljövetele/, már nem arról szól, hogy segítsünk azoknak akik egész életükben lazán vették    az életet. Akkor már mindenki annyi olajjal gazdálkodik, amennyit összegyűjtött. 
1.  Az én lámpásomban fogalmam nincs mennyi olaj lehet, mert lehet, hogy amit gyűjtöttem már, a bűneimmel égettem is el belőle.
     Jól jött ez a figyelmeztetés!  Igyekszem töltögetni a lámpásomat  pl.:  szentmisével, imával, jó szolgálatokkal, szegények segítése, stb.
2.  Az 5 balga egész életét lazán vette nem gondolt jövőre. Míg az okosak előre látóan, meggondolva, sok mindent vállalva készültek a menyegzőre. Ezért nem adtak a sajátjukból.

Nov. 1. BÍBOROS ÚR LEVELÉBŐL
„… Mindenszentek ünnepén megújítjuk hitünket a szentek közösségében. Isten népének minden tagja: a megdicsőült szentek, mi, akik a földön járunk és a tisztulás állapotában lévő elhunytak, akiket méltán mondunk szenvedő lelkeknek is, egyetlen családot alkotunk. Az Egyházban liturgikusan is tisztelt szentek és boldogok életét napról-napra követhetjük, elolvasva rövid életrajzukat és elmélkedve arról, hogy a krisztusi tökéletességnek melyik vonása ragyog fel bennük. De ilyenkor, Mindenszentek ünnepe táján gondolunk azokra az üdvözültekre is, akiket oltárra nem emeltek, és akiknek nevét egyedül Isten ismeri. Sokszor mégis él bennünk a szilárd meggyőződés és a remény, hogy szüleink, jótevőink és szeretteink esetleg már az örök boldogságban vannak, és szerető figyelemmel kísérik életünket. Fontos, hogy közösségben legyünk a szentekkel, mert az ember élete nem bezárt, magányos küzdelem vagy sodródás, hanem igazi közösségi feladat, közösségi küzdelem és közösségi ünnep. Akinek kedves szentjei vannak, és különleges közbenjárásukat kéri, világosan megkülönböztetve a mindenható Isten segítségét a szentek közbenjárásától, az soha nem érzi magát egyedül és elhagyatottan. Akinek pedig a szeretete kiterjed a szenvedő lelkekre is, aki tud az elhunytakért imádkozni, aki szentmisét mond vagy mondat értük, az átéli azt is, hogy a közösségben nem csak kapni, de adni is tudunk. A mi gyarló imánk is, Krisztus végtelen értékű áldozatának erejéből, segítséget jelenthet élők és holtak számára.
De ha közösségben vagyunk a szentekkel és a szenvedő lelkekkel, ugyanígy át kell élnünk közösségünket egymással is itt, a földön. Ha csak tehetjük, látogassuk meg idős, beteg, magányos rokonainkat, ismerőseinket! Hívjuk fel őket telefonon! Érezzék, hogy figyelmes, segítségre kész szeretetünk mindig velük van! Kiváltképpen most, advent és karácsony felé közeledve gondoljunk arra, hogy a második isteni személy emberré lett. Így vállalt közösséget velünk. Ezért nekünk is ápolni kell a szeretet eleven közösségét egymással…”

Okt. 28. ZARÁNDOKLAT
- Hála és köszönet Istennek és a Szűzanyának a mai zarándoklatért… a Szűzanya közelében lenni nagyon jó érzés volt. Nagyon szép élmény volt a templomi közös imádkozás és éneklés, és ugyanígy a buszon történő Rózsafüzér-imádkozás és közös éneklés. Megint megtapasztalhattam a plébániai közösség tagjainak szeretetét, amit remélem én is viszonoztam. Köszönet Károly atyának a szervezésért, hogy ilyen szép élményben lehetett részünk…
- Nagyon köszönjük a mai napot. Minden perce ajándék volt…
- Három éves Rebeka unokámmal szentképeket  nézegetünk minden nap. Ez a legkedvesebb foglalatossága velem. Így tudja már Fatimát, hogy megjelent a Szűz Anya a három pásztorgyereknek. Tudja, hogy Lourdesban Bernadettnek jelent meg a Szűz Anya. Ma elmeséltem neki, hogy zarándoklaton voltam több Mária-kegyhelyen.  Kis idő után visszakérdezte: Andi mama, ma megjelentél a Szűz Anyának? 

Okt. 16. PRÉDIKÁCIÓ
A plébánia újságért és a prédikációért is köszönet!
Olyan szép volt a prédikáció!
Lehet, nagyon elfáradtunk az otthonunk átalakításában,...(és még nincs vége)
Nagyon sok mondani valót csemegéztem ki..
Lehet megváltoztam, ? jó volt hallgatni,.. olyan nyugodtan, igazat,.. 
valósat hallgattam..!
"Elkezdem, újból meg újból, de elbukom atyám, miért? "- hangzik a dalszövegében is, kérdezem én is..
Köszönöm!
--------------
Egy másik hozzászólás: Azt nem értettem, sőt bosszantott az evangéliumban... - Örültem, hogy figyelt az illető... kérdezett és személyesen meg tudtuk beszélni! (plébános)
-------
Örülök, már 4. reagálás, megkeresés is érkezett... 

Okt. 7. RÓZSAFÜZÉR KIRÁLYNÉJA
KEDVES KÁROLY ATYA!
NEM TUDOK JÓL FOGALMAZNI, NEM TUDOM SZÉP SZAVAKBA FOGLALNI ÉRZÉSEIMET,GONDOLATAIMAT. SZERETNÉM AZÉRT KIFEJEZNI, HOGY SZÁMOMRA CSODÁLATOS VOLT A MAI NAP. A ZÁRÓ SZENTMISE PEDIG A NAP FÉNYPONTJA ÉS MEGKORONÁZÁSA VOLT. KÖSZÖNET KÁROLY ATYÁNAK ÉS A SEGÍTŐKNEK, AKIK VALÓBAN SOKAT DOLGOZHATTAK  TEMPLOMUNK BÚCSÚJÁRA, SZŰZANYÁNK ÜNNEPÉRE,DE MÉGIS CSAK KÁROLY ATYA IRÁNYÍTOTTA ÉS FOGTA ÖSSZE A SZERVEZÉST. TÖBBSZÖR GONDOLTAM ÉS TALÁN ÍRTAM IS, HOGY NAGYON SZERETI A SZŰZANYA ÉS A JÓ ISTEN KÁROLY ATYÁT ÉS ÁLTALA ROKI NÉPÉT, HOGY MÉG AZ IDŐJÁRÁS IS KEDVEZETT NEKÜNK, SZÉPEN SÜTÖTT A NAP. ISTEN KEGYELME ÉS A SZŰZANYA ÁLDÁSA LEGYEN MINDANNYIUNKKAL TOVÁBBRA IS!
SZERETETTEL: P.ZS.  
Csatlakozom én is: Köszönet Rózsafüzér Királynéjának, köszönet kinek-kinek érdemei szerint a mai napért... Istennek legyen hála mindenért! Károly a.
-----------
Tisztelt Nagy Károly plébános úr!
A mai napon csodálatos  volt amelyet kaptam. Az ott elhangzott gyönyörű zene nagyon megragadott. Az úrangyala éneket szeretném elkérni, mely nagyon szép volt. Ha majd lesz egy kis ideje, akkor tessék már elküldeni, hogy a közösségben mi is eltudjuk imádkozni, illetve próbáljuk énekelni.          Isten áldását kérem további életére. - Buzánszki Lajosné - Gödöllő.
----------
Nagyon szépen köszönjük az Úrangyala  imát. Köszönjük azt a szép napot, amiért olyan sokat fáradozva örömet adtak mindnyájunknak. Köszönet Károly atyának, és a plébánia minden kedves munkatársának. Üdvözlettel és szeretettel Baloghné Emőke
--------
Köszönöm Károly Atya a máltai testvérek nevében is, így mindnyájan részesülünk benne és énekelhetjük! Szeretettel köszöntünk mindnyájan Kecskemétről.
--------------
A nagyrédei zarándokok nevében őszinte hálánkat és köszönetünket fejezem ki Nektek, hogy részt vehettünk azon a gyönyörű "Rózsafűzér"  programon. Nemcsak a templomotok csodálatos szépsége, hangulata, belső kisugárzása nyűgözött le minket, hanem Egyházközösségetek nyüzsgő élete, sokszínűsége, szervezettsége. .. Sok ilyen plébános kellene. Erős lelki feltöltődést, és maradandó hitbeli élményt jelentett mindannyiunknak. (Különösen nekem.) Mindenki a köszönetét fejezi ki Nektek.  A Mindenható áldást kérjük mindnyájatokra!  Még egyszer mindent köszönünk. Szeretettel…

Szept. 19.
A hittanos év kezdetén tartottunk egy szülőértekezletet. Az ezt követő napokban nagy levelezés, ötletelés indult be a szülők között… Rengeteg gondolat elhangzott/leíródott. Ezek közül csak egy („gyerekszáj”):
„Egy aranyos dolog: tegnap kérdeztem a lányokat (csak úgy csevegve, elterelvén a figyelmüket, mert épp autóval eltévedtem), hogy szeretnek-e a Rokiba járni? Először meglepődtek a kérdésen, de azért egy határozott igen volt a válasz. Aztán megkérdeztem, miért szeretnek járni? Először Janka válaszolt, hogy a barátai miatt (fel is sorolta őket), majd Bogi hozzátette: "Anya, nagyon szeretem, hogy csupa olyan emberekkel találkozunk, akik nem rokonaink. De még lehetnek, pl. keresztszülők! És tök jó, hogy néha együtt eszünk, meg együtt alszunk mindenfelé (a lelkigyakorlatokra gondolt), megyünk egymáshoz vendégségbe, meg ők is mindig ott vannak a templomban."
Engem valahol megnyugtatott, hogy kezdik érezni a közösség lényegét. És nem kell megszakadnunk, hogy még mit találjunk ki? Jövünk és vagyunk. Adunk és kapunk. - Kinga - 

Aug. 17. LELKIGYAKORLAT
KEDVES VIKI!
SZERETNÉM FELTENNI EZT A NÉHÁNY SORT A LEVELEZŐ LISTÁRA "MINDENKINEK", VAGY A LEVELEK KÖZÉ, CSAK NEM TUDOM HOGYAN KELL. HA MÓDOD VAN SEGÍTENI, KÖSZÖNETTEL VENNÉM.
---------------------
KEDVES LELKIGYAKORLATOZÓ TESTVÉREK!
HÁLÁT ADOK ISTENNEK, HOGY RÉSZT VEHETTEM A LELKIGYAKORLATON ÉS HÁLA A KAPOTT KEGYELMEKÉRT!
ISTEN UTÁN SZERETNÉM MEGKÖSZÖNNI, ELSŐSORBAN KÁROLY ATYÁNAK, A FIATALOKNAK ÉS NYUHIS TÁRSAIMNAK EGYARÁNT A FELÉM IRÁNYULÓ TÜRELMET, FIGYELMESSÉGÜKET, SEGÍTŐKÉSZSÉGÜKET, ELFOGADÓ SZERETETÜKET JELENLEGI ÁLLAPOTOMBAN. ÖRÜLÖK, HOGY VELETEK LEHETTEM ÉS JÉZUSSAL, AKI KÖZTÜNK VOLT. IMÁDSÁGOS SZERETETTEL: PNÉ ZSUZSI  
 
Aug. 1. TÍZ ÉV
Kedves Károly Atya! Nyolcvan-akárhány évhez képest a tíz év semmiség. A mi életünkben minőségi változást hozott ez az idő és ezt Neked köszönhetjük Károly atya!  Köszönjük a lelkigyakorlatokat, lelki napokat, hittan órákat, szentbeszédeket, zarándoklatokat. Megtanítottad, hogy közösségben lehetünk igazán keresztények, hogy a szenvedések micsoda kincseket rejtenek magukban! Bíztattál bennünk, hogy családcsoportot alakítsunk. Többször elhoztad betegágyunkhoz Jézust. Köszönjük az évfordulós áldásokat, lakásszenteléseket. Jó volt közösen farsangolni, szilveszterezni, disznót őlni Úriban, biciklistákat várni Arácson.
A ma esti szentmisén gondolatban Veletek vagyunk és  együtt adunk hálát és imádkozunk Érted! Kérjük az Urat, adjon jó egészséget és sok-sok kegyelmet további áldozatos munkádhoz!   - Edőcs Ildikó és Ottó -
------------------
Kedves Károly atya!
Mi is szeretnénk csatlakozni a Roki népéhez 10. évfordulód alkalmából!
Hálásak vagyunk azokért az ajándékokért, amiket a Jóisten rajtad keresztül adott nekünk! Nagyon köszönjük a szentmiséket, a befogadó közösséget, a kirándulásokat, a beszélgetéseket, a hittanokat.
Hálásak vagyunk a jegyes oktatásokért is, szép út volt számunkra a házasságkötés felé, és nem utolsó sorban hála a nászmisénkért!
Egyúttal szeretnénk pótolni egy elmaradásunkat is! Nagy örömmel újságoljuk, hogy megszületett Uderszky Matyi, első gyermekünk! Nagyon szépen fejlődik, hagyja aludni a szüleit éjszaka, sokat mosolyog, nevet, gügyög! Köszönjük az imákat Matyi érkezéséért!
Üdvözlet a Rokisoknak! Köszönjük az ottani éveket!
Szeretettel: Reni, Matyi, Zsolti 

Júl. 31. SZENT IGNÁC ÜNNEPE KAPCSÁN
„Ignác abban az időszakban, amikor lelkét még egészen betöltötték az üres és haszontalan lovagregények, amelyeket a régi idők híres lovagjainak kalandos történeteiről írtak, mihelyt gyógyulófélben volt (katonai pályán futott, egy csatában megsérült), az idő eltöltésére szintén ilyen olvasmányt kért. De abban a házban egyetlen lovagregény sem volt, ezért odaadták neki a „Krisztus élete” és a „Szentek virágoskertje” című könyvet; mindkettőt hazai nyelven.
Ezeknek a könyveknek ismételt olvasása révén egy bizonyos fogékonyságot nyert a bennük megírt gondolatok iránt. Ezek az utóbbi időben kézhez vett olvasmányai néha egészen elterelték a gondolatait a régi érzésvilágától; máskor viszont nem ritkán a régebben szokásos képzelődései martaléka lett, amint épp eszébe jutottak ilyenfajta olvasmányai.
Közben Isten irgalmassága is segítette, és az új olvasmányokból merített gondolatait tovább vezette. Amikor ugyanis Krisztus Urunknak és a szenteknek életét olvasta, elgondolkodott magában, és ilyen következtetésre jutott: „Mi történne, ha éppen én cselekedném azt, amit Szent Ferenc tett, vagy mi lenne, ha Szent Domonkos tetteit követném?” Sokszor töprengett így bensejében…” – Addig,  addig,  hogy életgyónást végzett… és ő lett a Jézus Társaság (jezsuita rend) alapítója…
 
Ha végig nézzük egyházunk történetét, szinte megszámlálhatatlan azon személyek száma, akiket Isten kiválasztott, és lettek rendalapítók, lelkiségi mozgalmak elindítói, egyének, közösségek, egyházunk megújítói... szentek.
Közös bennük, hogy mind az evangéliumot fedezte fel, az érintette meg… és kezdték komolyan élni! Én nem tudnám hirtelenjében felsorolni, hogy csak országunkban mennyi ilyen volt, illetve van. Isten csodálatos művei! „Adjatok hálát az Úrnak, mert jóságos hozzánk!” – imádkoztuk a mai szentmise zsoltárában.
Szent Ignác – amint olvastuk – Szent Ferencet, Szent Domonkost említi meg.
Az nem baj, ha nem leszünk rendalapítók, de szabad rájuk figyelni, tanulni tőlük. Akinek ez nem megy, vagy zavaró, vagy nincs rá igénye, annak ott van a négy evangélium (és a páli levelek, stb.)! Olvasgasd és tedd, amit Jézus mond, ahogy az apostolok tanítják, ahogy az első keresztények éltek.
Akik pedig rátaláltak egy-egy rendalapítóra, vagy az egyház által hitelesített lelkiségi mozgalomra, bizonyára hálálkodnak, mert rengeteg segítséget kapnak ezek által. – Sok plébániára papok viszik ezeket az Istentől kapott ajándékokat. Vannak pl. bencés, ferences, domonkos, jezsuita és még sok-sok más szerzetes atyák, akik plébániát vezetnek. Ugyanígy lelkiségi mozgalmakhoz tartozók is. Pl. http://w3.oli.katolikus.hu/lelkisegi-mozgalmak
Ha csak a mi plébániánkat nézzük: sokáig domonkosok voltak, tíz éve a fokolár lelkiséghez tartozó atya van. Amikor domonkosok voltak, akkor sem kellett mindenkinek domonkosnak lenni, és most sem kell „fokolárosnak” lenni. Személy szerint én bőven meg lennék elégedve, ha mindenki „csak” elkötelezett keresztény lenne! Csodálatos lenne!
Szent Ignác – kit megragadott Krisztus története és a szentek élete – könyörögj érettünk!

Júl. 14. MEGOLDÁS
Az Elhagyott Jézus c. könyvben olvastam (65-66. o.): "Ha Jézus él bennem, és Ő él testvéreimben is, akkor természetes, hogy amikor találkozunk, már egyek vagyunk, már tökéletesek vagyunk az egységben. 
Mi tette lehetővé mindezt? Az Elhagyott Jézus iránti szeretet.
Az Elhagyott Jézus a testvérekkel való egység útja azért is, mert segít abban, hogy helyreállítsuk az egységet minden alkalommal, amikor az megszakadt. Megtörténhet ugyanis, hogy már megtapasztaltuk annak az örömnek a teljességét, azt a békét, azt a fényt, azt a tüzet, azt a kedvet a szeretetre, tehát a Léleknek mindazokat a gyümölcseit, amelyket az új parancsolat élése eredményez. Lehetséges, hogy már megismertük, mivel jár Jézus jelenléte két vagy több keresztény között, akik az Ő nevében jöttek össze, megtapasztaltuk, milyen mélységes értelmet ad az Ő jelenléte egész életünknek és létünk legapróbb részleteinek, mennyire megvilágítja a helyzeteket, dolgokat és személyeket. S akkor egyszer csak büszkeségből vagy kevélységből fakadó tett, vagy önzés valamilyen megnyilvánulása következtében hasonló, sőt még rosszabb állapotba süllyedünk vissza, mint amilyenben azelőtt éltünk, mielőtt teljesebben megismertük volna Jézust. Egy melegség és szín nélküli életbe. Lelkünk összezavarodik, minden értelmét veszti, nem látjuk a miértjét az útnak, amelyen elindultunk. Hiányzik a legnagyobb, hiányzik Ő, aki teljessé tette életünket. Ő, aki az öröm teljességét adta nekünk. Olyan ez, mintha egy természetfölötti nap lenyugodna. 
Mit tegyünk ilyenkor?
Ebben a pillanatban egyedül annak a sötét elhagyatottságnak az emléke jelenthet számunkra fényt, amelyben az Ő isteni lelke elmerült. Vajon Jézus számára nem veszíthette-e volna értelmét, hogy az egész életét az Atyáért élte, ha áldozatának csúcspontján az Atya elhagyta őt? És mi értelme van akkor halálának? De ő nem kételkedett: "Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet." (Lk 23,46)
Tehát mi is, ha az egység kisebb vagy nagyobb megszakadása felkavarja lelkünket - mivel egy kicsit az ő haldoklása részesének tudjuk magunkat - a szívünk mélyén átöleljük a fájdalmat s aztán, függetlenül attól, hogy mi voltunk-e a hibásak vagy mások, testvérünkhöz sietünk, hogy helyreállítsuk vele a teljes harmóniát. Hiszen az evangélium sem tesz különbséget vétkes és nem vétkes között, amikor azt kívánja, hogy ne vigyük az oltárhoz áldozatunkat, mielőtt ki nem békültünk embertársunkkal. És Jézus visszatér közénk, s Vele az erő és a boldogság.
Az Elhagyott Jézus a kulcsa mindig minden egység helyreállításának."
 
Júl. 9.  RÁDIÓKÖZVETÍTÉS TEMPLOMUNKBÓL
Nagy örömmel és meghitten hallgattam a délelőtti szentmisét a rádióban. Nagyon jó és szép volt a szentmise közvetítése. Gondolatban ott voltam, veletek együtt énekeltem, imádkoztam, biztosan sok-sok hallgatóval együtt.
Károly atya minden szavadat lehetett érteni, megérteni így a tartalmát is befogadhattuk. Mint pl. ..."Hiszem, hogy egyedül Istenben van a gyógyulás....." én is így tapasztaltam! A felolvasók is szépen olvastak, az orgonajáték is csodálatos volt, a hívek éneke is elég szép volt és lelkesnek tűnt. Csak sajnálom, hogy nem voltam ott! Összességében szerintem nagyon jó fényt vetett a templomunkra. J.

Júl. 7. BALATONI BRINGATÚRA
„Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket.” (Mt 11, 28)
Kedves Mindenki!
Számomra felejthetetlen 3 nap volt. Köszönöm, hogy együtt lehettünk. Sok lelki élménynek és részese voltam.
Minden csodálatos volt!!!! Megtapasztalhattuk Isten gondoskodó szeretetét!
Köszönöm a képeket és a sok segítséget is! Hála a Szervezőknek!!! 
--------
Sziasztok!
Mi is nagyon köszönjük ezt a szép három napot! Nagyon sok szép élmény ért minket! Hála a Jóistennek minden ajándékáért! A nehézségek pedig - ha voltak is - mind a javunkra válnak! ;) Köszönjük mindannyiótok szeretetét, figyelmességét! További szép nyarat mindenkinek!
 
ÚJSÁGUNK NYÁRI SZÁMA
- Atya, gratulálok ezért a gyönyörű tíz évért (és köszönöm a "Havannás" 17 évet :-))!!  A Jóisten adjon még hosszú ideig erőt a szolgálathoz!! Szeretettel… 
- Fantasztikusan gazdag újságotok, idei tanévetek, és persze az elmúlt 10 év... igazi fölemelő útravaló a nyárra (is)! Külön köszönet a  nem rég keresztelt fiatalember írásáért, a keresztény nyaralási útmutatóért, a máriapolis kis összefoglalóért, Chiara gondolataiért az újrakezdésről! Isten éltesse ROKI növekvő népét és pásztorát … Jó megpihenést Nála!
- Nagyon szépen köszönöm az újságotokat, ez a forma tökéletesen megfelel. Ma olvastam az életigét, nagyon aktuális és nagy segítség! … Ajándékba kaptuk most ezt a szeretetteljes biztatást testi-lelki gondjainkhoz. Érted és értük is, a  magunk és  hazánk, a világ terheiért is kérjük Jézus további pártfogását. A teljes újságot csak holnap tudom végigolvasni. Áldott lelkigyakorlatot, jó pihenést és "felüdítést" kívánunk Neked és Mindannyitoknak. Szeretettel
- Nagyon szépen köszönöm a plébániai újságot, nagy örömet szereztél vele. Itt a nyár, is ilyenkor hajlamosak vagyunk lazítani, köszönöm hogy felhívtad a figyelmemet a rendszeres szentírásolvasásra, hétköznapi szentmisére járásra.

Jún. 28. ÉLETIGE - GYÓGYULÁS
"Nagyot művelt velem Ő, aki hatalmas, Ő, akit Szentnek hívunk." 
Múlt héten imameghallgatás ill. csoda történt velem! Hétfőn elkezdett fájni a nyakam, olyannyira, hogy szerda este már forgatni sem tudtam a fejem, se jobbra-balra, se le-föl. Szerda éjszaka szinte semmit nem aludtam, ugyanis akárhogy feküdtem, mindig nagyon fájt a nyakam. Csütörtökön napközben csak siránkoztam, hogy mennyire fáj, már az evés ill. ivás egyszerű mozdulatai is kínszenvedésnek tűntek. A bevett fájdalomcsillapító semmit nem hatott. Közben szüntelenül imádkoztam, kértem Jézustól a gyógyulást "ha lehetséges"... Este 6 körül arra a döntésre jutottam, hogy el kell mennem az ügyeletre, mert ez nem gyerekjáték, lehet, hogy komoly a baj, és ilyen fájdalmakkal a következő éjszakának nem lenne jó nekifutni. Közben eszembe jutott, hogy 3/4 7-kor életige van..., de hát ilyen rossz állapotban nem mehetek - gondoltam magamban, fontosabb, hogy az orvoshoz elmenjek. Aztán láttam az interneten, hogy 0-24 órás ügyelet van a közeli rendelőben, úgyhogy azt éreztem, hogy menjek csak el az életigés összejövetelre, - feltöltekezni Jézussal - és utána is mehetek az ügyeletre, azon a másfél órán már semmi nem múlik. Úton a plébánia felé úgy éreztem, hogy rosszul döntöttem, lehet, hogy jobb lett volna inkább az orvosnál kezdeni. Megérkezve az életigére, mintha kicsit jobban éreztem volna magam, és elújságoltam néhány testvéremnek, hogy nem tudom elfordítani a nyakam... Kb. fél órával a kezdés után azt éreztem, hogy forróság önti el a fejem, nyakam..., majd arra lettem figyelmes, hogy már nem érzem a nyakfájást, és tudom forgatni a fejem... Nem akartam elhinni, gondoltam, hogy biztos csak átmenetileg javult. Aztán hazamentem, de nem fájt, így nem mentem el az orvoshoz, lefeküdtem. Semmi gondot nem okozott a fekvés sem, jót aludtam, teljesen elmúlt a fájdalom is és a nyakam is újra rendesen forgott! És azóta eltelt öt nap, és Istennek hála továbbra is teljesen tünetmentes vagyok! Ezt hálás szeretettel imameghallgatásnak tekintem, és nem győzök hálát adni érte, illetve biztos vagyok benne, hogy az életigés csoportban köztünk jelenlévő Jézus is "odahatott" az érdekemben. 

Jún. 25. MISEMONDATÁS
Templomunkban - tisztelet a kivétel - kevesen mondatnak misét szeretteikért (élőkért, holtakért), vagy egyéb szándékokra. Pedig ez a legértékesebb ima! - Ezért is örülök az alábbi levélnek:
"Olyan sok örömet kaptam az ajándék misék kapcsán. Ma arra gondoltam, hogy én is szeretnék ajándékozni egy ilyen csomagot a közösségnek (10 mise a lelkigyakorlatunkért!) és egyúttal elküldöm az egyik tapasztalatomat.
Első pénteken történt. Kértem egy misét az apukámért, a születésnapja alkalmából. 6-án volt a napja és az előestéjén volt érte a mise. Elhívtam anyukámat és igent mondott. Nagyon boldog voltam, hogy eljött, mert szeretek vele együtt lenni a misén, de sajnos csak ritkán van ilyen.
Másnap - apukám szülinapján felhívta anyu a nagymamát, aki nem tudta felvenni a telefont. Hosszas csöngetés után apukám vette fel a mobilt és - ha jól tudom - 30 év után először - most beszéltek újra egymással. Anyukám felköszöntötte őt a szülinapja alkalmából. Utána felhívott engem is és elújságolta a történteket."

PÉNTEKI SZENTSÉGIMÁDÁS
Nagyon különleges volt a mostani szentségimádás.
Az Eukarisztikus Kongresszus előkészítéséről olvastam egy összefoglalót, szerettem volna odafigyelni, de kintről elég hangosan behallatszott valamilyen dübörgős zene. Ha nem a templomban vagyok, az ilyen zenék szoktak zavarni. Végül letettem amit olvastam, és próbáltam odafigyelni Jézusra. Érdekes volt most azt megélni, hogy Jézus jelenlétében még ez a zene is szeretetté tud alakulni. Nagy nyugalmat éreztem, és jó volt ebben a békében töltekezni.
Mindig hamar elmegy az idő, fél 8-kor még az volt bennem, bárcsak lehetne még maradni...
A néni aki mellettem ült, szintén nem akart még felállni. Rám nézett és azt mondta: én olyan boldog vagyok most, olyan jó itt lenni, nem akarok még elmenni. - Megbeszéltük, hogy maradunk még pár percet, amíg csak lehet. Megvárjuk, amíg zárják az ajtót. Amikor már menni kellett, megszámoltuk a rózsafüzéren még 8 Üdvözlégy maradt. Úgy éreztem, ez egy meghívás nekem, hogy folytassam.
Még a lányokkal hosszan beszélgettünk, de hazafelé eszembe jutott a 8 Üdvözlégy. Jó volt vele együtt imádkozni...

Jún. 23. TÖPRENGÉS
- Örültem, hogy Jézus Szíve ünnepén (jóllehet hétköznapra esett), sokan eljöttek az esti szentmisére. Sok plébános örülne, ha a vasárnapi miséjén ennyien lennének! – Ugyanakkor elgondolkodtam, vajon a többi keresztény testvérem hol van?!
- Örültem (és mások is), hogy Úrnapján ismét körbe vihettük Jézust lakótelepünkön! Óriási jelentősége van! – Ugyanakkor a szentmisén és a körmeneten is nagyon kevesen voltunk (Pedig azért van vasárnapra téve az ünnep, hogy mindenki jelen lehessen közösségében)! Bizonyára minden hiányzó fekvőbeteg volt, vagy halaszthatatlan (előre nem látott) külföldi útja volt. Vagy? Nem értjük még a lényeget?
- Örültem, hogy többen köszöntöttek, vagy eljöttek a szentmisére, pappá szentelésem évfordulóján (előre meg volt hirdetve!), imádkoztak értem. – Ugyanakkor elgondolkodtam, hogy a hiányzóknak ennyire közömbös a plébánosuk (a papság) léte? Vagy? Nem értjük még a lényeget?
- Most ünnepeltük az Oltáriszentséget, Jézus Szívét… - Többektől hallottam már, hogy nem tudnak mit kezdeni a szentségimádással, a Jézus Szíve litániával… - Hát, itt komoly bajok vannak! Mert ez azt jelenti, hogy nem tudnak mit kezdeni Jézussal, Jézus személyével, ill. nem sokat jelent számukra Jézus! Érdemes lenne továbbképzésre járni…mindezt átgondolni…  
- Szívesen segítek mindezekben!

Jún. 18. ÚRNAPJA
Subject: Válasz a plébánosi gondolatokra
Én is örülök, hogy Jézust így is körbekísérhettem, s a jelenlétemmel, a szívemben körbevihettem, nem is egyedül.
A Te Deum vasárnapján, hallgatva néhányunk beszélgetését, hogy melyik oltár melyik csoporté lesz, kiszakadt belőlem a vágy, hogy az egyik a katekumeneké legyen, s így lett, megnyertük magunknak. Bágya Andi mondta is, hogy milyen jó, hogy "harc" van az oltárokért, s nem hárító "Jaj, ne! Miért pont én?". Az idézet nem pontos, csak a lényeg.
Annyira, de annyira boldog voltam! Mintha csak Jézus kért volna meg, hogy mi, katekumenek is vigyük ki a templomból az emberek közé! Legyünk tanúságtevői az Ő csodatételének, hogy kortól és helytől függetlenül is, bármikor és bárkit megszólíthat az Úr! Katekumenátusunk is bizonysága az Ő létének. Istenem, köszönjük hatalmas ajándékodat, hogy bizonyíték lehetünk!
Egy oltár, amit mi, katekumenek állíthattunk fel! Egy oltár, amivel mi, hittanulók dicsőíthettük és hirdethettük Jézus Szent Jelenlétét! Milyen gyönyörűséges ajándék ez! Jézus megkért minket, ahogy Ő hordoz és megvall minket, mi is úgy hordozzuk és valljuk meg Őt az emberek előtt. Hívott minket, mi is hívjunk másokat.
Fényünk Ő, hát világítsunk mi is! Ezért is volt különösen szép, hogy Bori lányommal mi vihettük a kereszt melletti két gyertyát, a körmenet élén. Hírvivők voltunk mindahányan. Jézus számíthatott ránk, ahogy mi is Őrá. - Mariann -

Máj. 24. KERESZTÉNYEK - VÉRADÁS
- Sziasztok! Mást terveztem ma délutánra, de Jézus most másra hív... Indulok vért adni! Hajrá Évi!
- Én 2 alvó gyerekkel vagyok itthon… pedig már indulnék. Látom este 7ig lehet menni az Orsz.Vérellátó Kpba… ha du 4ig nincs meg a kellő számú ember, akkor odamegyek
- Sziasztok! Fantasztikus ez az összefogás, amit Roki népe ma nyújt! 
Amíg adtam a vért, arra gondoltam, hogy ha tényleg egy test vagyunk, akkor a legtermészetesebb, hogy mondjuk az én vérem Éviben fog csörgedezni! Mikor kiléptem a véradó előterébe, már két rokis töltötte éppen az adatlapot, aztán Máté is hívott a vércsoport miatt, akkor épp hárman voltak ott egyszerre! 
Nem baj, ha több a vér, sok embernek jót teszünk ezzel! Hajrá ROKI!
- …. és még nem tudni, hányan!
- Kedves Károly Atya! Nagyon köszönöm Neked és mindazoknak, akik megmozdultak Édesanyám érdekében, hogy vért adjanak! Azóta érkezett egy hír a Baleseti Intézetből, hogy most már van elegendő vér Édesanya csütörtökre tervezett műtétjéhez. Sajnos a magyar vérellátó állandó gondokkal küzd - sürgős műtétekre van elegendő vér, de tervezett és halasztható műtétekre nincs mindig. Édesanyám műtétje sürgős, mert hétfőn combnyak-törést szenvedett. A műtétjét csütörtökre tűzték ki. Szeretném megköszönni a magam és az egész család nevében, hogy olyan sokan gondoltok rá és imádkoztok Édesanyámért!
Szeretettel üdvözöl: Évi, Pisti, Zsófi, Zsuzsi, Zalán, Zoltán

Máj. 20. SZENTÁLDOZÁS
Ma egy gyönyörü napunk volt, a barátnőkkel kirándultunk a Börzsönyben. Hazafelé akartunk menni misére, de elment az idő, csak a Miatyánkra értünk a templomba. Ment a vonat pár perc múlva, közben elkezdődött a szentáldozás. Eszembe jutott amiről a hittanon beszéltünk, és örültem, hogy pont odaértünk. A lányok indultak a vonathoz, mondtam, hogy én maradni szeretnék. Nem értették, de mit akarsz? Már csak a szentáldozás van... Ezért nem érdemes egy órát várni... Elindultak. .. A vonat pár percet késett, és még én is elértem. Nekem ez a váratlan találkozás volt a legszebb a napomban. - Olyan sokat kapok a hittanokon, nagyon örülök, hogy a katekumenekkel járhatok. - J. -

Máj. 17. GUBANCOLÓ
Nagyon jó volt a mai előadás! Sok helyzetet magunkra lehetett venni, felismerni életünkben, és talán kaptunk egy jó kis lendületet, hogy változtassunk, amin kell. Nekem az tetszett, hogy tényleg minden helyzetre, minden problémára van megoldás, illetve mindennek megérthető az oka.  Köszönjük a szervezést Balázsnak! - Viki-Ákos
------
Hú, ez szuper este volt, én is köszönöm!
Sok mindent megértettem, és van min tovább gondolkodni - és cselekedni :))
Köszönjük a szervezést és a gyerekvigyázóknak a hősies helytállást!!! - F. Kriszti
-------
Csatlakozom az előttem szólókhoz! Örültem, hogy létre jött a gubancoló est. Szakember, szakszavakkal/fogalmakkal, mégis érthetően, néven nevezve tette sokak számára érthetővé a problémákat, megoldási módszereket, stb. – Az est vége felé elhangzott egy kérdés: „Hol van ebben az Isten?”
A nyelvemen volt, de nem mondtam ki a választ. Meghallgattam az előadót. Jó dolgokat mondott. Igen, „Isten mindenben benne… el kell fogadni (a mikulást is), engedni kell, ne a dackorszakod éld, stb.” – És itt lehet folytatni (II. felvonás), amit a Károly atya szokott mondani: „a szentírásban minden benne van”, szó szerint! Erről szólnak a prédikációim, és akik járnak az életige összejövetelekre, ott mindig ez a téma (hogy lehet Isten igéjét, az evangéliumot bevinni az életünkbe, életre váltani, megvalósítani a hétköznapokban, a konkrét élethelyzetekben… és ezeket a tapasztalatokat szoktuk megosztani egymással is.).
Ja, és mi volt a nyelvemen, „hol van ebben az Isten?” - A SZERETETBEN! Mindig a szeretetet kell választanom, vagyis Istent. Mert Isten a Szeretet! Itt és most mi a szeretet? Mi Isten akarata, mit tenne most Jézus az én helyemben, stb…
Köszönet az estéért, szép, gyümölcsöző folytatást kívánok mindenkinek! – És lehet folytatni élő szóban, vagy jobb esetben a fihá listán gondolataitok megosztását. - K.a.
--------
Sziasztok! Nekünk is szuper volt odafent a gyerekekkel! Bevallom, hogy eléggé tartottam ettől az esti időponttól, de végül nagyon is jól éreztük magunkat! :) Ez persze mind a gyerekek érdeme! Így utólag visszagondolva a helyzetekre, rengeteg lehetőség lett volna a hisztire, a veszekedésre,  sírásra, de ők nem ezeket választották, hanem a másik előreengedését, a megértést, sőt: a megbocsátást. Szóval jó gyerekeket neveltetek! :)
Csak néhány dolog, amiről beszélgettünk, hogy ti is tudjátok (teljesen spontán jöttek elő a témák, általában a gyerekek hozták fel):
- őrangyalok, védőszentek (kinek ki a védőszentje)--> meglepően sokan tudták  és nem csak  a nagyok közül :)
- májusról is beszélgettünk, hogy ez Mária hónapja
- lerajzolták a családi gubancbogozást is, csak sajnos ottmaradtak a rajzok
- étkezés előtt ők vetették fel, hogy imádkozzunk, ők is vezették az imát, mindenki elmondhatta, hogy náluk mi az imaszöveg
- egymásnak felolvastak mesét a nagyobbak
- beszélgettünk arról, hogy mi a közösség, énekeltünk
Egyszóval: jó kis közösség formálódott belőlük! Szívesen vállalom máskor is a gyerekvigyázást! - Üdv: Hajni :)

Máj. 10. MESETERÁPIA
Csodaváró izgalommal gyűltünk össze fiatal és nagymama korú anyák kedd este Hajni meseterápiás összejövetelére. A kezdeti zavar azonban az ügyes rávezetés után oldódott és egy fantáziát megmozgató játék közepén találtuk magunkat. 
Gyakorló anyák tudják, hogy a gyerekeknek kell a mese, megnyugszanak, megnyílnak és sok mindent jobban megértenek, mint amikor az ember csak szárazon nevel. Velünk is ez történt. A meghallgatott népmese nyomán remek beszélgetés alakult ki. Együtt nevettünk és sírtunk, rácsodálkoztunk egymás lelki szépségeire és nehézségeire.
A meseterápia napjainkban divatossá vált. Az emberek érzik, hogy nagy kincsek birtokában vannak, és keresik önmagukat. A tegnap esti alkalomban az volt a szép, hogy mindnyájan kimondtuk, mindennek a mélyén Isten van Ő a megoldás, Vele lehet csak élni. 
Ehhez segített hozzá Hajni kedves kezdeményezése, a spontán kialakult kis közösség és az a szeretet, amivel mi egymás felé fordultunk itt a Plébánián megalapozott készségeinkkel. - Zs.M

Máj. 3.
Sziasztok!
...Már többször beszéltem arról, hogy nem tudok kötött imákat mondani, nem szeretem a számomra idegen, hagyományos szertartásokat. Most pedig sikerült mindkettő...
• Nagyon régen voltam keresztúton, nem éreztem késztetést rá. Gyónási elégtételként azt kaptam, hogy imádkozzam el a keresztutat. Hazamentem, és a honlapon kerestem egyet. De hiányérzetem maradt. Pénteken összeszedtem magam, és eljöttem a templomba. Aztán minden pénteken......, mert közösen más élmény volt, sőt még önként állomást is vállaltam. Nagy ajándék volt.
• A betegek szentségét kaptam Jézustól születésnapi ajándéknak. Szinte percre pontosan érkezett, mert 52 évvel ezelőtt délelőtt fél 11 után jöttem meglepetésként. Nem igazán tudtam, hogyan készüljek. Természetesen meghallgattam a honlapon lévő házi feladatot. De úgy éreztem, hogy ez kevés. Április 6-án jött egy email, … Pió atya kilencedét ajánlja. Máskor lazán átugrottam, de most az egész honlapot áttanulmányoztam. Miután egyszer elmondtam (elolvastam) az imát, úgy gondoltam, egy próbát megér. Kitűztem a telefonom kezdő képernyőjére, hogy szem előtt legyen. Előírás szerint teljesítettem minden nap. A végére azonban már nem csak olvastam, hanem imádkoztam. Én korábban ilyet sohasem éreztem. 
Még mindig úgy gondolom, hogy amatőr vagyok köztetek, mert az én hit/imaéletem messze van a Ti profizmusotoktól, de már talán valami elkezdődött. Remélem a lelkesedésem kitart egy darabig, talán a rózsafüzér ima is egyszer az "enyém" lesz.... 
Fizikailag szinte minden nap gyengébb vagyok, de közben nagy béke, nyugalom van a lelkemben. Sokszor jut eszembe az Elhagyott Jézus, erőt ad, sokat segít, hisz: "Én veletek vagyok minden nap, a világ végéig." – A. –
---------------
Nekem most a litánia nagy élmény - már kétszer voltam :) - és jó volt teljesen átadni magam, összes gyengeségeimet, bűneimet, hibáimat az irgalmas Istennek (Kegyelmezz nekem!), és kérni a bűnt nem ismerő Mária oltalmát, közbenjárását (Könyörögj értem!) – V -

Máj. 2. GYAKORLATI KERESZTÉNYSÉG
Hála Istennek sokan olvassák a Bibliát, napi evangéliumot. Vallásos témájú írásokat, könyveket is. Sokan járnak a különböző hittanos összejövetelekre és hallgatják a prédikációkat. Többeknek van teológiai, illetve hitoktatói végzettségük. Vannak, akik plébánián kívüli előadásokra, imaalkalmakra járnak, képzésekre… Ezek mind fontos, dicséretes dolgok és örömmel töltenek el.
Viszont tudjuk az evangéliumokból, Jézustól, hogy mit is jelent igazán kereszténynek, krisztus-követőnek lenni. A tettek, az életünk…
Nagy öröm tudni, hogy: „Én veletek vagyok minden nap, a világ végéig.” (Mt 28,20). Máté számára Jézus a „velünk az Isten”.
Jézus, mielőtt visszatér az Atyához, összegyűjti tanítványait, akiknek közelebbről is feltárta küldetését, és rájuk bízta, hogy vigyék tovább művét. – Többek között minket is ezért gyűjt össze!
Merész vállalkozás ez, de Jézus biztatja az apostolokat: nem fordul el tőlük, sőt megígéri, hogy velük marad minden nap, támogatja, elkíséri és bátorítja őket „a világ végezetéig”.
Segítségével tanúságot tesznek majd a vele való találkozásról, igéjéről, befogadó és irgalmas szeretetéről mindenki iránt, hogy sokan találkozhassanak vele, és együtt alkossák Isten új népét a szeretet parancsa alapján. – A mi küldetésünk is!
Mondhatjuk, Isten örömére van, hogy velem, veled, velünk lehet minden nap a világ végezetéig, saját személyes életünk és az egész emberiség történelmének végéig. Vajon ez valóban így van? Valóban találkozhatunk vele?
Igen, Ő ott van minden sarkon, mellettünk jár. Elrejtőzik a szegényekben, a lenézettekben, a kicsikben, a betegekben, a tanácstalanokban és azokban, akik nem élhetnek szabadon. Ott van abban, aki csúnya, és aki kitaszított… Azt mondta: »… éhes voltam, és ennem adtatok…« Tanuljuk meg fölfedezni őt ott, ahol van!
Jelen van igéjében, amelyet ha gyakorlatra váltunk, megújítja a létünket, jelen van a föld minden pontján az Eukarisztiában, és működik a lelkipásztorokon keresztül is, akik a népet szolgálják. Jelen van, amikor egyetértésre tudunk jutni egymás között, így hatékonyabb az imádságunk, amellyel az Atyához fordulunk, és fényt kapunk mindennapi döntéseinkhez.
„Én veletek vagyok minden nap a világ végezetéig”: mekkora reményt kelt ez az ígéret! Arra bátorít, hogy keressük meg őt utunkon. Tárjuk ki a szívünket és a karunkat, legyünk készen a befogadásra és az osztozásra egyénileg, és együtt is, mint családi vagy egyházi közösség, munkahelyi vagy baráti társaság, civil- vagy vallási szervezet. Így Jézussal találkozhatunk, öröm és fény tölt el, amely az Ő jelenlétét jelzi.
Minden reggel lehetne „szivem első gondolata”: Szeretném ma fölfedezni, hol akar találkozni velem!? És a találkozások sok-sok örömet hoznak életünkbe!

Ápr. 30.
Nagyon köszönöm a mai prédikációt, nagyon sokat adott, rájöttem, hogy mennyivel inkább az Igére alapozva kellene élnem az életem, és mennyivel inkább lángolnia kellene a szívemnek, ami legfőképp abban mutatkozna meg, hogy egyre jobban eltölt Isten irgalmas szeretete mások iránt. - y -
- Én pedig köszönöm a visszajelzéseket! Prédikációra, hittanra is... a napokban pedig többen plébániánk homlokzatát dicsérik és köszönik - "milyen szép!" - most, hogy már kezd körvonalazódni a szín is... És köszönet az adományokért is (mert többeknek eszébe jut, hogy ezt nem ingyen csinálják), hiszen mindnyájunk otthona, hála Istennek, sokan használják! - pl -

Ápr. 28. VELETEK VAGYOK
Tegnap az életigén két mondat fogott meg.
Tanuljunk meg találkozni Jézussal ott, ahol Ő van.
A másik, hogy reggel indulhatok ezzel az elhatározással, hogy Jézussal szeretnék lenni a fájdalomban is.
Ma így kezdtem a napot. Elhatároztam, hogy nem bántok vissza, ha sértegetnek, piszkálódnak. Próbálom felismerni Jézust mindenben, ami fájdalom. A bizonytalanságban, a félelemben, a sikertelenségben, és abban, ami adódik. Eddig ez nagyon érthetetlen volt és most se értem igazán, de nagyon szeretném megtanulni. - Most reggel megismerkedtem egy kollégával a telephelyen, aki eddig ellenszenvesnek tűnt, de kiderült róla, hogy milyen segítőkész. - J -
---------
Köszönöm a tegnap estét, számomra nagyon mély volt. Szeretném a tegnapi elmélkedést tovább adni, a mi életige körünkben is. 
Esetleg, ha átküldené azt nagyon megköszönném. - J -

Ápr. 26. PÁLYÁZAT
Eucharisztikus Kongresszus

Ápr. 25. BETEGEK KENETE
Gondolkodtam, hogy felvegyem-e a betegek szentségét vagy ne,  hiszen alapbetegségeim ellenére alapjában véve  jól vagyok... Szerencse, hogy igennel döntöttem, mert  Nagycsütörtökön kezdődött egy  rosszullét, kellemetlen tünetekkel, amely a Szent Három nap és az elkövetkező időszak meghatározója lett számomra. Viszont megértettem, hogy  ez az ami sokkal közelebb vitt a húsvéti titokhoz, mert újra és újra kimondhattam, hogy Veled Jézus. Irgalmasság vasárnapján a betegek szentsége kapcsán érkezett el számomra a feltámadás, mert  elmúlt a rosszullét...    Számomra az volt egy nagyon meghatározó pillanat, amikor Jézus olajjal megkente a kezeimet és egy pillanatra meg is fogta, akkor éreztem meg  erőt és biztonságot adó "ölelését".... - Vera -

Ápr. 22. PREGITZER FRUZSINA

Ápr. 22. VÉRTES-TÚRA
Ma is csodálatos napunk volt, Istennek legyen hála !
Köszönet Mindenkiért és mindenért ! Először az időjárásért, ami nem volt sem hideg, sem meleg - pont ideális - és főleg nem esett!
Majd Gyurinak az ötletért, hogy ma hazánk ezen a táján túrázzunk, nem kevésbé Magdikának, hogy meglepő létszámú csapatnak ebédet készítettél…
Az ismeretlen táj gyönyörű volt. Harsány zöld volt minden a virágok, a fák, bokrok. Láttunk hóvirágot (áprilisban), találtunk el nem olvadt havat. 'Salamon pecsétje' növényt, amit nem tudnánk, ha Gyuri nem mutattad volna meg, rózsaszín virágszőnyeget az utcán a vonathoz igyekezve.
No és a túra. Biztosan megjártuk a jelzett km-eket, de nem volt megerőltető .
Szép a romtemplom, benépesítettük. Jó volt együtt olvasni a havi Életigét,  imádkozni az Elek családért… 
A ráadás számomra az ÖKOFALU (Agostyán), amit eddig csak hallottam. Nagyon tetszett: az élhető házak, az állatok, a bemutatható 'ISKOLA', a BIO lepény és a forró gyógytea, Jézus kenyere s a szabad tűz, ami fényt és meleget adott a finom borhoz, amivel a vendéglátók vártak minket... 
A kevés pénzből épülő templom, - az ottani emberek hite, hogy ha lassan is - de elkészül és működni fog.
Lehetne folytatni - de ez is - ami eszembe jutott, gazdag volt a mai túrában. – B.É.
 
-------------
Köszönöm szépen a csodás napot és a beszélgetéseket! A Vendéglatóink kedvességét és h meghivtak minket az otthonukba.
Sokat megtudtam ma szent Margitról. Köszönöm a sok történetet róla. Nagyon szép volt haza felé az uton a sok viragszirom.???? 
Nekem a legszebb az volt, amikor ebéd után az erdei templom romban voltunk.És hogy nem esett az eső - reméltem - ez is ajándék volt. - J.

Ápr. 10. MSZJ
Kedves Testvéreim! 
Károly atya áldását adta rá, hogy 9-12-ig Nagypenteken a plébánián dolgozzunk. Én örülök, hogy van pár szabad órám, nem kell munkába menni, és végre hasznos lehetek. Szívesen adok az időmből Jézusnak. 
Aki teheti, csatlakozzon. Ha más is hoz gyereket, akkor én is szívesen hozok.
Szép estét mindenkinek!  - Szabi 
-- Én pedig (nagypéntek este) köszönöm, hogy a MSZJ lelkes - munkás - csapata (és asszonyok Jézus körül) ma is sokat tettek plébániai közösségünkért! - Károly atya

Márc.17.
"Amikor egy városban éjjel-nappal imádják Istent, az a város megváltozik."
Erről ez jut eszembe: Jézus egy emberen keresztül is képes megváltoztatni a körülötte lévő embereket.
Egy szerény történet: A munkahelyemen mindenki tudja, hogy keresztelkedni készülök, mert sokat mesélek róla. Az elmúlt hónapokban, ha valaki káromkodott, bocsánatot kért tőlem.
Március 15-én én is ott voltam Jézusnál:
"Tudod Uram, szégyenlem, de majdnem nem jöttem, pedig most nem esik az eső, mint egy évvel ezelőtt. Csönd van idebent a templomban és béke. Alig vagyunk, csak négyen ülünk a padokban, így olyan, mintha szinte csak ketten lennénk. / Van egy vágyam, hogy egyszer legalább egy órán keresztül egyedül lehessek a templomban Jézussal./ Otthon maradni üres lett volna, itt lenni töltekezés. Szavak nélküli ima, csak vagyok Benned. Nincs igazodás, elkezdés és befejezés, csak együttlét. 
Reggel azt az indítást kaptam, hogy írjam meg a katekumenek keresztútját. Az első állomást már sikerült. Most itt ülök, majdnem a katekumenek padjában, kettővel mögötte, de pont a katekumenátus céljával, a keresztelő medencével szemben. Itt fognak megkeresztelni. Fölé hajlok majd. Isten létébe hajlik az én aprócska, pici életem. Belehajlik, elválaszthatatlanul összefonódik.
A 2017-es  húsvéti gyertya lángja értem is lobog majd, fénye az én fényem is lesz, meg a lányaimé is."
- Ajándékaim még erről a napról: Móni és Attila olyan szépen énekeltek, zenéltek, hogy egészen ellágyultam és pityergőre fogtam. A rózsafüzér imádság alatt én is felolvashattam egy fél tizedet, a többiek nagy-nagy segítségével. Olyan vidám voltam! Milyen újfajta örömeim vannak az elmúlt egy évben! - Mariann

Márc. 9.
"Van Mózesük és vannak prófétáik..."
A szombati lelkinapon számomra megfogalmazódott, hogy mennyi mulasztásom van, hányszor nem a jót választottam és milyen sokszor visszaéltem Isten megbocsátó irgalmával. Délután pedig megnéztük azt a megrendítő filmet a trappista szerzetesek életéről, hitéről és közösen vállalt vértanúságukról. Ez a film is a hűségre figyelmeztetett, a szerzetesek nem menekültek el a közelgő halál elöl, hanem maradtak, bevárták. Tudták, hogy nem hagyhatják cserben a gondjaikra bízott embereket, a falu népét, barátaikat. 
Elhatároztam, hogy most a nagyböjtben tudatosabban keresem mindenben Isten akaratát és próbálom Jézus barátságát mindig észrevenni. 
------------
A plébánosi gondolatokban olvastam, hogy "szívesen fogadjuk a megosztásokat", élmény beszámolóinkat a lelkinapról. Először arra gondoltam, miért is írnék, hisz csak Károly atya szavait tudnám visszaadni, annak meg mi értelme, de mégis írnom kell, mert meg kell osztanom, hogy milyen jól éreztem magam. Mintha képtelen lennék elszakadni ezektől a programoktól, Jézustól? Kell-e egyáltalán elszakadni? Kell-e egyáltalán a vonzásnak ellenállni? Így is még ellenállok, van bennem egy adag védekezés. Vajon milyen lesz, ha átszakad a gát? Milyen lesz, ha nem részleges Jézus követő leszek, hanem teljes? Lesz-e egyáltalán ilyen? Kérdő mondataimat átalakíthatom kijelentővé, elvégre szabad akaratot kaptam és én azt akarom, szeretném, hogy gátszakadás legyen.
Mivel is kezdhetném, mint egy kis verssel.
                                Lelkinap
                                      Lelkem éled,
                                      hogy újra éljen.
                                      Táplálékra lelt
                                      e napon,
                                      sötétben is legyen napom.
Olyan volt ez a lelkinap, mint egy dúsan terített asztal. Igazi böjti eledel. Károly atya Ferenc pápa nagyböjti üzenetét olvasta fel, sűrűn megállva, figyelmünket ráirányítva, kérdéseivel kiemelve a lényeget.
A nagyböjt ajándék, aminek segítségével igazán felkészülhetünk arra, hogy méltók lehessünk a Megváltó Szeretettel való találkozásra. Olyan sok minden ajándék lehet, ha kitárom a szívemet. Csak győzzek választani a dúsan terített asztalról. Ez az első lépés, vegyem észre azt az asztalt és válasszak is róla. Forduljak felé az akaratommal és ne menjek el csakúgy mellette, éljek a lehetőségekkel.
A böjt igazi megélése, az ajándékcsomagok kibontogatása. Ajándékom lehet mindaz, amiben, amivel rátalálok az élő Jézusra, ami megtérésre indít, arra, hogy változzak, változni akarjak, jobb akarjak lenni, egyre jobb és tisztább, Istennek tetszőbb.
Ajándékom a cselekvésre késztető Ige, mely útra indít, s Istennek adja két kezem, lábam, hogy vele együtt cselekedjek.
Ajándékom a másik ember, a felebarátom, akiben Jézus jön hozzám, hogy konkrét tettekkel szeretni tudjam, pl. enni, inni adni neki, vizelettel teli vödröt üríteni, bevásárolni, szemetet levinni és beszélgetni vele.
Ajándékom az imádság, hogy Jézus barátja lehetek, megszólíthatom és beszélgethetek vele. Kitárhatom neki a szívemet őszintén, képmutatás nélkül.
Ajándékom lehet a lemondás, mellyel kiüríthetem magam, egyre nagyobb teret engedve Istennek, hogy egyre jobban bennem is és általam is élni és működni tudjon, hogy én is adhassak.
Ajándékom lehet gazdagnak hitt világi létemet szétszórni, a felületes dolgoktól megszabadulni, hogy Isten szegénykéje lehessek, aki szomjazik az élő Jézussal való együttlétre.
Ajándékom lehet a lelkiismeret vizsgálat, hogy apránként, sokszor fájdalmasan, egyre több rossztól szabaduljak meg.
Károly atya szavait hallgatva sírtam, mert éreztem, hogy Jézus hányféleképpen akar segíteni, hányféleképpen bontogatja "kőszívemet", hogy a felszín alatt rátaláljak az élő, hús-vér Istenre. Megdöbbentett, hogy a kegyelem a legapróbb, legegyszerűbb, legkisebb megnyilvánulásaiban jön felém, a hétköznapi csodában, az odafigyelésben, az odaadásban, a hamuval homlokomra rajzolt keresztben, hogy Isten nélkül semmi vagyok.
Miért olyan jó itt lenni? Miért olyan jó Jézussal lenni?

Márc. 7. Katekumen hittan után
Számunkra az vált világossá a tegnapi órán, hogy a böjt idején bármi lehet lemondásunk  tárgya, ami fontos számunkra, a böjti felajánlással nem csak a testünk  hanem a lelkünk is megújulhat.
Még néhány gondolat a  szentgyónáshoz, könnyen elfelejtjük, hogy Isten szeret minket  , irgalmas, és könnyen eltávolodunk  tőle, félünk meggyónni vétkeinket, pedig Isten mindenkinek megbocsát, aki őszintén megbánja bűneit és bocsánatot kér tőle.
----------- 
Szerintem nagyon jó volt a tegnapi hittan. Nekem segített abban, hogy jobban átgondoljam a böjtöt. Hogy mikről mondjak le, vagy "vegyem" fel őket. Meg szerintem nagyon elgondolkodtató volt az is, hogy ha Isten megbocsát, akkor kötelességünk magunknak is megbocsátani. És, hogy mekkora nagy lehetőség, hogy  a keresztelkedésünk által minden bűnünk el lesz mosva.
Tegnap azt éreztem, hogy nagyon hálás vagyok mindenért. Hogy túl sok jót is kapok, annak ellenére, hogy hányszor nem Istent választottam. 
------------
Két dolog, amit haza hoztam:
Hittan után vettem egy Újszövetséget zsoltárokkal. Elhatároztam, hogy a a szent 40 napban minden nap olvasok belőle, már el is kezdtem.
Anyukámat felhívtam még hazafelé menet, és meséltem róla, milyen volt a hittanon, meg elmondtam neki az elhatározásomat és a zebrás történetet. Nagyon örült, hogy beszéltünk és mondta, hogy rég voltam ilyen aranyos.
---------
Eucharisztia: Milyen gyönyörűséges dolog tudni, hogy Jézus annyira szeret, hogy önmagába akar emelni. Felkínálja a lehetőséget, hogy egy lehessek vele. Ha magamba fogadom, belülről átalakít, teste a testem lesz, lelke a lelkem. Jó volt, hogy elmondtad, milyen lelkülettel járuljunk az áldozáshoz. Jézus önmagát adja, én is tegyek le valamit a lábai elé. Milyen érdekes, hogy Jézus teljes egészében önmagát tudja ajándékozni, mi meg csak apránként, kicsiket, részleteket. 
Pénteken a keresztúton, mikor én is kimehettem és ott térdelhettem egészen közel Jézushoz, annyira szép volt! Ereje volt! Milyen lesz majd az, mikor Jézus még közelebb lesz hozzám, mikor magába vesz engem? Nem én Őt, hanem Ő engem. Milyen lesz Istenben lenni? Jobb akarok majd lenni?
Gyónás: Munkahelyemen sokszor beszélek a hibáimról, ezzel eleinte igen megleptem a munkatársaimat, majd azt mondták rólam, hogy Mariann, te milyen tiszta vagy! És valóban, ilyenkor a sok bűnöm ellenére valahogy sokkal tisztábbnak és könnyebbnek éreztem magam. Mikor fényre teszem a rosszaimat és nem titkolom, a lelkiismeretem vidám lesz bennem és szabad. Ha ez ennyire jó, milyen jó lehet Jézusnak egy szentség keretében ugyanezt tenni! Talán ebben a szentségben lehet leginkább Jézussal találkozni.
Böjt: Az akaratomat erősíti. Ne csak érezzek és kellemes legyen, meg csodálatos Istent szeretni, hanem tudatosan is akarjam Őt. Tanuljam a követését. Ahogy Jézus lemondott isteni voltáról, mikor ember lett, úgy mondjak le én is egyre több emberi voltomról, hogy egyre több lehessen bennem az isteni. Imában hívjam Jézust, hogy tudja, akarom, szeretném, mögötte akarok haladni a keresztúton, nemcsak szavakkal, hanem tettekkel. 
Még egy gondolat: Az újságunkban olvastam, hogy szabaduljunk meg az önsajnálat pszichológiai eszközeitől, úgymint sértettség, megbántottság. Ó, gondoltam, ezt pont nekem küldték. Sok mindent magamra veszek és azonnal meg is bántódom. Ez az egyik böjti elhatározásom, hogy megszabadulok ettől. Ehhez képest már másnap megsértődtem valamiért, vélt bántásért. Azonnal elbuktam és csak hevertem, hevertem, de felálltam és újra megpróbálom. Vajon hányszor negyven napra lesz szükségem és mennyi imára, hogy végig tudjak menni ezen a keresztúton?

Márc. 6.
Egy örömömet szeretném veletek megosztani. Ma reggel elindult Nagymaroson  a folyamatos szentségimádás. Hétfőtől, péntekig 6 - 22 óráig tart minden nap. 70 nagylelkű ember kellett hozzá, aki a hetéből egy órát oda ad Jézusnak. A Lelkipásztori Napokon Fábry Kornél bátorított bennünket, h ennek szervezésével is kapcsolódjunk be a 2020 -as Eukarisztikus Kongresszus előkészületeibe. Először kicsit bizalmatlan voltam, h. sikerül-e, hisz  az eddigi csütörtöki szentségimádási napra is nehéz volt összeszedni embereket. Isten csodájának tartom, h. sikerült, h. s hogy mostantól egész nap nyitva a templom és valaki imádkozik értünk. 
----------------------
LELKINAPUNK
- Nagyon intenzív volt a lelkinap. Két dolog szólt most különösen is hozzám.
Az egyik, hogy a szent időben nem a lemondásokon van a hangsúly, hanem, hogy mit teszek...
Igyekszem minden nap törekedni arra, hogy a lehető legnagyobb szeretettel tegyem  a dolgaim még az apró, általános  dolgokat is. 
Pl. Megyek Emiért, kiszolgálom apósomat, megyek hittant tartani, ebédet főzők, teregetek, mosok stb. : milyen jó, hogy vannak lehetőségeim, hogy szeressek... 
Másik, hogy Jézussal a "jó baráttal együtt lenni". Azóta a misén és a szentségimádáson is erre a "barátságra" próbálok jobban figyelni, de a nap folyamán is délben mindig megállok egy kicsit és csak úgy "vagyok". Jézus számára. Leírhatatlan ebbe a találkozásba elmerülni. Utána teljesen megújulva felfrissülve folytatom napomat.
Tegnap számomra nagyon szép volt a rózsafüzér. Beültem régen is amikor sekrestyés voltam, de most azért volt szép, mert lehetett érezni, hogy akik eljöttek egy szívvel - egy lélekkel voltak jelen. Mária, Jézus bizonyára nagyon örült ennek az egységnek!
Emi miatt kicsit aggódtam, hogy nehogy sok legyen neki, mert Karcsiról, Zsombiról tudtam, hogy ők bírják ... Beígértem nekik, hogy a következő órán csak játszunk. (hittanos játékokat) :)) - Vera
- Még frissiben: köszönet a mai napért, a tanításaidért, a tapasztalatokért… Add Urunk, hogy ne legyünk, ne maradjunk a megújulásban langyos keresztények! Add, hogy ajándék lehessek a környezetem számára!...
- Szombati lelkinapunkat Ferenc pápa nagyböjti üzenetének boncolgatásával kezdtük. Fel lett véve... aki kéri, szívesen elküldöm meghallgatásra!
További tartalmas, megújulást hozó napokat kívánok!

Márc. 2. FACEBOOK
- Papok is használják... és sorolják előnyeit. Pl."csak így érem el a hittanosaimat... remek evangelizációs lehetőség... sok jót fel lehet tenni... stb."
- Híveinktől is hallom a jó oldalát is, de el-elszólják magukat többen, hogy mennyi bűn származik belőle (névszerint is hallom, hogy ki, mit tett föl, mit látott, tapasztalt, amit nem kellett volna... és ld. pl. az alábbi levelet)!
- Nagyböjtben sokan tesznek különböző elhatározásokat... többen a facebookkal kapcsolatosan is. Pl. egy a sok közül:
"Az idei nagyböjt kezdetén töröltem a Facebook fiókomat, mert rájöttem, hogy mennyi bűn-alkalom van a facebookozásban - nemcsak számomra, hanem szerintem mindenki számára:
- rengeteg időt felemészt, hogy megnézze az ember, mit tettek fel az ismerősei az idővonalára (sok kidobott, elfecsérelt idő, amit nagyobb jóra lehetett volna felhasználni)
- a túlzott kíváncsiság bűnébe visz, hogy mindenkiről mindent megnézzen, megtudjon az ember
- táplálja, ösztönzi a hiúságot - "magamról a legjobbat mutassam", gyakran szebbet, mint a valóság (lényeg, hogy mások irigykedve nézzenek...)
- irigységet is szülhet valakiben az, hogy másnak van esetleg olyan, ami neki nem adatik meg (pl. egészség, szépség, házasság, gyermekek, gazdagság, jómód stb.)
- harag és bosszankodás, ítélkezés születhet az emberben látva mások magamutogatását".
Még én is tudnék hozzátenni egy pár szempontot, de a felsoroltakból már egy is elég... és általános, sokakat érint.

Febr. 25. TÚRA
Kedves mai Túrázók!
Csodálatos volt a mai nap! Ennél egyszerűbben és tömörebben nem lehet kifejezni !
Hála a napsütésért, a jelenlévőkért, a közös  IMÁ-ért a szabadban és a templomban 'A fogolykiváltó Szűz Anya' előtt,    VELE és a játékért - bár azt még gyakorolni kell. (bal kéz- jobb kéz..). Szép befejezése volt ez a házasság hetének is. 
Nem kevésbé jól sikerült a folytatás, (Makkosmária utáni szakasz) amiről Viki tájékoztatott mindenkit, hogy cca.8,8 Km volt.
Kezdésnek nem rossz - különösen azoknak, akik 2017-ben most húztak először túrabakancsot.
Köszönjük Viki és minden fotósnak is a képeket, amik önmagukért beszélnek. Új szívet kaptunk és egymásra figyelve Jézussal jót gyalogoltunk. Istennek legyen hála mindenért és Mindenkiért!
Még csak most olvastam és csodáltam a képeket. A tavasz első virágját, virágait, amit felfedezhettünk és mindenki örömmel fotózta.
------
Most gondoltam végig a mai napot, hogy milyen csodálatos volt!! Hála érte!! A legszebb befejezése a házasság hetének. Amit még nem kell bezárni. Volt 7 házaspár, volt hat nyugdíjas, volt kisgyerek-nagy gyerek. Köszönjük a szuper időt, a játékot. S ez egybeesett a túrázók közé való visszatérésemmel! Hála!!!

Febr. 19. A Rózsafüzér!
A rózsafüzér eddig csak reggelenként akadt a kezembe. Kivettem a kis tokjából, elmondtam a vállalt egy tizedet, és visszatettem a tokjába. 
Mindig azt mondtam, - itt a tíz ujjam!- végül is, nincs szükségem magára a rózsafüzérre.  
A férjem „beteg” lett, és mint a villám úgy csapott belém az az érzés, hogy ha lefekszem, a rózsafüzért vegyem a kezembe. Alig vártam, hogy este legyen, és ezt megtegyem.  
Aznap minden elcsendesedett körülöttem, mire ágyba kerültem. 
Elérkezett az a pillanat, amire egész nap vágytam, kezembe vettem a rózsafüzért. A feszület megpihent a tenyeremben, és én az Úr közelségét éreztem. Nagyon nagy békesség járta át a testemet. Nem féltem már, nem izgultam a jövőt illetően. Éreztem, hogy nem nekem kell döntéseket hozni férjem betegségét illetően, majd az Úr megteszi ezt, Ő egyengeti utunkat. Segít, erőt ad, nekem csak egy a fontos, bízzak, bízzak az Úrban.  
Azóta nem csak reggel veszem kezembe a rózsafüzért. Például vizsgálatokra várva, vagy amíg folyik az infúzió, morzsolgatom a szemeket és az Úr segítségét kérem. Már a táskámban is van, az ágyam mellett, egy-két kabátomban. 
Nem tudok úgy lefeküdni, hogy a rózsafüzért ne vegyem a kezembe, vele alszom, vele kelek. Elalvás előtt morzsolgatom, imádkozom, hálát adok, hogy ezt a napot is nekünk adta, és minden nap ugyan azt érzem, mikor a tenyeremben a pici feszület, ujjaim között a szemek megpihennek, az Úr közelségét, melegségét, békéjét, szeretetét.  
Óhatatlan, hogy elalvás után ne csússzon ki a kezemből. Többször felkelek éjszaka és nem tudok elaludni, míg a pici rózsafüzéremet nem keresem meg. Hol a párna alatt, hol az ágyban, hol a földön találom meg. 
Ez Szűz Mária rózsafüzére. Velem együtt imádkozik az Úrhoz, és közben jár értem. És azt mondja, - bízzak, bízzak az Úrban, Ő majd megold mindent (JEK) 

Dec. 31.
Karácsonyi és újévre szóló levelet is kaptam... Többek között:

Mikulás-várásra érkezett egy négygyerekes család a hittantermünkbe. A két kisebb gyermek betegségből lábadozott, a picike „alighárom” Ágnes különösen elesett volt, nyűgös, sírós, anyuka ölébe bújós, többször majdnem elalvós. De persze ha a testvérei jöttek, őt sem lehetett otthon hagyni, így elhozták. Imádkoztunk, beszélgettünk, filmet néztünk Szent Miklós életéről, végre-valahára megérkezett a várva várt püspök-utód is. Picike csomagot tudtunk készíteni, alig egy-két kicsi édesség… Ágica azonnal hozzálátott a csomagbontáshoz. Aztán apró öklét összeszorítva anyukájához fordult, és az arcán egy csodálatos ragyogás jelent meg. A kicsi szeme, arcocskája, egész lénye tükrözte, hogy valami nagyon csodálatos dolgot talált a csomagjában. Majd kinyitotta az öklét és azt mondta (aki egész eddig némi sírdogáláson kívül még egy szót sem szólt): Anya, nézd!! Kinyitott tenyerén egy dió feküdt. 
„Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába”. 
---------
Tegnap a pékségben egy rendezvényre kellett kalácsokat vásárolnom. Már a csomag összeválogatása és elszállítása felvett jónéhány percet, s még a fizetés és számlakérés is ránk várt, amikor bejött egy idős néni az üzletbe. Nézelődött egy kicsit, aztán beállt mögém a sorba. Mivel a számlázással egyre több nehézségünk támadt, hozzá fordulva elnézést kértem. A legnagyobb természetességgel és kedves mosollyal monda: Én már nyugdíjas vagyok kedveském, nem vár a munkahely, a család, ráérek kivárni amíg végeznek. Nem álltam meg a visszajelzést, hogy milyen kevesen reagálnának így és milyen jól esett a kedvessége. Ezt felelte: Egy hónap múlva töltöm be a nyolcvanat. Tudom, Isten azért tartott meg ilyen sokáig, mert már fiatal koromban is mindig mondták, te mindig csak kacagsz. Én mindig úgy gondoltam, ami fáj az az enyém, miért terheljek vele másokat. Így töltöttem az életemet.

Dec. 21.
Kedves Károly atya! 
Szeretném megköszönni az ötletgazdának, hogy a rorátékon Ferenc pápa családokhoz írt buzdítását értelmezi. Ez egy extra motiváció a napom korai kezdéséhez. 
Véletlenül kedden a hajnali misére való készülés közben elcsíptem az öcsémet New Yorkban néhány üzenetben, mikor lefekvéshez készülődött. Meséltem neki az Amoris laetitia című könyvről és óriási meglepetésemre kiderült, hogy ő is halott róla sőt olvasott belőle. Mondta, hogy sok helyen magára ismert – feltételezem napjaink példáinak említésénél – és le is tette a könyvet, mert magas a mérce. Említettem, hogy Ferenc pápa megoldásokat, válaszokat is ad a boncolgatott témákra. Persze mi szerencsés helyzetben vagyunk a hajnali misén, mert az értelmezésben Károly atya is besegít.  
A héten azóta nem beszéltünk vagy váltottunk üzenetet, de már ezért a hajnali élményért is megérte felkelni. Gondoltam elküldöm a fenti történetet, mert szintén a tárgyban megjelölt témához az Adventi élményhez kapcsolódik.

Dec. 20.
Teréz anya bölcs tanácsa az ünnepekre
Minden ünnep a családi összejövetelek időszaka. Ha egyedül vagy, nem biztos, hogy könnyű szívvel várod.
Még mindig nem teljesült az álom, hogy megtaláld az Igazit. Ilyenkor a munkahelyi és családi ünnepségek gondolata keserűséget, irigységet ébreszthet, elszomoríthat, hiszen újra csak magányosságodra emlékeztet.
Hadd javasoljak egy módszert, amellyel mindezt megfordíthatod! Az ünnepek remek alkalmat adnak a szeretetképesség erősítésére. Ha erősödsz a szeretetben, felkészültebb leszel, amikor eljön az Igazival való találkozás.
Szent Teréz anya nagyon bölcsen mondta: „Az a fontos, hogy szeressünk, és ne fáradjunk bele. Hogyan is ég a lámpás? Úgy, hogy lángját folyamatosan táplálják az olajcseppek. Mik az olajcseppek a mi lámpásunkban? A mindennapi élet apró mozzanatai: a kitartás, egy-egy biztató szó, másokra gondolás…”
Nagyon jó tanács ez azoknak, akik félnek a közeledő ünnepektől, mert egyedül vannak. Ha egy pillanatra magad elé képzeled a közeledő ünnepnapokat, vajon mely pillanatok lesznek a legnehezebbek? Amikor egy nemrég házasodott, boldogságtól sugárzó családtaggal találkozol? Amikor egy rég nem látott rokon megkérdezi, hogyhogy még mindig egyedül vagy? Amikor össze akarnak boronálni valakivel, aki „tökéletesen hozzád illik”? Amikor valaki tapintatlanul humorizálni próbál a helyzeteddel? Vagy egyik sem, csak úgy érzed, nem bírsz ki egy újabb összejövetelt úgy, hogy még mindig nincs kit bemutatnod a többieknek?
Bezárkózni és távolságot tartani könnyű és talán fájdalommentes, de nem edzi a szeretetképességet. Talán úgy érzed, e pillanatban inkább neked van szükséged gyengéd szeretetre, és ebben bizonyára igazad is van. De mennyivel nagyszerűbb és szebb lenne, ha félre tudnád tenni ezeket az érzéseket, és a többiek felé tudnál fordulni!
Az a fontos, hogy szeressünk, és ne fáradjunk bele.
Teréz anya szerint a szeretet egészen apró dolgokban nyilvánul meg. Igen, azokban, amiket sokszor észre sem vesznek. Amikor elviszed valakinek a piszkos tányérját, ha már úgyis felállsz az asztaltól. Amikor kérés nélkül kiviszed a szemetet. Amikor türelmesen végighallgatod a nagynénéd szóáradatát. Amikor nem sajnálod az időt kamasz unokaöcsédtől, aki bizony rászorul a tapasztalatodra és a tanácsaidra. Apró dolgok. És valójában sohasem maradnak észrevétlenek, hiszen mennyei Atyád látja, és egyedül ő számít.
Egyszer egy családi összejövetelen nagyon-nagyon elhagyatottnak éreztem magam. Odamentem, ott voltam, aztán eljöttem, de nem igazán vettem részt a családi együttlétben. Utólag nagyon sajnálom, mert az egyik kedves családtag súlyos problémával küzdött, és szerette volna megbeszélni velem. Sajnos nem szántam rá a kötelező üdvözlésnél több időt, így elszalasztottam az alkalmat, amikor segíthettem volna.
A szeretet nagylelkű. A nagylelkűség, amit most gyakorolsz, nagyon fontos lesz afelé is, akit megszeretsz és aki végül a házastársad lesz. Az ünnepek alatt számtalan alkalom nyílik a viszonzás nélküli, nagylelkű ajándékozásra. Ezek az apró ajándékok az olajcseppek, amelyektől fényesen világít a lámpásod. Gondolj Jézus szavaira: Világosságotok világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat!
 - párKatt.hu (Forrás: catholicmatch.com)

Dec. 19.
Valahonnan Magyarországról…
"Szép jó napot Kedves Károly atya! Meg szeretném köszönni az adventi 4. heti prédikációt. Hála, hogy kitalálták ezt a technikát. Lélekben ott voltam és vagyok. A sok fotó, a 60 éves szülinap, stb. Nagyon jó, hogy oda tudtam kapcsolni. Nagyon szép készülődést!"

Dec. 17. ISTEN ÉLTESSE FERENC PÁPÁT!

"... ma tölti be a 80-at Ferenc pápa. Jorge Mario Bergoglio néven látta meg a napvilágot 1936. december 17-én olasz bevándorló apa és argentin anya első gyermekeként Buenos Airesben. Két öccse és két húga született. Egy fiatalkori betegség miatt eltávolították tüdejének egy részét, mivel megfelelő antibiotikum híján akkor még csak így tudták megmenteni az életét...."


Dec. 16.
Kedves Károly Atya!
Remélem jól vannak! 
Azügyben írok, hogy évekre visszamenőleg van elmaradásunk az Egyházi adóval kapcsolatban.
Most annyit tudok tenni, hogy innentől kezdve szeretnénk fizetni. Az átutalásos megoldás lenne jó nekünk, kb havi..... stb. Előre is köszönöm, Üdvözlettel... 
- Hát, ilyen is van... Isten fizesse meg!

Dec. 14.
Köszönöm a mindennapi lelki "betevőt", amit küldesz, - hogy így gondoskodsz rólunk! Biztos nem véletlen, hogy a mait egy szomorú pillanatomban olvastam el a mobilomon, s szinte azonnal megkönnyebbültem, felül tudtam emelkedni a konkrét problémámon. Halljuk, tanuljuk, de talán mégsem eleget gyakoroljuk, hogy hová, pontosabban Kihez forduljunk elsőként, továbbá, hogy ne csak a bajban gondoljunk Rá, hanem adjunk hálát is! (amire számtalan okunk van, ha belegondolunk)
Tetszett a lelkiismeret vizsgálattal kapcsolatos tanmese is!
----------
A SZÜLETÉS filmről
Nekem is nagyon érdekes volt egy kicsit másképpen nézni Jézus születésének történetét. 
Megragadott Mária és József ábrázolása, amint két egymást kezdetben még nem szerető ember közös életútra kerül (Mária szülei akaratából lesz József felesége), és folytonosan igent mondva Isten akaratára, mindketten állandóan az "életüket adva" a másikért szép lassan megszületik köztük a kölcsönös szeretet és ennek következményeként megszületik köztük Jézus - lelki és fizikai értelemben is, ez esetükben egybeesik, hiszen Mária valóságosan is megszülte Jézust.
A másik hasonló párhuzam a három királyoké. Ha jól megnézzük, őket is az egymás iránti kitartás, hűséges szeretet (Életemet adom) vezette el Jézushoz, a köztük megszülető Jézushoz is. Egymás nélkül talán sosem érnek oda Betlehembe. Valamint nagyon megrendítő számomra a hitük is. Milyen sok viszontagságot, kényelemről való lemondást, életveszélyt vállaltak Jézusért. Hitték (szinte bizonyosan tudták), hogy Aki most megszületett, Akit a csillag jelez, az minden kincsnél és királyságnál többet ér. Mindenben példát vehetünk róluk!
Köszönöm ezt a szép filmet!

Dec. 13.
„Annyira örülök, hogy felfedezhettem, milyen kincs a hajnali miséken részt venni. Még ilyen nem volt az életemben. Talán akkor, amikor a keresztségemre készültem, akkor jártam gyakran misére.
Szeretném folytatni az advent után is. Még nem tudom, hogy fogom megoldani, de biztos lesz megoldás.
------------------
Az idei advent más, mint a többi. Talán a szentmise ajándékozás miatt, vagy Ferenc pápa enciklikája miatt, nem tudom.
Először az volt a szívemben, hogy szeretnék minden ajándék-szentmisénken részt venni. Aztán úgy éreztem, nem szeretnék egy „fejezetet” sem kihagyni az enciklikából.
Ma még annak is nagyon örültem, hogy olyan közel volt a csillag, szinte karnyújtásnyira… Nagy hála van a szívemben!

Dec. 10. ÖRÖM VASÁRNAPJÁRA
(Kaptam)
"Öröm és könnyek nem zárhatják ki egymást."
(Ismeretlen)
"Mondd meg nekem, mi okoz neked örömet, és én megmondom ki vagy"
(Ravasz László ref. püspök)
"A lélek öröme nem olcsó dolog. Harcba kerül, és sebhelyei maradnak, - de fénylő sebei!" 
(Stanley)

Nov. 7. MAI
Újságunkban: Nap közben pár percre megállok, csöndet tartok: megpihenek, felüdülök az Ő szívbéli szeretetében.
"Tegnap este terveztem a mai napomat, hogy lehetne megoldani, hogy napközben csendet tartok, felüdülök az Ő szeretetében.
Az irodában mindig beszél valaki. Egyedül az ebédidő szokott csendesebb lenni. Gondoltam kimegyek a büfébe és közben az udvaron sétálok.
Olyan hideg volt és reggel óta fagyoskodtam, nem akartam kimenni a hidegbe. Végül kimentem, de csak mert előre elhatároztam ...
Gyönyörűen sütött a nap és valóban Nap fürdőzés volt. - Közben felhívtam valakit, aki napok óta keresett.
Nagyon sokat jelent, hogy az adventi lelki "programot" sokan éljük, együtt, így mindig érzem, hogy valami láthatatlan kapcsolat van közöttünk, és ez plusz erőt ad."

Dec. 4.
Nem tudom elmondani, hogy a roráték milyen nagy örömet és erőt jelentenek. Minden nap lehet menni...
A lelkinapról két élmény: Andrea beszélt az adventről, egy kisgyerek játszott a háttérben, sütött a nap - olyan szép volt - nem azt éreztem, hogy a plébánia nagytermében vagyok, hanem egy családi beszélgetésen.
Itthon már kétszer megújítottam az igenemet... Üdv 

Dec. 3.
Visszhangok a lelkinapról
- Nagyon jó ötlet volt hajnali misével kezdeni…
- Jó, hogy ilyen változatos volt a lelkinap fölépítése! Háromféle előadó, háromféle téma…
- Jó volt hallani Gyuri ószövetséges témáját, Ábrahám hitét… Nekem is jobban kellene hinnem, rábízni magam Istenre…
- Sajnos rövid volt. Több idő kellett volna a szünetekre és a csoportbeszélgetésekre is…
- Viki imádságos témáját meg lehetne kapni? Sok újat is mondott, sok mindent felelevenített bennem, több elhatározás is született bennem…
- Öröm, hogy sokan voltunk, sokakkal lehetett beszélgetni, jobban megismerni egymást…
- Várom Andrea előadását, mert nagyon sokat tanulhatok Máriától…

Nov. 30. László Attila énekes
A Facebook-on már megjelent az egyik ma esti néző hozzászólása:
Krisztina Terray: Nagyon szépen köszönöm a mai varázslatos, összehasonlíthatatlan hangzású koncertedet! Az ilyen érzelmes, és komoly hangvételű, tartalmas dalokat szeretem, mint amilyeneket elhoztál ebbe a csodálatos templomba. Most már hallgatom a legújabb CD-det, egészen más minőségű így a hangzása, mint a YouTube-ról hallgatva!
--------
Nagyon örülök, hogy elhívtad hozzánk Ari, jó volt látni, hogy ekkora tehetséggel, ilyen fantasztikus hanggal is megmaradt Attila szerény, egyszerű erdélyi legénynek! - Sajnálhatják, akik nem jöttek el, nekünk nagy élmény volt!

Nov.29.
Kedves Károly atya!
Nem hagyott nyugodni (a tegnapi felnőtt hittan után), vajon mit akar üzenni nekem Isten az Evangéliumban... Palival dobtunk egyet a hittan előtt. Ezt: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. Megörültem, amikor a Galata levélben megláttam ezt a mondatot. Ez olyan megerősítés volt, hogy Isten tud rólam, minden pillanatomról.
A másik: Ebédnél beszélgettünk egy hit gyülekezetes fiúval. Halat ettem, sok szálka volt, tudtunk hosszan beszélgetni. Kérdeztem, van e náluk hajnali mise, nincs. Van -e gyónás, van bunvallomás. És még arról, hogy milyenek azok az emberek, akik hisznek Istenben. Erre is kaptam megerősítést a Lélek gyümölcseiben. - Örülök, hogy meghallottam, hogy olvassak még ma egy kicsit. Köszönöm!
----------
Képzeljétek el! Kint voltam a folyosón, a lábamon. Fűző - korlát - 1 mankó. Most már csak türelem és kitartás kell. Küzdök tovább... Köszönöm a sok-sok imát. M.A.

Nov.13. HIT
KEDVES KÁROLY ATYA!
CSODÁLATOSAK A SZOMBATI GYALOGTÚRÁRÓL KÉSZÜLT FOTÓK.KÁR,HOGY NEM VAGYOK FIATALABB ÉS EGÉSZSÉGESEBB,HOGY RÉSZT TUDNÉK VENNI A HASONLÓ TÚRÁKON.
VALÓBAN HIT KELLETT EHHEZ IS,HOGY ESŐBEN ELINDULJANAK,DE A SZŰZANYA ÉS JÉZUS MOST IS MEGSEGÍTETTE A ROKISOKAT,MINT MÁR ANNYISZOR.
ISTENNEK LEGYEN HÁLA!

 Nov. 7.
Kedves Károly Atya!
Ma délután 14:48 perckor megszületett a harmadik kisfiúnk Dániel. 3200 g és 53 cm. 
Az orvosok véleménye ellenére kértem a jó Istentől a három gyermeket és megkaptam, ennél nagyobb ajándékot elképzelni sem tudok.:-)

Nov. 4.
Testvérek!
Köszönöm a sok imát (a péntek esti szentmisét, szentségimádást), a "Mózes két kezét tartókat", levelet, sms-t... a sok jókívánságot Szent Károly ünnepe kapcsán!

Nov. 3.
Úgy hiányzik már a hittanóra! Mindegy, hogy milyen, csak legyen. Nagyon várom. Pedig hányszor eldöntöttem egy-egy hallgatagon végigült óra után, hogy többet nem megyek, mert úgysem beszélek, úgysem szólalok meg, akkor mi értelme.
Van értelme, még akkor is, ha csöndben vagyok. Ahogy Károly atya mondta, a hit hallás útján terjed, és a hittanórán hallottak a szívemben mustármaggá válnak és hordozzák magukban a lehetőséget, hogy kicsírázzanak és ligetté váljanak.
Múltkor láttam egy mustármagot, persze már régebben is, de most úgy megdöbbentett, hogy milyen kicsi. És ez a mondat: ha csak mustármagnyi volna...! Jézus, csak ennyi önrészt kér? Ilyen picit? És mi még, erre sem vagyunk képesek egyedül? Hát ilyen kicsiny az ember? És mégis milyen fontos.
A kicsinységben mennyi erő van Jézussal! Az én kicsiny voltomban, ott a lehetőség, hogy kibontakozzék a képmás és felnőjön azzá, amire Isten teremtett, hogy lényegének, a teremtő szeretetének a hordozója lehessek, még ha csak egy picit is, egy mustármagnyit is.
Legalább csak egy icipici kezdet legyen bennem, a többit hozzá kapom ajándékba Jézustól. Csak egy pici kezdet legyen bennem, hogy hittanra akarjak menni és többé már nem akarok nem menni, mert nem akarom elmulasztani a Vele való találkozást, mert Jézus is ott van.
Ott van Jézus, ott is van Jézus és hív, és én nem tehetem meg, hogy ne menjek, mert olyan hatalmas erővel vonz, hogy a bensőm adventekkel és karácsonyokkal van tele. A várakozásaimból találkozások lesznek, mert ajándékba kaptam Jézustól a lehetőséget, hogyha átadom az akaratomat, minden találkozásban megszületik bennem.
Ezért olyan fontosak Károly atya hívásai, mert azok Jézus hívásai, és a hittanórák találkozások Jézussal, és akkor...karácsony van idebent.
Olyan boldog vagyok, amikor az Úr megmutatja titkait!

Okt. 31,
Kedves Testvérek!
Találtam egy szép gondolatot Chiara-tól. Ha ismeritek, akkor elnézést kérek, nekem nagyon megtetszett:
" A túlvilág kapujában megértjük, hogy csak a Szeretet számít, a végtelen Szeretet. "
Köszönöm a mai megosztásotokat is!
Szép estét, jó éjt!

Okt. 22. VÁLLALOK
November elején… nem vagyunk. Egyébként, ha tudjuk, mikor kell menni, szívesen vállalunk feladatot, a templommal kapcsolatban. Akár őrség, akár más. És nemcsak egy-két órát. Csak tudjunk róla, időben. Sokat dolgoztunk mostanában, mondjuk ez nálunk nem újság. Meg hallok sorsokat. Hogy valamelyik családtag külföldön dolgozik, és egy hónapban egyszer jön haza. És akkor van családi élet. Házasélet. Gyerekkel találkozás, mi ehhez képest, kivételezettek vagyunk. Hiszen naponta együtt vagyunk. És viszonylag sokat (van, aki nincs külföldön, és szinte nem is látják egymást). Ezt csak azért írom, mert most én is úgy érzem, hogy bedarált a munka, és ilyen üressé vált az egész élet. Nem drámai a helyzet, de mostanában különösen jó érzés péntekenként beülni szentségimádásra. Hát akkor zárjuk Uram, a hetet. Ezért is vállalunk, ha kell, több órát
"Templomhiány"… Jézust megtalálni a napjainkban...

Okt. 21. ISTEN IGÉJE
...Múlt vasárnap épp megfordult a fejemben, hogy lemondom a beszélgetésünket, amikor a misén az Evangélium megszólított: "Menjetek, és mutassátok meg magatokat a papoknak!" Egészen megdöbbentem. A Szentírás ennyire élő? Az Ige, ennyire él? Ezentúl mindig így lesz? Napról-napra, szó szerint irányít majd?...

Okt. 14.
Károly Atya!
A hétfő esti Felnőtt hittan nagyon jó volt! 
Nem gondoltam, hogy még ilyen sok mindent nem tudok az Eucharisztiáról!
Hála érte!

Okt. 14.
Testvérek!
Elkezdődött plébániánk épületének tatarozása…
Sok-sok imát kérünk, és aki teheti adományokkal is támogathatja e nagy beruházást!
 
ÉS AZ ELSŐ VÁLASZ LEVELEMRE:
Köszönjük a jó hírt!
A fotókon is jól látszik, hogy ez már komoly munka kezdete!
Az októberi időjárás előrejelzés segíti - segítheti - ezt a munkát (5-15 fokok...) a többit még nem tudni...
Imádkozunk, hogy jó ütemben haladhassanak..És igyekszünk rakosgatni a rávalót is....

Okt. 6. ARADI VÉRTANÚK
Régi szokásom, hogy október 6-án, az aradi vértanúk kivégzésének napján elküldök két idézetet, ami segíthet értelmezni számunkra ezt az ünnepet, ami szerencsére, nem kötelező, csak egyszerűen szívünkben megtartható. (Zs. Gy.)
Íme a két idézet:
1. Damjanich János: Ima kivégeztetésem előtt, 1849. október 5-ről 6-ra virradóra
Mindenség ura! Hozzád fohászkodom! Te erősítettél engem a nőmtől való elválás borzasztó óráiban, adj erőt továbbra is, hogy a kemény próbát: a becstelen, gyalázatos halált erősen és férfiasan állhassam ki. Hallgasd meg, ó, Legfőbb Jó, vágyteli kérésemet! Te vezettél, Atyám, a csatákban és ütközetekben – Te engedted, hogy azokat kiállhassam, és a Te védelmező karod segített némely kétes küzdelemből sértetlenül kilábolni – dicsértessék a Te neved mindörökké!
Oltalmazd meg, Mindenható, az én különben is szerencsétlen hazámat a további veszedelemtől! Hajlítsad az uralkodó szívét kegyességre a hátramaradó bajtársak iránt, és vezéreld akaratát a népek javára! Adj erőt, ó, Atyám, az én szegény Emíliámnak, hogy beválthassa nékem adott ígéretét: hogy sorsát hitének erejével fogja elviselni.
Áldd meg Aradot! Áldd meg a szegény, szerencsétlenségbe süllyedt Magyarországot! Te ismered, ó, Uram, az én szívemet, és egyetlen lépésem sem ismeretlen előtted: azok szerint ítélj fölöttem kegyesen, s engedj a túlvilágon kegyes elfogadást találnom. Ámen.
2. Ottlik Géza: Iskola a határon
A mohácsi csata négyszázadik évfordulója közeledett éppen. Fura dolognak látszik talán, vereséget megünnepelni, de hát aki a győzelmét ünnepelhette volna itt most, a hatalmas ottomán világbirodalom, már nem volt meg. A tatároknak is nyomuk veszett, sőt időközben, szinte a szemünk láttára, a szívós Habsburg-császárságnak is. Megszoktuk hát, hogy egyedül ünnepelgessük vesztett nagy csatáinkat, melyeket túléltünk. Talán azt is megszoktuk, hogy a vereséget izgalmasabb, sűrűbb anyagból való és fontosabb dolognak tartsuk a győzelemnél - mindenesetre igazibb tulajdonunknak.

Okt. 4. BÚCSÚ UTÁN
Szép volt a tegnapi ünnep, bár én csak a misén tudtam részt venni, viszont nem érzem, hogy lemaradtam a nap kegyelmeiről, mert "eljöttek" a kiskonyhába a szendvicsek készítésére, a tea-kávé főzésére, a büfé sátorba. :)) Mindnyájan akik a büfében szolgáltunk  éreztük végig a Szűzanya jelenlétét,  átölelő szeretetét….
--------
Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Kedves Károly Atya!
Mi is köszönjük a kedves fogadtatást, a fáradhatatlan szervezést és a kapott kegyelmeket!
Isten áldása segítsen, hogy még sok éven át tudj ilyen különlegesen áldott találkozókra hívni olyan embereket, akik hagyják, hogy megérintse a Szűzanya a szívüket.
------------
Most kisbusszal voltunk, jövőre nagybusszal jövünk!
-------
Nagyon jó volt! Jövőre is jövünk!
---
Kedves Károly Atya !
Édesanyám ott volt az ünnepen, szombaton. Én sajnos nem tudtam elmenni.
------
Kedves Károly atya!
Nagyon köszönöm a szombati lélekemelő szép ünnepet! Azóta is eszembe jutnak a kedves tanúságtevő arcok, mondatok, énekek, vers, imák, a szentmise és püspök atya gondolatai.
Jó volt Máriának szentelni azt a szép napsütéses napot, ami mindezektől belül is 'napsütést' ajándékozott.
Előzőleg megvallottam, hogy nem tudok azonosulni az irgalmasság rózsafüzér imával. Arra is jó volt ez a nap, hogy az imádságok közben kitisztult, hogy mi is a bajom vele. …
Isten éltesse 101. éves templomotokat, ill. a benne imádkozókat:)) További szép napokat…
--------
Telefonon a „vajdasági tanúságtevő” elérhetőségét kérik, nagyon tetszett egy vidéki imacsoportnak…
-----
 Kedves Markó Ági és Máté!
Szombaton, az ünnep végén, megláttalak titeket a templomban és egy imádság született bennem. Ezt szeretném nektek ajándékozni és az imáimat is. Szeretettel, Mariann.
                                         Irgalom Szülője
                               Irgalom Szülője, légy dicsőítve,
                               hálát adjon minden hang, mi szól előtted!
                               Irgalom Szülője, légy kegyes,
                               tekinteted apró gyermekedre vesd!
                               Oly piciny még, alig született,
                               szeretetből lett teremtve.
 
                               Irgalom Szülője, nézz le reá,
                               anyai szíved hassa át!
                               Terhe oly nehéz! Tudjuk,
                               gyenge testében Fiad ajándéka él,
                               de ő, oly piciny még!
 
                               Irgalom Szülője, légy kegyes,
                               Fiadnál ez ügyben, légy kezes!
                               Esdve kérlek, alázattal,
                               légy e gyermek szószólója,
                               Fiadnál közbenjárója!
 
                               Imáimmal kérlek, légy kegyes,
                               szólj Jézusnak, a korsó üres.
                               Nincs boruk Édesanyám, nincs boruk.
                               Jézus töltse meg, legyen teli!
                               Adjon az Úr, adjon nekik!
 
                               Gyöngyeimet pergetem,
                               imáimmal esdeklek,
                               legyen meg a Te akaratod,
                               legyen úgy, ahogy Te akarod!
-------------
Nagyon jó, hogy honlapjukon visszahallgathatók (Prédikációk)  a tanúságtételek és látható sok kép (Roki fotóalbum)...
-----
Nagyon tetszett az Úrangyala ének szövege és dallama! Meg lehetne szerezni?
---------

Szept. 27. SZINES ABLAKOK
Kedves Károly atya!
Köszönjük a tájékoztatást!
Ebből annyit tudtam figyelni, - jé, több fény van valamitől a megszokottnál. Láttam hogy 4, 5 stb színes ablak tűnt el.
No akkor dolgoznak rajta.  Hamar észreveszi a szem azt, ha változik valami. Nemsokára jöttek vissza a színes ablakok,  sőt már mind! Hála a szorgos kezeknek!
DE azonnal másik kérdésem is felrémlett - KI TUDJUK MI EZT FIZETNI??  Meg is kérdeztem Tőled Károly atya.
Tudtam a Főváros 'adományát', de azt is - nem fedezi a teljes költséget.....
Hálát adok az Úrnak, hogy mi is részesei lehettünk pár cseppel a tengernek...De most leírva érzem, mennyi csepp kell még ! Szeretnénk cseppenteni, amint lehet. ÁMEN.

Szept. 14. LEVELEZŐ LISTÁK
Kedves Testvérek!
Új tanévet kezdtünk. Plébániánkon sokféle levelezőlista létezik, melyeket az új tanévre igyekszünk aktualizálni, rendbe tenni. 
1. A rokimindenki listán (melyet ezennel újra megnyitok) mindenki szerepel, aki bármelyik hittanórára, csoportba ill. templomunkba jár. Aki jelen levelet megkapja (a "rokimindenki" listán lett kiküldve), az fenn van a rokimindenki listán. Aki nem szeretne e listán szerepelni, az jelezze nekem. Szívesen fogadunk új feliratkozókat is – apostolkodjunk ez ügyben is a templomba járók között! 
- Ezt a listát kizárólag a templomunk és plébániánk életét érintő kérdések miatt hoztuk létre, ezért (sokak kérése ez!) reklámokat, ajánlásokat, „közhasznú információkat” ne küldjünk a listára (kivéve a plébános jóváhagyásával).
2. Vannak hittanos listák is, melyeken csak azok szerepelnek, akik ténylegesen itt vannak a hittanórákon: pl. Babák-mamák, Fiatal házasok, Felnőtt hittan, Életige…
3. További csoportjainknak is vannak listáik, pl. Képviselő-testület, Felelősök Fóruma, Kommunikációs Mcs, Karitász Mcs., Ministránsok – ezeket is időről-időre frissítjük.
4. Végül van még két nagy lista:
a) rokihittanosok: ezen az összes hittanra járó felnőtt testvérünk szerepel, illetve 
b) rokiszülők: a hittanos gyerekek szüleinek és a hitoktatóknak a közös listája
Rózsafüzér Királynéja, könyörögj érettünk!
Szeretettel: Károly atya

Szept. 5.
BRINGATÚRA
- Mi is köszönjük ezt a szép napot Istennek és nektek, gyönyörű időnk volt, kellemesen elfáradtunk a 68 km-től. Köszönjük a sok mosolyt, a megoldott problémákat, a megbocsátásokat és a megpróbáltatásokat. A szúnyogokat is köszönjük..., jó kis tanítás volt! :)
- Köszönet a mai túráért! Jó volt ezen a szép nyár végi napon kerekezni, strandolni, Szentendrézni! 
- Én is köszönöm ezt a csodás túrát. Minden volt benne, amitől igazán szép lehet egy nap: Dunapart, bicikli, napsütés, beszélgetések, kártya, fagyi, apuka, testvérek, életige...Szép hetet kívánok Nektek!
--------------------------------
Kedves Mindenki! 
Istennek nagy hála, tegnap délelőtti bábozós, játszós, közösségépítős programért. Köszönet a szervezőknek :) a gyerekek, azóta is állandóan mentelve énekelnek. :) Már nagyon várjuk a következő alkalmat.
Szeretettel: JAMH 
-------------------------
ÚJ CSOPORT
Kedves Károly atya!
Megtartottuk az első közös találkozást. Énekeltünk, imádkoztunk, életigéről beszélgettünk. 
Évek óta vágytam egy ilyen kis meghitt csapatra. Valóban mindenem megvan!
Ez az ajándék a lelkigyakorlat termése. És még a napi Szentírás olvasás és a böjt is. 
Talán van egy két tartalék példány a rokis énekkönyvből? Szívesen énekelnénk belőle.
Három hetente vasárnap mise után fogunk találkozni, és meghívnánk Károly atya téged is ha egyszer ráérsz. Köszönök mindent!

Szept. 4. KERESZTELÉS
„Isten éltessen…!” 
Valaki eszembe juttatta, hogy ma van a keresztelési évfordulóm! Így a szentmisében hálát tudtam adni! - Hat napos koromban kereszteltek!
- Mindenki tudja keresztelési napját?! – Mert ez életünk legnagyobb ünnepe!

Aug. 29. A pusztában kiáltónak a szava. 
"Tehát nem az üres pusztába kiált be a próféta, hanem a pusztában levő hírnök kiált bele a süketnek és üres pusztaságnak látszó világba valami nagyon fontosat. Sokszor fordul elő, hogy jószándékú, nevelő, vagy figyelmeztető szavainkkal fájdalmasan egyedül maradunk. De a prófétai szó nem hallgathat el. Gyakran "pusztaság" a szószék is, de a Jóhírt mondani kell, "akár alkalmas, akár alkalmatlan."  /Bindes Ferenc/
Köszönöm, Károly atya, hogy mindig és rendíthetetlenül a "pusztában kiáltónak szava" vagy te is, amint védőszented!
Ne hagyd abba, "akár alkalmas, akár alkalmatlan"!!!

Jún. 15.
Kedves Károly atya!
Hála, hogy az évzáró után mi még kaptunk egy órát - ami a 2015-2016. évi utolsónak számít.Megszoktuk, hogy akkor kicsit mást "csinálunk", mint év közben. Azt is, hogy mindig tudsz meglepetést szerezni nekünk. Ez most is sikerült !
Nagyon jó volt ez a mai játék! Először azt hittük, hogy 'hittanórás' kérdések lesznek - ezzel szemben olyanok voltak, amelyek közelebb vittek bennünket a másik megismeréséhez. Ami nagyon jó. És volt benne humor, és volt nagyon komoly téma, amit még lehetne fejtegetni... Egyszóval emlékezetes lett ez  a nap is.
Köszönet érte Neked! Mint ahogy köszönet a lelkünk tisztogatásáért és minden minden tanításodért ! 
Kívánunk jó pihenést és kellemes kikapcsolódást a szabadságod alatt és a nyár minden lehetséges alkalmakor... Szeretettel és imával a NYUHI-sok nevében is - É -

Jún. 14.
Kedves Károly atya!
Meghallgattam a vasárnapi prédikációt és a hívek könyörgését. Nagyon megható volt hogy ilyen sokan adtak hálát az évért. Én azért adok hálát, hogy Károly atya gondolatai olyan sokszor segítettek megérteni az evangéliumot.
Eszembe jutott a Bakhita film, és a nyolc boldogság kirándulás és a sok csoda ami a rokiban történt velem. Milyen boldog voltam a tatai kiránduláson amikor kaptam a rokis pólót. Milyen csoda volt a lakásszentelés hogy ott lehettek a testvéreim. És köszönöm hogy ott lehettem én is a hittanon, jövőre is szeretném folytatni. Örülök hogy én is kimondhattam a köszönömöt így távolról is. Most megint boldog vagyok pedig jó nehéz mostanában.
Köszönöm!!! - J.

Máj. 19. KATEKUMEN
(Egy keresztelkedésre készülő fiatal leveleiből)
Kedves Károly Atya! Voltam vasárnap misén… Azt emelték ki, hogy legyünk olyanok, akik mosolyognak, örömöt árasztanak. Ha gondjaink vannak, akkor is inkább így tegyünk. ...
Jelenlegi feladatom az lenne, hogy számba vegyem, kiknek nem tudtam még mindig megbocsátani, mert úgy vettem észre, ez hátráltat az előrehaladásban. Azért fontos, mert (még mindig) a régi rossz tapasztalataim és fájdalmaim határozzák meg a mai énemet. Ugyanez miatt nem tudok nyitni más, idegen felebarátaink felé. Pedig biztos lennének, akikkel érdemes lenne barátságot kötni. Másik még hogy egyke vagyok, így ez is felerősíti ezt a hátrányt. Mindig látom a többieket, milyen mások attól, hogy van testvérük. Ilyenkor azzal próbálom vigasztalni magam, hogy nekem viszont már itt van Jézus. A másik nagyon fontos, hogy meg tudjam magam, az akaratom feszíteni, hogy Jézus érvényesülhessen. Sajnos viszont többnyire csak utólag jut eszembe az 1Kor 10,13. Állhatatosságot kell tanuljak még.
Tudom, nem akar sürgetni engem, bár szinte biztos vagyok benne, hogy nem tart elég elkötelezettnek, vagy gyorsnak. Igyekszem, amennyi kitelik, meg is kell jegyeznem, annyival jobb volt télen, mert több időm volt sokkal. De azt is elmondom, hogy nem csak ezen s területen van ez a lassúságom. Minden új dolog esetén így van ez velem. Nehezen szokok át. De igyekszem, s remélek. Semmiképp sem szeretném elveszteni Jézussal a kapcsolatot, az egyenlő a halállal. Csak Vele lehet élet. Talán nem is lennék itt, ha nem lép be az életembe. Például elsőben is nagyon nehéz volt itt a koleszban (még nem ismertem Istent), sok mindenen mentem keresztül, nem voltam közéjük való. Aztán abban az évben tavasszal már beadtam a derekam, s csatlakoztam hozzájuk. Tudtam, hogy nem járható út, mégis. Mert úgy befogadtak, hozzájuk tartoztam talán. De életutálatom is volt eközben, no meg depresszió. Aztán holnapi naphoz pont két éve eltört a lábam. Nagy szerencsétlenség, mondhatná az ember, Isten verése, pedig nagyon nem. Ott karolt fel, akkor. A kórházban éreztem jelenlétét (így visszagondolva, akkor nem voltam bizonyos benne, mindenesetre kétségbeesetten kértem, hogy segítsen nekem). S megtette. Mert azzal a fajta sérüléssel, amim volt, az is lehetett volna, hogy nem tudják megcsinálni, csak úgy, ha az a lábam rövidebb lesz. De ebben is megmutatta kegyelmét. S megint csak visszagondolva elmondhatom, hogy így rendezte utamat. Szó szerint kivette lábam alól a talajt 2 hónapra. Ezért és még millió dologért hálás lehetek Neki, így hát nem akarom semmiképp elveszíteni. Küzdeni fogok érte. Nem tudom, hogy csak így az elején ilyen nehéz, vagy mindig ilyen lesz; reménykedem az előbbiben.
Bárcsak otthon a családban is megismernék Jézust. Olyan szuper lenne. Az is nagy kegyelem, hogy engem már ilyen korán megérintett. Minden jót!
---------------------
Az elmúlt egy-két napban sok mindenen gondolkodtam, és kegyelemből sok mindenre választ is kaptam.
Az egyik magyarázó példázat az, hogy Jézus iránti szeretetünket képzeljük el egy égő lángként a szívünkben. S mint a kéményben is lerakódik a kátrány, úgy a szívünkben is a fájdalom, a bűnök, stb. Azonban, ahogy a kéményből kiégetik a kátrányt, hogy tiszta legyen, úgy tisztulhatunk meg mi is Jézus szeretete által.
A másik pedig, hogy nem véletlen az a rengeteg kihívás, feladat, megpróbáltatás, ami az utóbbi időben körbevesz, hanem ez is Jézus munkája az életemben.... A próbák által fogja megtörni az énemet Jézus, eltörli az egoizmus legapróbb darabját is majd, s alázatra tanít. Mert ugye: "Aki másnál többre tartja magát, azt Isten megalázza, mert csak onnan lehet majd felemelni."
Csodálatos, hogy mennyi szeretettel fordul hozzánk az Úr. Nincs más ehhez fogható. Imádkozom azért, hogy a családban is megismerjék Őt.

Máj. 15. PÜNKÖSD
Nagyon szép volt a pünkösd vasárnap esti gitáros ének! Nem tudom hányan énekelték, de nagyon jól szól!!! Hála értük !
Köszönöm, hogy meghallgathattam !
'Szentlélek Isten ! - Jöjj el közénk! Küldd el Lelkedet és életre kelünk!  -  És megújítod a földnek színét.' 
Tele voltam feladatokkal. De külön 'kihallottam' a 6.-i Szentségimádáson a JEL-et, amit mondtál Károly atya - Pünkösdváró kilencedet ma kell elkezdeni. - A saját 'ajándék elhatározásom' abban a pillanatban az volt - eljutni minden nap szentmisére !!!
A Szentlélek meghallgatta szívem vágyát - ELJUTOTTAM MINDEN NAP!
Fájdalmam, hogy nem mindig otthon - de sikerült!  Hozzám így jött el a LÉLEK! Mekkora kegyelem!!

Máj. 9.
Re.: Szentkapu felé (imák)…
De szép(ek!)
Lehet 'gyakorolni', az imákat és a 'tetteket'=IRGALMASSÁG....
Hogyan , milyen módon 'illik', szabad átmenni a SZENT KAPU-n??
Úgy érzem, hogy akaratlanul annyiszor elesem, akár naponta is...Méltó vagyok az átlépésre.?
Egyre többször jutnak eszembe dolgok - meggyónt korábbi dolgok, amik 'visszatérnek' - 'piszkálnak'. 
Nem tettem meg akkor valamit - vagy éppen nem kellett volna - évek múltán is fáj, hogy ezt tettem...
Kerüljem el még jó ideig a SZENT KAPU-t??? 
Vagy éppen megerősít, utat mutat? Ez az ÚR irgalmassága, ha hív a kapuhoz? 
Ha látják, hogy nem megyek át – látszik, milyen bűnös vagyok??
Ilyen kérdések vannak bennem ...

Máj. 6. ELSŐPÉNTEK-EST
"Köszönöm Jézusom! Nagyon fáradtan mentem a mai misére, de éreztem, hogy nagy szükségem van Jézusra, találkozni szeretnék Vele! Jó, hogy ki van téve a templomunkban az Irgalmas Jézus "életnagyságban", így már a mise elejétől rá tudtam hangolódni, ill. kommunikálni kezdtem Vele, elpanaszoltam neki gondjaimat, fájdalmaimat. Boldog vagyok, hogy a mise utáni szentségimádásra is igent mondtam! Jézus jelenléte szinte kézzelfogható, "tapintható volt", áthatolt a megszokottság, unalom, fáradtság, gondok kőfalain, érintése a szívemig hatolt, lecsendesítette bennem a vihart, konkrét választ is adva a bennem feszülő miértekre. Nagyon szépen meg volt szerkesztve az egész szentségimádás, minden a Jézussal való találkozást segítette: Szentlélek hívogató imák, a kántorunknak hála lelkesítő allelujás énekek, majd a végén a szép Máriás elmélkedések. Mária, aki ott van, amikor együtt vannak a tanítványok, ott van, amikor leszáll rájuk a Szentlélek, és ő készíti elő ma is lelkünket a Jézussal való találkozásra, a Szentlélek befogadására. Mária, legyél a példaképem, hogy én is mindig ott legyek, ahol Jézus megjelenik, meghalljam, amikor Ő szólít, és megtegyem, amire indít."

Máj. 3. FELNŐTT HITTAN
Hogy ez milyen vidám, nevetős hittanóra volt! Nagyon jól éreztem magam, amolyan mindenre képesnek. Nem voltam egyedül, egy családban voltam.
Hogy lehet ennyi, kevéssé ismert embert, válogatás nélkül szeretni? Valahogy tágul a szívem, mindenkit körbe tudtam volna ölelni. Olyan boldog voltam! Nem tudtam visszagyömöszölni magamba a nevetést. Hiába, vidámnak lenni jó dolog, egy igazi ajándék. 
Ferenc pápától tanultam, hogy egy keresztény legyen derűs, és gondolom, egy leendő keresztényre is vonatkozik ez. A mai hittanórán a derűt messze túlszárnyaltam, meg a lányom is egyfolytában nevettetett, és legújabb példaképünk Károly atya is vidám volt és nevetős. Vajon a Mennyország is ilyen vidám és önfeledt?
Ez a hittanóra jó példa volt arra, hogy a komolyság és az öröm kézen fogva is járhat. Ferenc pápa leveléből olvastunk fel, amit a tömegtájékoztatás 50. világnapjára írt. Engem talán az elsőként kiemelt gondolat fogott meg leginkább: "Meghallgatni sokkal több, mint meghallani." A meghallgatásban benne van a minket megszólító lelkiismeret, hogy felelősséggel tartozol azért, akit meghallgattál. Nem siklasz el fölötte, mellette, hanem felelősséget vállalsz érte. Üzenetet közvetített neked, jót vagy rosszat, de nem lehetsz közömbös, szeretned kell, azaz cselekedni.
Másodikként az, hogy a kommunikáció egy híd. Ti, keresztények bent vagytok a templomban, én, leendő keresztény a küszöbön állok. Hogy érjük el egymást? Kommunikáljunk! Minden kiejtett szó, gesztus, odafordulás, egy kocka a hídhoz. Építjük a hidat. Ti bentről, én és mi, a többi kereszteletlen, de be felé vágyódó, kintről; hogy majd Krisztusban találkozzunk, Őbenne összeérjen a híd két oldala.
Bágya Andi, ma megszólított a templomban, hogy ha van kérdésem, forduljak hozzá nyugodtan. Köszönöm Andi, nagyon köszönöm! Nekünk küszöbön állóknak fontos a kommunikáció, minket még meg kell szólítani, hogy ne féljünk, hogy merjünk bátrak lenni, merjünk hidat építeni.
A három emberes beszélgetés is jó volt. Én Uram, kérlek szépen, küldj oda a többiekhez, és őket is küld oda hozzám! Megtudtam, hogy Böbe, felnőttként keresztelkedett meg és csupa jó érzés tölti el a templomban, valami megérintette. István, Évi férje, a kegyelemre vár. Imádkozom érte, hogy megkapja, a szíve örömmel legyen tele. Beszélgessünk még, nekem tanulnom kell a hídépítést!
Köszönöm ezt a hittanórát.
P.s.: Roki póló tulajdonos lettem!

Máj. 2. MÁSSÁG
Most BEVALLOM A MÁSSÁGOMAT!
Elnézést, hogy itt, de nincs közösségi oldalam, hát elkértem ezt a helyet: Kertész-Bakos Ferenc
Tehát most BEVALLOM A MÁSSÁGOMAT! Eddig sem titkoltam, de mára már úgy teleszórta az internetet a libmédia az én gyalázásommal, hogy muszáj vagyok. 
Az én MÁSSÁGOM eredendő és egyben végső oka az, hogy katolikus vagyok. 
Az én MÁSSÁGOM, hogy a házasságot egy férfi és egy nő életközösségének tartom, a családot ennek megfelelően egy férfi és egy nő és az ő gyermekeik életközösségének. Nem vitatom el, hogy az azonos neműeknek ne lenne joga párokat alkotni, ha úgy akarják, de elvitatom azt a jogot, hogy gyermeket fogadjanak örökbe. Nem azért, mert semmibe veszem az ő jogukat a gyermekvállaláshoz, hanem azért, mert szem előtt tartom a gyermek jogát egy apához és egy anyához. 
Az én MÁSSÁGOM abban mutatkozik meg, hogy elvitatom a szülőanya jogát a magzatgyilkosságtól. Nem azért, mert elvitatom a szülőanya választási jogát, hanem azért, mert szem előtt tartom a magzat jogát az élethez. 
Az én MÁSSÁGOM az, hogy elfogadom, miszerint Isten férfinak és nőnek teremtette az embert, hogy aztán különbözőségükben legyenek eggyé, de nem fogadom el, ha a gyerekeinket arra buzdítják, hogy változtassák meg súlyos művi beavatkozással egész biológiájukat és vele a nemi identitásukat. 
Az én MÁSSÁGOM az is, hogy elfogadom, ha egy ember mondjuk muszlim-hitű, de nem fogadom el, ha egy muszlim-hitű ember nem fogadja el (még a saját hazámban sem), hogy én keresztény vagyok. 
Az én MÁSSÁGOM az is, hogy elfogadom, ha egy ember mondjuk Mózes-hitű, de nem fogadom el, ha egy Mózes-hitű ember nem fogadja el (még a saját hazámban sem), hogy én keresztény vagyok. 
Az én MÁSSÁGOM az én templomom. Ne merje háborítani senki!
Szóval én MÁS vagyok, s itt kérem azoktól, akik ebben a világban a toleranciát tartják a legfontosabb erénynek, hogy tolerálják az én MÁSSÁGOM is. Azok, akik a MÁSSÁG kötelező elfogadásán ügyködnek, kérem, az én MÁSSÁGOM is fogadják el. Ahogy pl. más MÁSok szivárványos színű kamionplatóra emelt katedrán hirdethetik MÁSSÁGUKAT az Andrássy úton, úgy én is hirdethessem az én katedrámon az én MÁSSÁGOMAT. Nem is sorolom... Kérésem meghallgatásához persze nem az kellene, hogy elfordítsátok a tekintetetek, hanem az, hogy kitárjátok a szíveteket.
Kertész-Bakos Krisztina Katalin

Ápr. 23. NORMAFA
- „Szép együtt eltöltött nap volt! Mellesleg 481m magasan a tengerszint fölött. :-)  B.”
- …Köszönet… a mai B variációért (is)! Egyszerűen szuper volt! Hála érte mindenkinek (a megrendelt jó időért is)! Öröm, hogy sokan voltunk… Jó volt énekelni a szabadban, s ez egyben evangelizáció is volt! Jézusért, egymásért! Köszönet a jó beszélgetésekért… É.

Ápr. 18. BÖRZE
Kedves Mindenki!
„A hívők sokaságának egy volt a szíve-lelke. Egyikük sem mondott birtokából semmit sem a saját tulajdonának, hanem mindenük közös volt.(ApCsel4,32)
Tegnap volt a "Tavaszi-nyári börze" plébániánkon, ami azt a célt szolgálta, hogy közösbe tegyük ruháinkat, használati tárgyainkat, egymás számára. Sok-sok ruha, cipő, játék stb.  érkezett. Köszönjük.
Vidám hangulatban keresgéltünk egymás számára amire szükség volt. Megnéztük közösen jól áll-e,  jó-e a méret, a szín illik-e hozzá... Nekem is sikerült találni olyan felsőket, amik nagyon tetszenek, az én ízlésem és méretben is pont jók lettek rám :)). 
Nagy örömmel fogom őket hordani, a szívemben hordozva -ismeretlenül is- előző tulajdonosát! :)) - Vera

Ápr. 16.
Kedves Károly atya! 
A papi és szerzetesi hivatások előestéjén szeretettel köszöntelek !
Hálát adok a Mennyei Atyának, hogy Téged is meghívott szolgálatára - s ennek már több mint 41 éve .
Hálát adok, hogy 2007-től  idevezérelt Téged a ROKI-ba, s azért is, hogy minket is ideterelgetett.
Azóta sok minden megváltozott bennem, hisz szeretettel öntözgetsz - sokakkal együtt - mint egy gondos Kertész, és nyesegeted, formálod lelkem hajtásait, terelgetsz az üdvösség felé...
Mindenkit - akik hagyják magukat megmenteni !
Köszönöm Neked Károly atya minden fáradozásodat. 
Kívánom hogy sok erőt, jó kedvet, szeretetet adjon az Úr további szolgálatodhoz, hozzánk, akiket még nyesegetned kell.
És áldjon meg és őrizzen meg Téged az emberi nem legvégső határáig!
Hálával, imával és szeretettel...

Ápr. 8. Templom és imádás – Húsvét 3. vasárnapja
(Egy paptestvéremtől kaptam)
A Jelenések könyvének mai szakaszában: „A trónon ülőnek és a Báránynak tisztelet, dicsőség és hatalom örökkön örökké.” (Jel.5,13)
Hogyan adjuk meg a tiszteletet a templomban? Ezzel kapcsolatban szeretnék szólni.
Az ősegyházban nem voltak  még templomaik a keresztényeknek. Magánházaknál végezték a kenyértörést. Ezek az alkalmak a misének is ugyanúgy, mint a szeretetben való együttlétnek is a színterei voltak. Étkezés, beszélgetés, a gyerekeknek játék stb.  Összegezve: Az Istennel és a felebaráttal való kapcsolat egyaránt.
A vallásszabadság beköszöntével épültek templomok, ahol az idők során egyre inkább az egyén Istennel való személyes kapcsolata került előtérbe. A cél az lett: Én az Istennel a legbensőbb kapcsolatba kerüljek. Ebből a lelkületből fakadóan sokakban kialakult az a meggyőződés, hogy a lelki élet dolgai a szent dolgok, a világ dolgai pedig szükséges rossz, vagy kevésbé  értékes, amitől szabadulni kell. Nem ritkán a felebarát akadállyá vált. Egy szemléletet tükröz az a mondás: Valahányszor emberekkel találkozom, lelkileg kisebb leszek. Céllá vált saját magunk egyéni tökéletességének a megvalósítása. 
A II. Vatikáni zsinattal kezdődött meg a visszatalálás az individuális lelkiségből a közösségi lelkiségbe. Újra felfedeztük, hogy a felebarát nem akadály az Isten felé vezető úton, hanem maga Jézus, aki találkozik velünk. Célunk már  nem csupán a saját üdvösségünk, hanem a közös megszentelődés. „Hogy legyenek mindnyájan egy.” 
Sokan ma is úgy vélekednek, hogy a templomban pl. nem szabad beszélni, kizárólag imádkozva kell a misére készülnünk. Ez az igazságnak csak az egyik oldala. Ez csak az egyik készülési forma. A másik elengedhetetlen forma az, ahogyan szeretünk és a szeretetünket a körülmények  szerint kifejezésre is juttatjuk. Hisz a felebarátban különböző módon találkozunk Jézussal a misére való készület idején is, de a mise alatt is.  
Szokott jönni a misére 2 pici gyerekkel  egy anyuka. Ennek az édesanyának a figyelme  maximálisan Jézusra irányul, de folyamatosan  irányul a kicsinyeire is. Nem kevesebb kegyelmet kap azért, mert gyermekeit nyugtatja, kommunikál is velük. Nem kisebb figyelemmel, hanem kettős figyelemmel vesz részt a szentmisén. A gyermekeiben lévő Jézust is szereti, meg a liturgiában jelen lévő Jézust is.
Nekünk, hívőknek is úgy kell részt vennünk a szentmisén, mintha a körülöttünk lévő 100 embernek is az anyja lennénk. Elemezzünk egy szélsőséges esetet: A padban rosszul lett egy beteg. Az oltár Jézusától azonnal a betegben lévő Jézushoz fordult a szomszédja, hogy segítsen. Mindezt úgy, hogy a többi   hívőt a lehető legkevésbé zavarja. Ezzel a többiekben lévő Jézust szerette.
De sokkal egyszerűbb feladataink is vannak: Mise előtt imádkozva készült a misére valaki, amikor érkezett mellé egy láthatóan idegenként mozgó valaki. Rámosolyogott, kedvesen hellyel kínálta maga mellett. Suttogva néhány kedves szót is szólt. Elveszíttette az imámban lévő Jézust az érkező idegenben lévő Jézusért. A körülötte lévő hívekben jelen lévő Jézus minél kisebb zavarása mellett. Tehát szólt is hozzá, de természetesen nem azzal a céllal, hogy informálódjon vagy pletykát mondjon, hanem a benne jelen lévő Jézust igyekezett szeretni. 
A mi templomunkban évek óta próbálnak a hívek közül sokan így jelen lenni. Természetesen nem mindig sikerül tökéletesen akár egyik, akár másik irányban. Van olyan, aki nem vesz tudomást másokról. A másik pedig túl zavaróan szeret. Ez egy folyamatos tanulási folyamat is. A lényeg az, hogy megértsük: Amikor nem akarunk tudomást szerezni a másikról, akkor ugyanúgy Jézust veszítjük el, mint akkor, ha kedvtelésből létesítünk kapcsolatot a templomban. 
Van egy idős néni, aki jóval a mise kezdete előtt szokott érkezni. Többször váltottam vele néhány szót. Sokszor ilyeneket mondott: Most már megölöm magamat. Nem szeretek élni. Azóta már hol ez, hol az a hívő beszélget vele és mindig sikerült életkedvet lehelni bele. 
Mindez egy gyakorló pálya is az életre. Az életben is ugyanazt várja tőlünk Jézus, mint amit a templomban: Az életben is folyamatosan kell elveszítenünk az egyik felebarátban jelentkező Jézust  a más formában jelentkező Jézusért. Pl. imádkoztam a villamoson. Közben észrevettem, hogy az egyik utas nagyon nyugtalanul figyeli a megálló feliratát. Akkor belém villant, hogy most  imámat félbeszakítva a felebarátban jelen lévő Jézust kell megnyugtatnom, mert tudtam róla, hogy hol akar leszállni.
Összegezve: A mi hivatásunk a templomban is meg az életben is ugyanaz: az egyik Jézust elveszíteni a másikért. Az imában lévő Jézust elveszíteni a más formában jelentkező Jézusért. Vagy az egyik Jézust, akit a felebarátban szolgálunk a többi  felebarátban lévő Jézusért. Ez adja a „Báránynak” a dicsőséget és a tiszteletet. Ez érvényes a templomban is.

Ápr. 3.
Kedves Károly Atya!
Köszönöm szépen.
Felemelő érzéseim vannak, a keresztelkedés óta, olyan nyugalom és békesség tölt el és úgy érzem még közelebb kerültem Istenhez.
Szinte minden hétköznap megyek misére, hogy áldozhassak, ami szintén egy nagy Isten élmény. - Ubornyák Zsuzsanna
---------------
Kedves Károly Atya,
Örömmel jelentjük, hogy bővült a Családcsoportunk és egyben a Plébánia apraja nagyja. 2016.04.01-én 17:58-kor megszületett Maszlik Ingrid. (2950 gr, 52 cm) …Hálásan köszönjük az imákat!

Márc. 27.
Kedves Károly atya! Nagyon örülök, hogy sok-sok év után ismét volt húsvéti körmenet a templomunk körül. Ferenc pápa is biztos örülne, ha tudná, hogy hallgatva az ő biztatására mi is kiléptünk a templom falai közül. Sokan voltunk és nagyon szép időnk is volt. Jó volt látno, hogy idős nénik és bácsik és sok gyermekes család együtt vonult. Büszkeség töltött el, ahogy körbevittük a feltámadott Krisztust a kis utcákon, majd végig a Thököly úton.
További szép Húsvétot kivánok! - B. -
------------
Tisztelt Nagy Károly atya !
Engedje meg, hogy bemutatkozzam.
...a kerület lakosa immár közel 62 éve. Édesanyámék itt a Domonkos templomban esküdtek az ötvenes évek legelején.Én is zuglói lakos vagyok kisebb megszakítással. A közeli Radnóti iskolába jártam 4 évig.
Hobbym a fotózás.
A mai szép napsütést kihasználva készítettem pár fotót a Puskás Ferenc stadion bontásának megkezdéséről.
A Thököly útra érve találkoztam az ünnepi körmenettel. Készítettem is pár képe.Ezeket szeretném felajánlani a honlapjuk vagy más, esetleges kiadványuk számára.Természetesen minden ellenszolgáltatás nélkül...

Márc. 26.
Egy vidéken szolgáló atya leveléből:
"...És hívek is akadtak. Lassan kiképezzük a multifunkcionális ministránsokat. A nagyhét mindig egy pillanatkép a közösség állapotáról."

Márc. 24.
Károly atya! Köszönöm, hogy vagy!
Isten éltessen a papság ünnepén! Szeretettel imádkozom ezt az imát érted és minden Jézust követő papért!
Hála Neked Uram, hogy végtelen jóságodban papokat adtál nekünk!
Hála Neked minden szentmiséért, amelyben papjaid szava közénk hoz Téged!
Hála Neked a kegyelemért, amelyeket a bérmálásban, a gyónásban, a betegek szentségében és a szentelményekben közvetítenek!
Hála Neked a szentéletü papokért, akikben példaképet találunk és a küszködőkért, akiknek segíthetünk!
Hála Neked, hogy imádkoznak értünk és, hogy imádkozhatunk értük!
Hála Neked, hogy általuk vígasztalod a szomorkodókat, felvilágosítod a kételkedőket, jársz a bünösök után!
Hála Neked minden munkájukért, amellyel a Te országodat építik és, hogy ebben osztozhatunk velük!
Hála Neked minden szenvedésükért, amellyel a Te szenvedésedben részesednek, és, hogy ebben osztozhatunk velük!
Hála Neked, hogy Téged szeretnek bennünk és, hogy bennük Téged szerethetünk!
Hála Neked és dicsőség az ő szavukhoz és Istendicséretükhöz társulva most és mindörökké. Ámen.

Márc. 23.
Kedves Atyák, a brüsszeli megrázó terrror miatt küldök egy szép imát, melyet Ausztriából kaptam.  
Magam a nagypénteki gondolatoknál imádkozom el, megtéve, amit Jézus mond, hogy imádkozzatok üldözőitekért… Tehát a fordítás:
Irgalmas ATYÁNK, Hozzád menekülünk azok miatt, akik azt hiszik, hogy Istent szolgálják, amikor üldözik és megölik JÉZUS KRISZTUS, a Te Fiad követőit. És azok miatt, akik válogatás nélkül ártatlanokat rántanak magukkal a halálba, azért, hogy félelmet, rettegést és káoszt okozzanak. Világosítsd meg SZENTLELKEDDEL az ő zavarodott és elsötétült lelkük mélységeit.
Szabadítsd ki őket a Gonosz fogságából, és gátold meg őket abban, hogy a gyűlölet, halál és terror terveit véghezvigyék. Győzedelmeskedjen a Te szereteted bennük, bennünk és a világban és a Te békéd uralkodjon! Hallgass meg minket, mennyei Atya, minket, akik a Te Fiad Jézus nevében Hozzád menekülünk és áraszd ki Lelkedet rájuk és ránk. Amen.

Márc. 19. Templomi nagytakarítás
Kicsit izgultam, hogy a gerincsérvem mit fog szólni hozzá..., de azt mondtam, hogy szeretnék  jelen lenni, ha csak kicsi dolgot is tudok tenni   az is számít, lehet, hogy    csak port törölgetek, lényeg, hogy jelen legyek, együtt legyek a többiekkel, így elmentem. A feladatok kiválasztásánál  arra törekedtem, hogy amit más nem szeretne csinálni, akkor azt én vállalom, ha nem nagyon cipekedős. Így amikor elkezdtem porszívózni, de valaki más mondta, hogy ő szívesen, akkor azonnal átadtam neki, amikor pedig mást csináltam , de porszívózni kellett volna és megkérdeztem az éppen mellettem állót, hogy szeretne-e, ő pedig mondta, hogy nem szeret porszívózni, akkor örömmel porszívózhattam, mert én viszont szeretek :))  Vagy  felmásztam a főoltárra. (pedig nem szeretem a magasságokat, amikor lenéztem jött volna, hogy rosszul vagyok, de többször kimondtam, hogy Jézus ezt most érted teszem, így túléltem :)) Aztán amikor már többen lettünk társultunk és akik jobban szeretnek, tudnak mászni mentek a magasba én pedig amit lentről elértem. Közben jót beszélgettünk. Így sokkal jobb volt, hogy együtt csináltuk. Számomra az egész délelőttöt ez az "együtt" hatotta át. Együtt mostuk le az oltárokat, együtt porszívóztunk,  együtt tettük vissza a szőnyegeket, együtt gondolkodtunk, hogy mit hogyan, együtt sütiztünk ...
Jól elfáradtam nem tagadom (hiába öregszem:)), de ez "boldogságosfáradság"
-------------
Nagyon-nagyon szép volt a mai közös takarítás! Fel sem tűnt, hogy dolgozunk, mert olyan nagy szeretetben, egyetértésben, kölcsönös odafigyelésben teltek az órák. Volt aki "régi motorosként" segítette az újabbakat, hogy mit hogyan kell, de nagy szeretettel tette, jó volt vele együttműködni. Volt aki egészen újként jött, pár hete jár közénk, de fontos volt neki, hogy kivegye a részét a közös munkából. Úgy érzem, hogy ma igazi közösségként, családként tudtunk együtt munkálkodni templomunkért, Istenért! Köszönöm a lehetőséget!

Szentségimádás 2016. III. 15.
   Fölkelek. Borús az ég, esik az eső, de nem baj, mert az én szívemben ragyog a nap. Vár Valaki, hívogat.Neki állok főzni. Valaki hívogat, Mariann, gyere! Várj Uram, nokedlit szaggatok.Valaki hívogat, Mariann, gyere! Várj Uram, brokkoli krémleves is lesz. Valaki hívogat, Mariann, gyere! Elkészült a sütemény is. (Csak a férjemnek, mert mi lányok böjtölünk.)
   Megéheztem. Hány óra is van? Ezidáig elfelejtettem enni. Eszek valamit. Elindulok a templomba. Esik az eső, nem baj. Milyen könnyedén nyílik a kapu! Nehogy elriasszon! Az esernyőt a sarokba rakom egy másik mellé.
   Valaki hívogat, Mariann, gyere! Várj Uram, még itt vannak a könyvek az asztalon, még  meg kell néznem őket. Nénik ülnek az első padokban. Elindulok. Itt vagyok a padnál. Beülök. Halk moraj hallatszik. Valamilyen imádságot mondanak. Egy kicsit zavar. Én csöndesre jöttem. 
   Valaki hívogat, Mariann, gyere! Várj Uram, még néznem kell egy kicsit jobbra, egy kicsit balra. Ülök a padban. Nézek, de nem látok. Nézek. Csönd van. Nézek és ülök. Lélegzem, egyre lassabban. Becsukom a szemem, kinyitom. Hófehér gyertyák, hófehér virágok. És ott, középen......Itt vagyok, Uram! Megjöttem. Feszengek. Nem  bírok ülni. Hogyan is ülhetnék kényelmesen, mikor itt van Ő, a Fenséges! Térdre ereszkedem. Összekulcsolom a kezemet. Megjöttem, Uram!  Sírok, potyognak a könnyeim. Miért sírok mindig, ha látlak? Lehajtom a fejemet, majd fölemelem. Csak Téged látlak, Uram! Milyen gyönyörű vagy!
    Mintha állna az idő. Az első padból elindul egy néni. Hozzám lép. Megfogja a karomat. Ránézek. De jó! Ő az a kedves néni, akihez már az első hittanórán is úgy húzott a szívem. Megszólít: "Olvastam a leveledet. Megríkattál. Köszönöm." Rámosolygok. Nem látok a könnyeimtől. Sírok. Igen, Uram, már tudom, írnom kell. Ki kell írnom magamból.....!!! A szívembe kell írjalak...!!!
   Valaki távozik. Az oltár elé megy, lehajol, keresztet vet. Én is indulok. A két padsor közé állok, de nem megyek előre, még nem tudok. Letérdelek. Keresztet vetek, lassan, hogy minden ízét érezzem.
    Megyek haza. Rád gondolok, Uram!  Tudom,hogy ma volt nokedli, meg brokkoli, még sütemény is, meg könyv, meg jobbra-balra, de tudod Uram, én még gyönge vagyok, szeretetben kicsi, de tudom, Te majd felemelsz.
-----------                                                                      
Munkába menet
   Délelőttös vagyok, 1/2 7-re megyek dolgozni. A 80-as trolival szoktam menni a Keleti Pályaudvar felől. de ma reggel a templom felé veszem az irányt, mert tudom, hogy Valaki  ma reggel is vár. Ott állok Jézussal szemben, fekete kabátban. Ő, az ostya fehér köntösében, én a bűnök fekete kabátjában. - III.15. reggel

2016 Máriapoli
Ez a második Máriapolim volt és ismét egy csodálatos Mennyország élményben volt részem. Valóban leírhatatlan az, amit itt átélünk és megtapasztalunk. Ez a szeretet, egység, összetartozás, elfogadás befogadás olyan csodálatos, tényleg, mint egy nagy és tökéletes család. Hálás vagyok Jézusnak, hogy ennyire szeret minket és hogy ennyire kézzel fogható.
Rengeteg impulzussal és élménnyel gazdagodtam ez alatt a pár nap alatt. Azt érzem nagyon intenzív lelki fejlődések mennek ilyenkor végbe bennem. Igen sok minden átértékelődik, és átformálódik, új fényt kap. Csoda hogy ilyen létezik, és hogy ott lehettem. 
Elhatároztam, hogy nem térek le erről az útról, nem szeretnék a fokoláre lelkiségen kívül élni, hiszen ez a családom.
Az pedig külön fantasztikus, hogy a 25. Szülinapomat Veletek tölthettem ebben a Mennyországban Add Uram, hogy amit itt tapasztaltunk, azt tovább tudjuk adni és meg tudjuk teremteni a Mennyországot magunk körül. Köszönöm. - Ubornyák Zsuzsi

Márc. 8.
Az első hittanórám
Vasárnap először voltam misén a ROKI-ban és most hétfőn részt vettem életem első hittanán. A Fokoláre mozgalomról néztünk meg egy filmet.
Egész nap készültem rá lélekben. Erősítettem magam, mert én egy izgulós típus vagyok, de legfőbb mankóm az imádság volt. A munkahelyemen, amikor volt pár perc szünetem, ezeket a sorokat írtam le:
 Adj bátorságot Uram az esti hittanhoz! Ne féljek és elmerjek menni! Legyen erősebb a vonzásod Uram, mint az én emberi gyengeségem! Adj erőt! Köszönöm és hálált adok érte!
Munkából jövet pont a templom előtt szálltam le a buszról.Épp akkor jöttek ki a lányaim és a többi ember a miséről. Átmentünk a plébániára és én életemben először átléptem a bűvös küszöböt. Ott voltam és jelen voltam a vágyva-vágyott helyen.
Mi kell ahhoz, hogy legyőzzük a gátlásainkat, a félelmeinket, a szorongásainkat? Milyen nehéz lehet az emberek közti párbeszéd és egység megteremtése, mikor az önmagunkban lévő egységet is nehéz megteremteni! Milyen nehéz a rendetlen érzelmeinket kordában  tartani, békét és nyugalmat teremteni odabent, hát még a külvilágban! És mégis! Lehetséges  Nekem erről szólt ez a film. Az EGY-ről. Milyen érdekes ez a prímszám! Akárhányszor szorzod meg önmagával, akkor is csak egy marad. 1x1=1 1x1x1x1x1=1 és így tovább a végtelenségig. Ez nekem olyan, mint az Egyház. Rengeteg 1x1-ből áll és mégis EGY. Soha nem lesz kettő, három, csakis EGY. Ez az EGYSÉG.
Szeretnék én is 1 ilyen kicsi lenni, hogy része lehessek az EGY-nek! Tevékeny része ennek az élő EGY-nek, mert ez az EGYház küzdő és cselekvő.Aki nem cselekszik, mozdulatlan, az halott. És mi élünk. A keresztények új életet kaptak, hogy szeressenek és tevékenyen részt vegyenek az élő EGYházban. A Fokoláre mozgalomnak ez sikerült.
Köszönöm Károly atyának, hogy erre fölhívta a figyelmemet! - F. M. -

Márc. 7. ISTENNEK HÁLA
Károly atya! Köszönöm, hogy odalépett hozzám. Olyan jól esett. Szuper volt a hittan. Remélem már legközelebb én is meg fogok merni szólalni. Ilyen híradót még sose láttam!! Jó éjt!
------------ 
Kedves Károly atya!
Hogy milyen volt nekem a mise?
Az elején potyogtak a könnyeim a meghatottságtól, a végén szinte már haza sem akartam menni. Úgy éreztem, otthon vagyok. Nagy-nagy öröm volt bennem. Hazafelé menet meg olyan tisztának éreztem magam! Ez különös volt.
De nem csak érzéseim voltak, hanem tudatos elhatározás is: végre itt az ideje, hogy "IGEN"-t mondjak. Olvasom a ferencesek vasárnapi (márc.6) nagyböjti programját: "Máriát kérem, hogy tanítson meg "IGEN"-t mondani Istennek." Ez nekem szólt. :)
Ha én állhattam volna most katekumenként Ön előtt, a Mária nevet választottam volna, de nem az egyszeri, hanem a folyamatos, örökké tartó IGENEK miatt. Remélem egy év múlva a lányaimmal együtt én is ott állhatok az Úr előtt és elmondhatom: Én Uram, Hozzád jöttem, a házadba, hogy a követőd legyek. Az utadon akarok járni. IGEN-t szeretnék mondani! Köszönöm, hogy kérdezett! (egy kereszteletlen anyuka)

Febr. 29.
Nagyon köszönöm a betegek szentségét. Már többször részesültem benne, de mindig meghatódóm, hogy Jézus van ott  a pap személyében és teszi ránk a kezét, ken meg olajjal...
Azóta erőt, lendületet és derűt érzek magamban! Hatalmas öröm van bennem, annak ellenére, hogy nem gyógyultam meg ! :))
Szeretném megköszönni a sok-sok tanítást, "leckét", még a nehézséget is, amit tőled kapok…
Megfogalmazódott bennem milyen jó, hogy itt vagyok a plébánián és az üdvösségem szempontjából, milyen jó, hogy egy-egy  dolog bekövetkezett, amitől persze akkor teljesen kiborultam, de most már  a távlatokból látom, értem, hogyan válik mindez a javamra.., a legkiválóbb iskola! 
Tényleg arra van szükség, hogy teljesen összetöressünk! Persze ez igen fájdalmas...
-----------
Amire vágytam én is - a SZENTSÉG, amire azt mondtad a minap - testi és lelki gyógyulást ad - s nekem most elsősorban lelkire gyógyulásra  van szükségem. A kézrátét már olyan volt, mintha Jézus érintett volna meg - ha Ő állt volna előttem. A Szent olaj a homlokomon és a kezemen pedig mint egy PECSÉT. Megerősítés, hogy Jézus gyermeke vagyok, a kéz érintése a Vele való köteléket fűzte még szorosabbra bennem.
És az Evangélium:  'Uram, hagyd meg még az idén. Körülásom és megtrágyázom, hátha terem majd jövőre. Ha mégsem, akkor kivághatod.'....
Köszönöm Károly atya, hogy folyamatosan öntözöd, táplálod a lelkemet (másokét is), hogy jó gyümölcsöt teremhessek...Örülnék ha jó gyümölcs lehetnék, ha Istennek kedve telne bennem -  a Te sok munkád nyomán...

Febr. 28.
Nekem nagyon tetszett a mai prédikáció! Nagyon jó volt! Nagyon köszönöm! Legjobban az a gondolat érintett meg, hogy ugyanazt a táplálékot, ugyanazt a mennyei mannát kapjuk mindannyian, de mégse használ mindenkinek.... Mert a "vételezés" lelkülete számít: akarom-e igazán, hogy Jézus megváltoztasson, akarok-e változni, változtatni - mert ha nem, ha csak külsőleg veszem be a gyógyszert (akár naponta áldozok), de nem ezzel a bűnbánó, "Jézus engem akar bűneimből kigyógyítani" - lelkülettel, akkor mit sem használ nekem...!
-----------
Szép volt ma a betegek kenetének kiszolgáltatása is! - Egy másik könyvet keresve kezembe került most este egy könyv és rögtön az elején egy nagyon fontos gondolat Anselm Grüntől, amely segít egy kicsit elszakadni az "egészség a legfontosabb a világon" gondolatától, úgy érzem, hogy ez lenne a helyes hozzáállás a betegséghez mindannyiunk számára:
"A betegség rákényszerít, hogy megszabaduljak önmagamról alkotott illúzióimtól, felülvizsgáljam a magamról és Istenről alkotott képemet, s a hamis istenképek szétzúzása után nagy alázattal a valódi és igaz Isten nyomába eredjek. A betegség arra hív, hogy a megfoghatatlan Istenre bízzam magam, akiről hiszem, hogy maga a szeretet, feladjam magamat és a magamról alkotott képet, és belevessem magam Istenbe. Ez az új élet kezdete lesz, már most, betegségem közepette, de még inkább majd a halálban, amikor a betegség Istenbe taszít."

Febr. 17. Tárgy: Károly Atyának és mindenkinek
Napok óta érlelődik bennem a gondolat, hogy megköszönjem Károly Atya Neked a befogadást abba a termékeny  közösségbe, aminek gyümölcseit örömmel tapasztalom.
Ezek között számomra a szombati lelkinap nagyon sokat jelentett.
A miséken megtapasztalhatom Jézus jelenlétet, Az Atya szeretetét, a Te szolgálatod által és közvetítéseddel az Eukarisztia mélységét.
Mi volt több ezen a lelkinapon?
Kitágult ez az érzés a sok gondolattól bennem. A konkrét  tényeket jegyzeteltük a jelenlévőkkel (nap mint nap csemegézek belőlük), a lelki örömöket pedig, amik hullámokban jöttek és megbizsergettek, gondolom a körülöttem lévők is átéltek.
Hála van bennem, újra olvastam a 136. Zsoltárt, és az ágyam mellett van a személyes hálaadó zsoltárom, a Te jóvoltodból.
Újként megjelenni itt nem volt félelem bennem, hiszem nyitott vagyok, testvéri barátsággal készültem e lelkinapra. Meg ahogy Te kérted, nyitott szívvel......
Hallatlan jó volt megtapasztalni, hogy többen mosolyogva odaléptek hozzám, ismeretlenül, megszólítottak, kérdeztek. Mi ez, ha nem egy közösség Istenben, testvéri család!
Persze tudom, hogy ez a nap ünnep volt és hétköznapi örömök mellett lesznek feladatok és nehézségek is.
A nehézségek számomra is ismerős vendégek az életemben....
Kimondódott ezen a napon az ima ereje, Isten kezébe helyezni, amit mi emberi erővel nem tudunk megoldani....
Ahogy megajándékoztál Károly Atya a lelki szépségekkel, azt is megértettem, hogy személyesen nekem is tennem kell valamit a magam szintjén a közösségért, másokért.
A mostani élethelyzetem miatt kis időre van szükségem, s tudom, bármi gondom van, veled megoszthatom.
Azt biztosan tudom, hogy számíthatok Rád és sokakra a közösségben, akikben a `felelősek vagyunk egymásért` magjai már csiráznak és növekednek is.
Kedves testvérek!
Egy szép kelta imával búcsúzom:  testvéri szeretettel: Antal Böbe
 
Uram, Itt vagy ezen a helyen:
Tölts fel minket erőddel,
Terítsd  ránk békédet,
Mutasd meg jelenlétedet.
Atyánk segíts tudnunk:
A kezedben vagyunk,
Védelmed alatt állunk, 
Szereteted átölel.
Istenünk, kérünk ma:
Szabadíts meg a gonosztól,
Irányíts utazásainkon,
Védj meg minden bajtól.
Urunk adj nekünk most:
Szemeket,hogy láthassuk a láthatatlant,
Füleket, hogy hallhassuk hívásodat,
Kezeket, hogy tehessük a te munkádat,
Szíveket, hogy válaszolhassunk a Te szeretetedre.

Febr. 12. Re.: Katolikus tanítás
Köszönöm a gyűjteményt! Jó ezt néha elméletben felfrissíteni. Ha ezekből ma dolgozatot írtam volna, megbuktam volna :(
--------
Nagyon tetszett ez az összefoglaló. Sok fontos volt benne, amit eddig nem tudtam, csak töredékét. Most pedig egyben olvasva, nagyon jó volt. Köszönöm, igyekszek eszerint is élni és cselekedni.

Febr.6. Pilis-hegy - Nyolc Boldogság
Köszönöm mindnyájatoknak a mai csodaszép napot. Ilyenkor különösen érzem, hogy milyen nagyon szeret minket az Isten.
Károly atya reggelizett, amikor érkeztünk. Megvendégelt minket is. Jó volt együtt reggelizni!
Pilisszentkereszt focipályától nyolcan indultunk a pilisszántói Boldog Özséb kilátóhoz. Hamar felmelegedett az idő, egész nap gyönyörűen sütött a nap. Ennyi kirándulót rég nem láttam. A kilátó tele volt, út közben is nagyon sok turistával találkoztunk, sokan voltak kisgyerekkel. A kiránduló emberek mindig nagyon kedvesek. Út közben sokan ránk köszöntek, jó volt látni a jókedvű embereket. Nagyon szép helyeken jártunk, és jó messzire el lehetett látni, mert alig volt felhő. Több helyen megálltunk és gyönyörködtünk a kilátásban. Az első megállónál elolvastuk az életigét. Nagyon sokat jelent, amikor közösen elmondjuk a tapasztalatainkat. Délben elimádkoztuk az Úrangyalát. Út közben sokat beszélgettünk, jegesmedvékről, pozitív és negatív ionokról, láttunk ibolyát, kis szigeteket, lebegő fát, és még sok érdekességet. Izgalmas utunk és izgalmas napunk volt. Megtudtuk, hogy III. Béla királyunk olyan nagyon szerette feleségét, hogy az ő kedvéért megalapította itthon is a ciszterciek rendjét. 
Az ebédet a kilátó lábánál ettük meg közösen. Olyan jó együtt enni! Teljesen más, mint egyedül, vagy kettesben. Voltunk cukrászdában, kávéztunk és sütiztünk. Egy közértben megvettük a szalonnát a vacsihoz. Amikor megérkeztünk közösen elkészítettük a vacsorát és együtt megettük. Sok finomságot ettünk és ittunk. Aztán elmosogattunk, és megnéztük az együtt töltött nap képeit. Végül Géza atyával is megismerkedtünk.  Nekem ez a nap az együtt lét öröméről szólt. Amikor sétáltam hazafelé úgy éreztem, mintha egy új ember lennék. 


BAKHITA
Ennyire jó filmet már nagyon régen láttam! Köszönöm!!!! Még meg fogom nézni többször is, az biztos!
Fantasztikusan mutatta be a film, hogy mit jelent az életszentség, mit jelent, amikor átsugárzik valakin Isten fénye. Számos jelenetet megkönnyeztem, mert Bakhita szentsége az a megvalósított konkrét szeretet, amit mindannyiunknak élni kellene. És ennek a jézusi szeretetnek a melegében minden beteg (bűnös) meggyógyul! Ezt is nagyszerűen adta vissza a film, nyilván a kiváló színészi játékokon keresztül is. Minden egyes szereplőben egy kicsit magára ismerhet az ember, felfedezheti azt a vonást, amit még Jézusnak gyógyítania, változtatnia kell. Azt éreztem, látva Bakhita életét, hogy nekem is sokkal inkább ilyen sugárzó, másokért élő kereszténnyé kell válnom...
Épp a napokban került a kezembe a Szolgálat című újság egy 1973-as száma, amiben gyönyörűen ír a szerző (Walter Nigg) arról, hogy mit is jelent a szent, hogyan kellene a szentekre helyesen tekinteni. Bakhita is épp egy ilyen példakép lehet mindannyiunk számára: 
<<Bernanostól származik ez a mondat: "Ha követtétek volna a szenteket, ahelyett, hogy tapsoltatok nekik, Európa nem látott volna reformációt és vallásháborúkat, de a szörnyű spanyol elnyomást sem" Ennek kell meghatározni a szentekkel való jövendő viszonyunkat. Túlságosan sokáig csodáltuk, dicsőítettük és magasztaltuk őket, pedig példaképeink ők: tennünk kellene azt, amit tettek. És itt hárítsuk el még az utolsó félreértést is: a szentek nem kivételes személyiségek, nem lelki "Übermensch"-eknek kell felfognunk őket, akiknek életmódja számunkra szóba sem jöhet. Ez a felfogás megnemengedett kényelmességgel vétkezik, lecsúszik a semmire sem kötelező hős-tiszteletbe. A szentek is emberek, mint mi, de olyan emberek, akiknek az útjába lépett Krisztus, és akik megvalósították az ember keresztény képét. A megvalósítás e feladatára minden keresztény hivatott, senki sincs fölmentve a követés alól. Mindannyian kötelesek vagyunk szentté lenni: "ez az Isten akarata, a ti megszentelődésetek" - olvassuk a Bibliában. A szentség követelménye itt áll előttünk, nem választható el az életünktől, mert csak ebben van személyes üdvösségünk és az egész kereszténység mentsége.>> SZOLGÁLAT (Isten mai tanúi) 19. szám, 1973. Kisboldogasszony
Még egyszer köszönöm a filmet! Ezt mindenkinek látnia kellene!

Febr. 3. BEMUTATÁS
Kedves Károly atya!
Azt hiszem sokunk számára is megható volt a gyermekek bemutatása és megáldása. Én máskor is meghatódom, amikor a vasárnapi szentmiséken az oltár köré gyűlnek a Miatyánk alatt a gyermekek. Csodálatos volt az esti szentmise a gyertyaszenteléssel és a körmenettel. Hála Károly atyának és a köztünk lévő Jézusnak! - P.Zs.

Jan. 30.
Kedves Farsangozók!
Egy anyuka mondta gyermeke hitoktatójának: "Ilyen jó farsangon eddig mèg nem volt". Minden jelenet nagyon  tetszett neki ès annak örült mèg nagyon, hogy a gyermeke jól èrezte magàt, befogadjàk ôt a gyerekek. Iskolàban nem fogadjàk el... Jól èreztèk magukat közöttünk!
Köszönet mindenkinek! " Együtt mèg szebb" :))
---------------
Nagyon jól sikerült a farsang! Jó, hogy sok ’tapsoló’ volt, akiknek szintén fontos, hogy együtt szórakozzunk – kicsik és nagyok! Igazán jó volt Jézus testét együtt, közösen építeni. A nézők értették a ’képet’! Istennek hála mindenért és mindenkiért! Jó éjt! Hálával és szeretettel…

Jan. 30.
Az Életige összejövetelek számomra is mindig sok kegyelmet hordoznak. A Test sok tagja közösbe teszi megélt tapasztalatait – ahogy Jézus és tanítványai, ahogy az első keresztények…
Ma pedig olyan összejövetelen voltam, ahol több plébániáról – pl. Bakáts tér, Álmos vezér tér, Havanna, Káposztásmegyer, Gödöllő, Máriabesnyő, Ungvár, Munkács… - jöttek össze az Életigénél is többre vágyó keresztények, hogy „tanuljanak”, mélyebb vizekre evezzenek a kereszténységben. Fő téma a kereszt, a fájdalom megértése és megélése volt... Kis és nagycsoportban is megosztva tapasztalatainkat, segítve, erősítve egymás hitét. Szép Egyház-élmény volt! Öröm volt jelen lenni, látni-hallani, hirdetni, mert:  „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük.” (vö. 1Pt 2,9) 

Jan. 29.
A tegnapi életige összejövetel egyszerre szólt az Isten óriási szeretetéről és a közösségi összetartozásról. Kivétel nélkül minden hozzászólás nagyon megérintett ugyanakkor megerősített abban, hogy Isten szeretete olyan elengedhetetlen, mint a levegő. Az élmény feltöltötte a szívemet, remélem, sikerül olyanoknak is juttatnom belőle, akik nélkülözik ezt az örömet.
Hála érte! - Zs.M

Jan. 26. PLÉBÁNOSI GONDOLATOK-ra válasz
Az én keresztségem Szent Pál évében volt…
Jézus egy szerelemben szólított meg. Megismerkedtem egy hívő fiúval, nagyon hamar „megszerettük” egymást, gyorsan össze is költöztünk. Mivel ő hívő volt, és én nem, elképzelni sem tudta, hogy úgy házasodjunk össze, hogy meg sem voltam keresztelve. Elkezdtem vele hittanra járni. Olyan érdekes volt, eleinte talán nem a hit miatt jártam, bár nem volt ellenemre a téma. Szívesen jártam templomba, mert ott egészen különleges nyugalom volt és tetszett a társaság is. Ahogy egyre többet hallgattam a prédikációkat azt kezdtem érezni, hogy milyen gyönyörű és mennyire igaz, amit a pap mond, mennyire teljesen más, mint ahogy képzeltem az életet. Sokat jártam hittanra majdnem három évet. Miután egyre komolyabban készültem a keresztségre, és már nem volt szex, a „szerelem” alábbhagyott… Minél közelebb voltam a keresztséghez, annál nehezebbé vált a kapcsolatunk… Most már sokat hallottam a szerelem hormonjairól, hogyan készüljünk tisztán és értelmesen a házasságra, akkor még csak éreztem, hogy egy mindennél nagyobb Szerelemmel találkoztam, nem bánthatom meg. Nem emlékszem már hogy mennyire volt tudatos, de azt biztosan tudtam, hogy valami nagyon értékes ajándékot kaptam, amit komolyan kell venni. Abban az évben, Szent Pál évében Húsvét éjszaka csak egy valakit kereszteltek meg abban a szép és nagyon hideg templomban, és én lehettem ez a valaki. 
A keresztségem után hamar elváltak az útjaink, és évekig gyógyulgattam még belőle, de nem bántam meg, hogy megismerkedtünk. Házasság végül elmaradt, de egy mindennél nagyobb ajándékot kaptam.
Köszönöm a meghívást, jó volt visszagondolni a keresztségemre. Igazából egész nap boldog voltam, mert amióta olvastam a nap szentjéről, alig vártam, hogy hazaérjek és megírhassam a levelet.

Az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére
a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia országos gyűjtést hirdet
2016. január 24-re minden katolikus templomban
 
Kedves Testvérek!
Az elmúlt évben minden korábbinál nagyobb számban érkeztek migránsok Európába. Érkezésükkel a mi életünknek is részévé lettek azok a tragikus emberi sorsok és helyzetek, amelyek a világ számos pontján, különösen a Közel-Keleten kialakult konfliktusok és háborúk következtében jöttek létre. 
Püspöki Konferenciánk a hívek nagylelkű adományainak – az úgynevezett Szentföldi gyűjtésnek – köszönhetően már korábban is évente juttatott el segélyt a nehéz körülmények között élő szentföldi keresztényeknek, akik hálás szívvel fogadták a segítséget. Ezen túlmenően a Püspöki Konferencia 2015 novemberében harmincmillió forint gyorssegélyt küldött a menekülttáborokban élő keresztényeknek téli szükségleteik támogatására.
 
A szülőföldjükön maradt családoknak jelen körülmények között további hatékony segítségre van szüksége. Meg kell szervezni az otthonaikból elűzött, de a régióban menekültként élő keresztény családok gyermekeinek taníttatását, és előteremteni annak anyagi fedezetét. Egyetlen gyermek éves tanítási költségei körülbelül 300.000 forintot tesznek ki. E nemes, a jövőbe mutató célhoz kérjük a hívek nagylelkű támogatását, és ezért 2016. január 24-re minden templomban országos gyűjtést hirdetünk. Az anyagi támogatás nem csupán a költségek fedezését jelenti az elüldözött családok és gyermekeik számára, hanem a keresztény közösség testvéri szolidaritásának kifejeződése. Alapja annak a reménynek, hogy Isten a legnehezebb helyzetben élők számára is előkészíti a jövőt és a békét. A hívek pedig az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásával mennyei Atyánk irgalmas szeretetéről tesznek tanúságot.
a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia - Budapest, 2016. január

Dec. 8. ADVENTI PROGRAMUNK - MA

"Máriával együtt igent mondok az életre, melyet Isten teremt bennem."

"Nekem ma ez azt mondja, hogy engedjem meghallani és tenni Isten akaratát, egy olyan életet, amit nem én találok ki magamnak, nem én akarok irányítani.... Ma háttérbe helyezem magamat és megpróbálok különösen is Istennel lenni. Nekem ez sokszor nem könnyű feladat, de ma jobban fogok igyekezni."


 Dec. 5. LELKINAP

...Hihetetlenül gyönyörű napunk volt! Az irgalmasság témája olyan, talán egy év sem lesz rá elég! A professzorét is újra szeretném hallgatni – így együtt volt nagyon jó a mai nap! Köszönet érte!...
--------
Kedves Károly atya, kedves FEFO!
Nagyon szép napunk és nagyon szép esténk volt! Nagyon kellett már nekem ez a lelkinap, ahogy Károly atyát és Csókay Andrást hallgattam, jöttem rá, hogy mennyire nagy szükség van az ilyen feltankolásokra!
Nagy hála van bennem, hogy Csókay professzor ilyen őszintén, ilyen nagy hittel és tűzzel vallott Istenbe, Jézusba vetett hitéről, Mária iránti szeretetéről. Az ő előadása önmagában is felért volna egy teljes lelkinappal! 
Nagyon örülök, hogy Bíboros atya is ellátogatott hozzánk 6 év után újra, és látta, hogy milyen sokan vagyunk, akik itt ezen a plébánián együtt, egymással összefogva szeretnénk építeni Isten Országát. 
Nagy öröm volt, hogy a "közel 100 fő fihás" jelen volt, Bíboros atya láthatta a sok aranyos családot, gyermeket. Szép volt a rózsafüzér (én nem tartom rossz ötletnek, hogy csak a tized elején mondjuk be a titkot...), jól sikerült a mise elején a családcsoportok bemutatása, örült bíboros atya a sok kisgyereknek a Miatyánknál és a kiskereszt osztásnál! Tetszett neki a kiállításunk, … Mindenért hála!
---------------
Köszönjük, hogy ilyen szép, lélekemelő adventi programokon vehettünk részt.
----------
…köszönjük a tegnapi lelki napot is, sok életre váltani való gondolatot hallhattunk. Nagyon éltető volt a kiscsoportos beszélgetés is. Jó volt együtt részt venni a szentmisén…
-------
Kedves Károly atya!
Irgalmassággal teli, áldott adventi készületet/várakozást kívánok.
Köszönöm Károly atyának, hogy ilyen lelkesen és kitartóan segít minket közelebb kerülni Istenhez.
Nagyon jó volt az Adventi lelkigyakorlat, köszönöm a témákat, úgy érzem, sokat kaptam ezen a mai napon.

Nov. 20.
Szia Dezső!
Meg szeretném köszönni neked, hogy ilyen széppé tetted a tegnap estét!
Olyan nagy szeretettel készítetted azt a három kenyeret (muszáj volt feltenni a fotóalbumba a készület képeit is, olyan szeretet sugárzik azokról is!) és olyan finom (áldott) volt a kenyér, és annyira szép volt a szétosztás szertartása, gondolata (egy kenyérből részesülni - aztán hazavíve tovább törni, osztani), hogy számomra az elmúlt évek legszebb Szent Erzsébet ünnepe volt a tegnapi. 
És köszönöm a Karitász rendületlen, fáradhatatlan szolgálatát is!
Szép napot nektek, Viki

Okt. 26.
"...habár nem lelkigyakorlatos élmény, de kötődik a vasárnapi evangéliumhoz és szívesen megosztom:
Palkó szombat du-ra lebetegedett. Szegény csak feküdt a játékai között a földön és nagyon gyenge volt. Később láza is lett. Este megkerestem neki a képesbibliából azt a részt ahol Jairus, az édesapa megy Jézushoz, mert beteg a kislánya. Sosem olvastam még ilyen szempontból a történetet... Hogy tulajdonképp az apa hite gyógyította meg a kislányt. Megkérdeztük Palkót, hogy ő elhiszi-e, hogy Jézus őt is meg tudja gyógyítani. Azt mondta, nem. :(
Vasárnap hajnalban Palkó többször felébredt, fájlalta a hasát és kérte, hogy maradjak bent nála egy kicsit.
Megtettem és közben imádkoztam. Sajnos már nehezen tudom leírni mi is történt abban a hajnali kb. egy órában... 
Olyan gondolatok jártak a fejemben, hogy "Árnyék mögött fény ragyog, nagyobb mögött még nagyobb, amire nézek az vagyok..."(Imperfectum), meg hogy "Gondolod kerül életed útjába egyetlen gátló kő is hiába..."
Valahogy, talán máshogy tudtam kérni, hogy meggyógyuljon a Palkó mint ahogy eddig általában kérni szoktam, és sikerült azt is elfogadnom, hogy legyen meg a "Te akaratod", habár hulla fáradt voltam és elég kényelmetlen volt a szék is...
Nem volt semmi extrán különös ebben az imában, de valahogy nagy békével és hálával jöttem ki a végén amikor Palkó elaludt, és Istennek hála, reggelre Palkónak semmi baja nem volt! Este, az imánál megint megkérdeztük Palkót, hogy most már elhiszi-e, hogy Jézus őt is meg tudja gyógyítani, és azt válaszolta, hogy most már igen:)
Hallottam már olyat, hogy a mai korban természetesen kevesebb csoda van, mert hogy régebben jobban kellett az embereknek ...
Szerintem csak nekünk lett kevesebb a hitünk, elfelejtettünk helyesen imádkozni, vagy csak nagyon arra koncentrálunk, hogy "legyen meg az Én akaratom", de az is lehet, hogy csak simán észre se vesszük a csodákat.
A Biblia, ahogy a vasárnapi evangéium is épp erről szólt, tele van olyan esetekkel, amikor Jézus vagy az ember hitét díjazta gyógyulással, vagy figyelmeztetett, hogy "ne félj, csak higgy".
Felemelő látni, hogy a közösségünkben is vannak szép példák arra, hogy Isten a lehetetelen, kellemetlen, nehéz és szomorú helyzetekben is velünk van és ha hittel a kezébe tesszük az életünket, akkor ezeket a helyzeteket fel tudja használni a hitünk növelésére. És ez az igazán örömhír a vliágnak, amikor arról tehetünk tanúságot, hogy Istent megtapasztalhatjuk az életünkben! Dícsértessék a Jézus Krisztus!

Okt. 19.
"...Örültem a hittanon sok új arcot láttam és sok fiatal is volt. A téma pedig a kedvencem. Mit tehetek én? a földünkért, a közös otthonunkért? Mindig izgalmas nekem, hogy bármilyen picit is, de mindig van valami lehetőség, pl. rendet rakok otthon, nem folyó vízben mosogatok, szelektíven gyűjtöm a szemetet, összegyűjtöm az elhasznált olajat, nem rohanok, nem panaszkodok, este nem kapcsolom be a mosógépet, odafigyelek a lámpákra, elzárom a radiátort, ha nem kell… olyan jó, hogy vannak területek, ahol én vagyok a felelős, az én munkámra is szükség van..."

Szept. 24.
Kedves Károly Atya!
Tegnap (Szent Pió atya halálának évfordulóján) megszületett a kislányom kislánya!
3100 gr és 52 cm. Boglárkának hívják.
Bár a köldökzsinór a nyakán volt, felsírt. Gyönyörűen szopik. Nem tűnik betegnek.
Az édesanyja is jól van. Könnyű szülés volt. Sokan és sokat imádkoztunk érte. 
Az orvosok betegnek mondták, és ezért abortuszra ítélték a magzatot, még májusban.
Lányom megvédte a gyermekét, megtagadta a genetikai vizsgálatot és aláírta a papírt, hogy vállalja a beteg gyermeket is.
Azóta kértük az Úr irgalmát és segítségét. Szent Pió atya kilencedét is elmondtuk érte.
Nem igazán értem, hogy hogyan mernek az orvosok hónapokig rettegésben tartani gyermeket váró édesanyákat, családokat.

Szept. 10.
Óriási kegyelem, hogy megnézhettem ma este ezt a nagyszerű filmet Romero érsekről! Nagyon megdöbbentő film volt, teljesen letaglóztak a bemutatott események... A film annyira felkavart, megmozgatta a bensőmet, hogy egyszerűen nem tudtam megszólalni utána... 
Nagyon jól mutatta be, hogy milyen igazi, egyszerű szent volt ez az érsek: csendes, visszahúzódó, nem akart hősködni, feltűnősködni, de Krisztushoz és az egyházhoz, és így az igazsághoz, igazságossághoz mindig hű maradt. Szép volt látni, ahogy eljött az a pont az ő nyugodt, konfliktuskerülő lelkében, amikor már fel kellett emelnie a hangját, amikor már tennie kellett valamit, amikor szembe kellett szállnia a fegyveres hatalommal. Az ő  végsőkig, a vértanúságig való helytállása felvetette bennem a kérdést: én vajon milyen keresztény vagyok? Ha üldöznének a hitem miatt, vagy ha lábbal tipornák az igazságosságot, lenne-e bátorságom kiállni, felemelni a hangom...? És ahogy beszéltük a film után: az ennél jóval simább, könnyű kis próbatételek esetén vajon hogy vizsgázok nap mint nap? Meg tudok-e maradni mindig Jézus tanítása mellett, akkor is, amikor ez kellemetlen, nehéz...? Nem pletykálni, nem fecsegni, nem ítélkezni, nem haragudni, de kiállni az igazság (a hitem) mellett, megvédeni a gyengét/azt, akit bántanak stb. 

Szept. 7. KI A KERESZTÉNY
Dicsértessék a Jézus Krisztus,
Szeretném megosztani mekkora különbséget jelent a gyakorlatban is  “ igazi “ kereszténynek és EMBERNEK lenni.
Elöntötte a pincénket a víz egyik este, és mivel egyedül voltam itthon elkelt volna a segítség..
Bizonyos felszerelésekre lett volna szükség a kár enyhítésére. Azonnal körlevelet írtam a közösségnek, de a késői időpont miatt nem igen tudtak reagálni.
Az egyik közösségbeli testvér azonban olvasta szerencsémre a levelet és felhívott : “gépem ugyan nincsen de van egy vödröm , jövök segíteni“ ez este 9-kor volt, majd 2-3 órán át segédkezett és ezért nagy örömmel töltött el az amúgy bosszúságos este.
A társas házban is laknak, egyesek meg is nézték mi történt, sok sikert kívántak a vödrözéshez, és ezután elmentek, nem ajánlották fel a segítségüket.
Tehát ha figyelünk másokra és nézzük mit tudunk adni tenni a másikért, akkor mutatjuk ki igazán szeretetünket, emberségünket. Ez az eset ennek nemes példája.
AP CSEL 3,6 „ ...Aranyom, ezüstöm nincs, de amim van, neked adom ..”
Ez talán a honlapon egy tanulságos történet lehet. - s. a. -

Szept. 6.
Ma nyilvánvaló volt számomra, "hogy a jó pap is holtig tanul"......
A mai szentmisén az új tanév új pedagógiai módszertani megújulást hozott. 
Biztos vagyok benne, hogy nem csak a gyerekek mentek haza ma több tudással, hanem mi, felnőttek is. Nem lehetett nem odafigyelni! Már az előző vasárnapi miséken is nagyon jó volt az "egy szó" rögzítése, mert a mai generáció csak rövid blokkokban gondolkodik, a hosszú körmondatok esetén szövegértési problémák jelentkeznek. A képi, vizuális, drámapedagógiai megjelenítés pedig már szinte elengedhetetlen módszer, mert a mai gyerek készen kap mindent, csak így tud gondolkodni. 
Sokszor hallottalak már prédikálni, de ma egy teljesen új hangnemet használtál, szinte éreztem a szeretet lágy, simogató áramlását. A mise alatt is figyeltem az arcokat, körülöttem mindenki mosolygott. A végén a  "nagyi biblia" volt a desszert....
A pedagógus továbbképzésekre mindig viszünk egy-egy jól bevált módszert, a szaknyelv "jó gyakorlatnak" hívja. Biztosan az egyházi berkekben is van ilyen....
Köszönöm.

Aug. 19.
Vidéken voltam egy szentmisén, ahol az egyébként aranyos és lelkes pap bácsi egy háromnegyedórás "egyszemélyes jelenetet adott elő" szentmise címszóval.
Nem volt sekrestyés, a pap készítette elő a misét. Nem volt olvasó, a pap olvasott. Nem volt ministráns, a pap végzett mindent. Nem volt könyörgő, a pap imádkozta a hívek könyörgését. Nem volt kántor, a pap az oltárra tett szintetizátorral kísérte saját magát... Megdöbbentő volt mindezt látni. Egyrészt le a kalappal előtte, hogy ennyi energiája van és mindezt aránylag lelkesen is csinálta (a misén amúgy rajtunk kívül csak idős nénik voltak), ugyanakkor nagyon elgondolkodtató is volt: ez az egyház? Hol van Krisztus Teste? Hol van a Jézus körül összegyűlő közösség? Miért nincs senki, aki szolgálna? ...

Aug. 18.
Hallgattam a Bíboros atya nagyboldogasszonyi prédikációját a tv-ben, és nagyon sok értékes gondolatot hallottam benne, ezért újra visszahallgattam az internetről is és lejegyeztem néhány fontos gondolatot:
"Krisztus a mi emberségünket is felvitte a mennybe, ez a mi reményünk. Ezért lehetünk áldozatkészek, ezért tudjuk, hogy nemcsak arra való az életünk, hogy minden pillanatában kellemesen érezzük magunkat. Hivatásunk ennél többre szól. Tudjuk, hogy életünk beleilleszkedik a Mindenható Isten tervébe. (...)
Az édesanya egy emberi személy útját nyitja meg az örök boldogságra. Ezért olyan fontos a nevelés is. A gyermek nem tulajdona sem a szüleinek, sem a társadalomnak, hanem önálló méltósága van, Istentől a szabadság ajándékát kapta. De ahhoz, hogy a szabadságot helyesen használhassuk, nevelésre, jó példára van szükségünk. Nemcsak nekünk van reményünk az örök boldogságra, hanem hozzájárulhatunk ahhoz is, hogy mások is ebbe a boldogságba jussanak."

Jún. 28.
...Hála a mai napért(is)! - E nevezetes napért, amikor  egyszerre 4 újszülöttnek fogta meg Jézus a kezét, hogy az Egyházhoz, a keresztények táborához, a ROKI közösségéhez tartozzanak. Először volt nálunk az, hogy négy Baba sorakozott keresztelő kútnál Keresztszülők, Szülők, rokonok és hívek jelenlétében. Ezért megható  volt a mai - évközi 13. - vasárnapi szentmisénk! Szép volt, hogy a Szülők szolgáltak, hálát adva családjaikért, gz Úr adta gyermekáldásért, az együtt imádkozó hívekért.
Add Urunk, hogy ismétlődjék ez máskor is, adj sok keresztény Szülőt, akik meghallgatva Igédet, úgy nevelik gyermekeiket, ahogy Jézus tanította. S Neked Károly atya adjon sok erőt megnyitni a szíveket, a füleket, megmutatni a fényt, megértetni, hogy a szeretet csak Jézus közelségében teljes, ha Vele, benne élünk! Úgy legyen! Hálás szeretettel...

Jún. 17.
A plébániai oldal nagyon jó, köszönjük! Ismét találtunk megoldást az oldalt olvasva, komolynak tűnő döntések vannak nap mint nap nálunk is… Az esti imába kértük, hogy ne a mi akaratunk legyen , bízzuk az Úrra. Máskor is bejött! A reggeli szokásos evangélium helyett a plébániai oldalt nyitottam meg. Hoppá, plébánosi gondolat...prédikáció! Nagyon jó, mintha pont nekünk szólna. Telefonálok, a döntésemmel kapcsolatban, illetve kifogytam a jó ötletből. Eszembe jutott az atya… Köszönjük az oldalon a napi friss információkat, (mankókra) szükségünk is van, szeretnénk Jézus iskolájába jó tanévet zárni….
----------------------
Jún. 13.
Kedves Károly atya!  
Remélem, mindenkinek örömre és megelégedésre próbáltunk tenni. A ma esti Mindenki Szentmiséjében már imádkoztunk értetek és megemlegettük a szép napot, amit Nektek is köszönhetünk. Remélem sok szép élménnyel telt a nap többi része is. A hívek nagyon örülnek a szép naptároknak. Ma este már mindenkinek osztogattam, akikkel együtt  imádkoztunk a kedves zarándokainkért. Köszönjük, hogy megtiszteltetek bennünket. Most már, mint testvértemplom  is emlegethetjük egymást. Köszönjük a képeket. Mindenkinek elmondjuk a lelőhelyet (honlap)!
Isten áldjon Benneteket. Szeretettel István atya - Mocsáról

ÚRNAPJA
- Köszönet és elismerés a háttér-munkáért, - nagyon szépek voltak oltárok, a (virág) díszítések bárhol. Igazán szívmelengető volt látni a sok aranyos kisgyereket, amint a szirmokat szórták. Kedves fiatal édesanyák - ezért külön köszönetet szeretnék mondani!

Kedves Mindenki!
Nagyon szép volt az Úrnapi körmenet.  Örülök, hogy a mi templomunk is méltóan csatlakozott ehhez a csodálatos vallásos hagyományőrzéshez. Igyekezett mindenki  - énekével, fegyelmezettségével, és   a vidám, virágszóró gyerekek  mind - mind emelték az ünnep jelentőségét  - , hozzájárulni az ünnep fontosságához. Már egész szépen összecsiszolódtunk! Hála Istennek! Nem is maradt más, mint az, hogy a következő ünnepi alkalomra mindenki hívjon Valakit a családból, ismerősei közül.
-------------------
A mai evangéliumban hangzott el a tanítványok kérdése: "Mit akarsz, hová menjünk, hogy elkészítsük számodra a húsvéti vacsorát?" (Mk 14,12-16. 22-26)
- Örülök, hogy Jézus mai tanítványai közül is sokan kérdezték az elmúlt napokban. Sokan fordultak hozzám, kérdeztek az Úrnapjával kapcsolatban. Sokan tenni akartak érte…
- És sokan tettek is érte! Mennyi előkészület! Minden felkérés nélkül is, önként, lelkesen, áldozatokat vállalva tevékenykedtek az ünnepért!
- Örülök, hogy közel húsz év után ismét lehetett egy igazi körmenet, ráadásul új útvonalon!
- Örülök, hogy a pár hetes babáktól kezdve a kilencven év feletti testvéreinkig jelen voltak Jézus tanítványai.
- Örülök, hogy egyre többen értik, mit jelent elkötelezett kereszténynek lenni, közösségünkhöz tartozni! „Ott a helyem!”
- Örülök, hogy többen az egyéni, családi programjaikat is a közösségünk programjaihoz igazítják, mert itt akarnak lenni, részt akarnak venni, építeni és épülni akarnak… - Bizonyára így lesz a jövőben is, hiszen sok mindent már előre tudunk, hogy lesz: ünnepek, hétköznapok, közösségi programok egyaránt…
- Tudom (mert jelezték), vannak, akik nem saját hibájukból maradtak távol. Kérem számukra is az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus áldását! - plébános                                                          
-------------
Könnyekig meghatódtam a körmenetet végig énekelve…”
----------
Örömmel van tele a szívem, szerintem nagyon-nagyon szép volt a körmenetünk! Nagyon jó volt körbekerülni Jézussal a sok száz lakásos István lakóparkot, szép volt vonulni a "sokat megélt" Thököly úton!  Nagyon szép volt látni, megtapasztalni, hogy mindenki a helyén volt, mindenki beleadott anyait-apait, a saját vállalt feladatának megfelelően! Ahogy számolgattam, ezért a mai szép körmenetért minimum 30-40 ember tett valamit tevőlegesen is! De lehet, hogy több is!..”
-------------
De szép nagy körmenet...hála a velünk Élőért! ... Nagy öröm nekem, hogy így is Jézus közvetlen közelébe vihettem legalább az egyik unokámat!
----------
Kedves Testvérek!
Számomra ez a körmenet az úton levő egyház valóságos arca volt. Elől Jézus, aki vezet minket és a menetben öregek, férfiak,, nők, közép korúak, fiatalok, gyerekek, csecsemők és pocak lakók,.. mind-mind, akik összetartozunk, szeretjük Jézust és az Egyházat.
----------
Nem vár események alakították a mai napot, de az volt a szép számomra, hogy mindenki azonnal kész volt "adni az életét", tenni azt , amit Isten éppen  kért tőle abban a pillanatban a másikért! Az Oltáriszentség = egység, közösség szentsége, ünnepét ezáltal méltón ünnepeltük!
-----------------
Szerintem is nagyon szépen sikerült a körmenet, annak ellenére, hogy nagyon meleg volt.
Sokan voltunk. Az ének is jól hallatszott, szerintem. Köszönet mindenkinek és jó pihenést!
---------------
Kedves Testvérek! Köszönöm, a mai körmenetet minden résztvevőnek. Hiszem és érzem, hogy mindenki megtette azt amihez Isten kegyelméből erőt és ügyességet kapott. Hála legyen az Atyának a Fiúnak és a Szentléleknek.

Máj. 25. BÉRMÁLÁS
Kedves Ma-Megbérmáltak!
Könnyekig meghatódva imádkoztam értetek és minden megbérmált keresztényért, hogy a Szentlélek maradjon mindig velünk, táplálja, erősítse a jobbik énünket!
Csodálatosan szép volt a mise, szinte kézzel fogható a Szentlélek jelenléte!
Sok kegyelmet nektek! Küldve vagytok!
Szeretettel veletek: Viki
--------
Kedves Károly atya!
Szeretném ezúton is megköszönni a felkészítést és a lehetőséget a bérmálkozás szentségének vételére.
Egy életre meghatározó élményt kaptam Isten szeretetéről és áldásáról.
Különösen meleg és torokszorító örömöt, boldogságot, szeretetet éreztem az egész szentmise alatt... valami mást, mint eddig vagy csak bennem valami megváltozott? :)
Apostoli munkámat elkezdem: bátorítok minden keresztény testvéremet, aki még nem részesült a szentség vételére, hogy tegye meg a felkészülést és vegye magához a Szentlelket, mert VALÓBAN megérezheti Isten Szeretetét, Jóságát, és ez egy elmondhatatlan békével és nyugalommal párosul az ember életére, jövőjére. Hogy ezt folyamatosan fenntartsuk, csupán csak táplálni kell Isten Igéjével, és a szentségek folyamatos vételével...
Szintén nagy öröm számunkra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséghez tartozhatunk, ahol ilyen szeretet vesz körül minket. Hála érte.
További szép Pünkösdi Ünnepet kívánok! Attila

Máj. 12. EGYÜTT
BABÁKMAMÁK
Jó volt ma benézni hozzátok, belehallgatni e két nagyon fontos témába (keresztszülőség ill. Biblia a gyermeknek, de hogyan?) Épülésemre szolgált! Eredmény: máris írtam egy levelet egyik rég nem látott keresztlányomnak, egy másikat pedig telefonon hívtam fel! Köszönöm a mai délelőttöt!
Az Egyházi Törvénykönyv 872. kánonját pedig (megfogadva Károly atya tanácsát) kinyomtatom és jól látható helyen elhelyezem, hogy mindig eszembe jussanak keresztgyermekeim és a velük kapcsolatos felelősségteljes megbízatásom!
872. kán.: "A keresztelendőnek, amennyiben lehetséges, adjanak keresztszülőt; ennek feladata, hogy a felnőtt keresztelendőnek a keresztény beavatásban segítségére legyen, a keresztelendő gyermeket pedig szüleivel együtt a keresztségre bemutassa, és azon fáradozzék, hogy a megkeresztelt a keresztségnek megfelelő keresztény életet éljen, és az azzal járó kötelességeket híven teljesítse."
Pl. egyik keresztgyermekem és szülei nem is járnak templomba sem, és most megerősítést kaptam Istentől, hogy ezt nem nézhetem nyugodtan, mint akinek semmi köze hozzá! Valamit tennem kell....  Azt is nagyon elhatároztam, hogy sokkal komolyabban és rendszeresebben fogok imádkozni keresztgyermekeimért!... - Viki
HÁZASOK
- Nagyon köszönjük a ma esti hittant, nagyon szép volt, köszönjük, hogy mindenki adott egy kicsit magából is! És köszönjük Ferenc pápának, hogy törődik velünk, hogy gondja van a családokra, házasságokra! Sok erőt ad! Roppant megnyugtató a Pápától hallani, hogy nincs tökéletes család (fel a fejjel!), minden családban van még hova továbbfejlődni! :) A ma esti közös imánk során Domi kérdezte, hogy miről tudtok egy házas hittanon ennyi ideig beszélni? :)  Mondtuk neki, hogy Ferenc pápa megmondta, hogy mindenkinek vannak hibái, és semmi más dolgunk nincs, csak újra és újra megbocsátani egymásnak...! :) - Viki
- Mi is nagyon jól éreztük magunkat.:) Sokat tanultunk! Köszönjük!:)) - Sebőkék
- A család témáról nagyon jó volt családias hangulatban, őszintén beszélgetni! Köszönjük! Legyen máskor is!

Máj. 5. PRÉDIKÁCIÓ
Nagyon szép volt a prédikáció! ((Honlapunkról hallgatták…))
Megbeszéltük Mi is itthon..Köszönjük!
Szerettünk volna személyesen ott lenni a vasárnapi misén, de folyamatos újra tervezésben vagyunk!
Olyan jó nekünk, van családunk, de van még mit metszeni, azon dolgozunk Mi is.
Köszönjük a tanításokat, prédikációt!
Isten áldja, szeresse, segítse sokáig!

Ápr. 26. PAPI HIVATÁSOK VASÁRNAPJA
A hivatások vasárnapján meghatódva gondolunk arra a kedves hívőre, aki több év szenvedését ajánlotta érted pappá szentelésedkor. Azóta is mennyi ima, felajánlás! Az Úr meghallgatta kérésünket!
Köszönjük áldozatos munkádat, a lelki vezetést, a hittanórákat, a szentmiséket, az egyre gyarapodó közösségünket, a vidám hétköznapokat. Hálát adunk az Úrnak, hogy mi is részesei lehetünk ennek az örömnek.
Kérjük Mennyei Atyánkat, adjon sok kegyelmet, jó egészséget, erőt, türelmet az elkövetkező évekhez.

Ápr. 19. 100 éves templomunk
Kedves Testvérek!
Tegnap én is részt vettem a templomunkat bemutató programon. Csodálatos élményben volt részem, de azt hiszem a többi vendégeknek is, mert többször hallottam dicsérő szavakat.
Még van két alkalom ne mulasszátok el, ti is vegyetek részt. Megéri mert nagyon jó érzés, hogy a templomunkról ilyen sok információt tudtunk meg.
Köszönjük Károly atyának és a szervezőknek! - A. Jutka

Hívom a családokat 2015 áprilisában – Bíró László püspök levele
Most, hogy már a férjem is nyugdíjas, – mondta szomszédasszonyának egy idősödő nő – a gyerekeink is kirepültek, jobb szeretek csak magamban lenni. Nem szeretem a nyüzsgést, a sok embert, legjobb szóba se állni velük. A fiatalabbja elégedetlen, az öregebbje csak panaszkodik. A férjemmel sem sokat beszélgetünk, egy életen át már kibeszélgettük magunkat. Meg különben is, mi jót várhatunk még a mi életünkben? Mi okozhatna nekünk még örömet? Új ismerősökre nem vágyunk, a régiek elmaradoztak, egyik nap olyan, mint a másik, annak örülünk, hogy élünk.
Az embert – az egyetlen teremtményt a földön, akit Isten önmagáért akart – Isten a saját képére és hasonlóságára teremtette, és ez, – mivel maga Isten egy és háromságos: az Atya, a Fiú és a Szentlélek közössége –, viszonyban létet, kapcsolatban létet jelent másik személyekkel. (vö. Mulieris Dignitatem 7.) Isten nem magányosnak, hanem társas lénynek teremtette az embert, és már a teremtéskor megalapította a házasság intézményét (Ter 1, 28), hogy lehetővé tegye a társadalom létrejöttét. A társadalom nem magányos egyedekből áll, hanem házaspárok által alapított családokból. A családokból azonban csak akkor lesz társadalom, ha a családtagok közötti kapcsolat tartós, egyre mélyülő, kölcsönös tiszteletre épülő. A Teremtő szeretetből és szeretetre teremtette az embert, az ember és Isten kapcsolatának alapja tehát Isten szeretete. Erre a szeretetalapra épül fel az emberek, a családok és a közösségek közötti kapcsolat. A Szeretet arra késztet, hogy szolgáljuk mások javát és a közjót. Az ember akkor tölti be hivatását, ha harmonikus szeretet-kapcsolatban van Teremtőjével, a Teremtő többi gyermekével és az egész teremtett világgal.
- Az emberi kapcsolatokról Ferenc pápa így ír: „A keresztény eszmény mindig arra hív, hogy győzzük le a mai világ sugallta gyanakvást, az állandó bizalmatlanságot, a megtámadástól való félelmet, a védekező magatartást. Sokan próbálnak mások elől a kényelmes magánszférába vagy a bizalmas barátok szűk körébe menekülni, és lemondanak az evangélium társas természetének realizmusáról. Mert ahogyan egyesek szívesen vennének egy test és kereszt nélküli, tisztán spirituális Krisztust, a személyek közötti kapcsolatokat is csak kifinomult készülékek, képernyők és rendszerek által keresik, melyeket tetszésük szerint ki- és bekapcsolhatnak. Eközben az evangélium mindig arra hív, hogy vállaljuk a másik arcával, minket megszólító fizikai jelenlétével, fájdalmával és kéréseivel, magával ragadó örömével való találkozás kockázatát, szüntelen testi közelségben. Az Isten testté lett Fiába vetett igazi hit elválaszthatatlan az önátadástól, a közösséghez tartozástól, a szolgálattól, a mások testével való kiengesztelődéstől. Isten Fia a maga megtestesülésében a gyöngédség forradalmára hívott meg minket.” (Evangelii Gaudium 88.)
Mi akadályozza ma az embereket őszinte, elmélyült kapcsolatok kialakításában? Segítenek vagy akadályoznak a technikai eszközök az emberi kapcsolatok létrehozásában és ápolásában? Mondjatok példákat a Ferenc pápa által említett „gyengédség forradalmára”!
Korunk embere hajlamos a világot, az életet csak a saját érdeke szempontjából nézni. Az érdekek között első helyen szerepelnek az anyagiak, a maga és családja testi-lelki jóléte, a biztonság, a háboríthatatlanság. Ezeket veszélyeztetve látja, ha másokkal, egyénekkel és közösségekkel kell szorosabb kapcsolatba lépni, kötelezettségeket vállalni, elköteleződni. Ez vezet a családok bezárkózásához, elszigetelődéséhez, és a közösség széteséséhez. Az ilyen elszigetelődött családok arra nem gondolnak, hogy bármi gond, probléma adódik, akkor magukra maradnak, külső segítség híján pedig könnyen széteshet a család is. A családon belüli és a családok közötti kapcsolatok kölcsönhatásban vannak egymással.
Az önközpontú emberek nem feltétlenül ateisták, sőt, gyakran hívőnek, kereszténynek gondolják magukat, vallásosságuk azonban a spirituális fogyasztói szemlélet egy formája. Nem akarnak sem a másik emberrel, sem Istennel személyes kapcsolatba lépni. Sok hívő ezért elrejtőzik és visszavonul a többiek tekintete elől, és finoman egyik helyről a másikra, vagy egyik feladatból a másikba menekül, anélkül hogy mély és tartós kapcsolatokat építene ki. Pedig a menekülés hamis orvosság, mely megbetegíti a szívet, s olykor a testet is. Az egyetlen út a másokkal való találkozás. Legyünk kezdeményezők, segítsünk azoknak, akikkel találkozunk, hogy legyőzve belső ellenállásukat sajátítsák el a találkozás művészetét, hogy tudjanak másokat őszintén becsülni és útitársnak elfogadni. Tanuljuk meg Jézust mások arcán, hangjában, igényeiben felfedezni. És anélkül hogy belefáradnánk a testvériség melletti döntésbe, meg kell tanulnunk, hogy egy ölelésben együtt szenvedjünk a megfeszített Krisztussal, amikor igazságtalan támadás vagy hálátlanság ér.
Hogyan tudtok iskolai, főiskolai tanulmányaitok alatt, munkahelyeteken magányos társaitokkal kapcsolatba lépni? Milyen veszéllyel jár, ha egy csoport bezárkózik, új tagot nem fogad be, a csoporton kívüliekről pedig nem vesz tudomást?
Sok családban egyhangúan telnek a napok, mindenki végzi a dolgát és esténként arra is fáradt, hogy jó éjszakát kívánjon a másiknak. Találkoznak, meg is beszélik a napi teendőket, kötelességszerűen gondoskodnak egymásról, de nincs közös örömük, nem ismerik egymás vágyait, nem köti össze őket az együtt növekedés igénye. Ha valami nézeteltérés támad, könnyen kitör a vihar, és nehezen csillapodik le, mert kicsi, vagy gyenge a villámhárító: a türelmes szeretetet.
Az igazi öröm a családban nem felületes, és nem a tárgyaknak, vagy a kellemes környezetnek köszönhető. Az igazi öröm az emberek közötti mélységes, a szívükben érzett harmóniából fakad, és szívüket kitárva mutatják meg együttlétük és egymás kölcsönös szolgálatának szépségét életük útján. A felszabadult öröm magával ragadó érzésének azonban az alapja Isten jelenléte a családban, az ő befogadásra kész, irgalmas, figyelmes szeretete mindenki iránt. Mindenek előtt pedig a türelmes szeretet. A türelem isteni erény, amely arra tanít, hogy legyünk türelmes szeretettel egymás iránt a családban. Csak Isten tudja összhangba hozni a különbözőségeket. Ha Isten szeretete nincs jelen, elenyészik a harmónia, felszínre tör az önzés, és kialszik az öröm. Az a család azonban, amely a hit örömében él továbbsugározza ezt az örömöt, a föld sójává, a világ világosságává, az egész társadalom kovászává válik. (Ferenc pápa 2013. okt. 27-i homíliájából)
A szomszédasszony mosolyogva hallgatta az idősödő nőt. Tudja kedves, mi se sokat nyüzsgünk már – mondta –, de néha olyan jól esik egy jót beszélgetni. Megemlítette egyszer, hogy hova való, hát az én férjem is arról a vidékről jött, biztos találnának közös ismerősöket. Tudja mit? Jöjjenek át hozzánk vacsora után, van a férjemnek egy kis otthonról való bora, azt mondja, hogy az minden gondra, bajra a legjobb orvosság.
 
Bíró László
az MKPK családreferens püspöke
a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke

Ápr. 13.
Egy 88 évet élt édesanya hagyatékában talált meghallgatott imádság
 
Szűzanyám, segíts!
Te adj erőt, hogy tűrni tudjak,
Ha bántanak, ne zokogjak.
Te add meg, hogy eltűrjenek,
Hogy hibáimmal is szeressenek.
Te erősítsd meg erőtlenségemet,
Hogy hősként vigyem a keresztemet.
Te légy árvaságom erős támasza,
Tudom, Te vagy a gyengék gyámola.
Te őrízd meg gyengülő szemem,
Hogy éltem nagy teher ne legyen.
Ó, adj azoknak szeretetet,
Akiknek én adtam életet.
Legyen szívükben jóság, irgalom,
Öregségemet értő szánalom.
Áldd, őrízd őket édes Jézusom,
Hogy találkozhassunk Nálad egykoron.
Vezess, erősíts, oltalmazz,
Végső órámon irgalmazz! Amen.

Ápr. 10.
Ismét megkaptuk a nagyböjti plébániai újságot, köszönjük!
Szenvedés, halál és feltámadás ezeket éltük a napokban át!
A mostani Húsvét igazi keresztút volt számunkra is.
Férjem Édesanyja hirtelen az égi hazába költözött.
Nehéz napokon vagyunk túl, de nagyon sok erőt kapunk, egymást is erősítve.
Mindennap történnek-történtek velünk csodák!
Leírni sem lehet azt a sok fájdalmat, örömöt, amit megoldott a kis családunk.
Szerintem, jól döntöttünk, hiszen az életige is ezt írja.
Az  is igaz, ... hogy ha közületek ketten egy akaraton lesznek, megadja nekünk..... (nem kell mindenbe győzni)…
Minden a bűn miatt van, és ezt  is hallottam a kedvenc Mária rádiómban.
Onnan is és a plébániai oldalról is sok erőt merítek és adom tovább otthon.
Azt mondják, hogy a keresztényeket nem üldözik nálunk? 
Ez nem biztos, hogy igaz, saját tapasztalatom van ezzel kapcsolatban.. Ezért még többet kell olvasni a Bibliát illetve a vasárnapi misén nem csak ott lenni testben, hanem átélni, amit az evangélium magyarázatban megkapunk.!
Nagyon szép, igaz, sok mondandója van az áprilisi életigének, csak néha nehéz betartani. Olyan gondolatokat találtam benne, amik nekünk nagyon szólnak.
 pl. Ha valaki sír... 
 pl. Néha a szétszórtságból,  néha a kontroll nélküli vágyból adódik,  hogy meggondolatlanul elmondjuk,  amit gondolunk,  (nem tettük).
 pl. sőt meg is kell osztanunk vele gondolatainkat, még akkor is, ha esetleg fájdalmat okozunk ezzel, de végig meg kell maradnunk a legmélyebb szeretetben.  (így volt pontosan) 
A nehéz intézkedős napokban olyan sok jó szándékú emberekkel találkoztunk, és mindenkitől a jó gondolatokat visszük tovább.
… A csodákról is tudnék írni, de majd legközelebb, hisz végig velünk volt az Úr!
Köszönjük a prédikációkat…!

Márc. 15. MÁRIA
"...nagy öröm számomra (és ezt szeretném megosztani), hogy Szűz Máriához az elmúlt napokban közelebb kerültem! Megnéztem egy filmet róla és olyan szemszögből ismertem meg, ahogyan eddig könyvekből még nem.... Nagyon megfogott az ahogyan az Úrra bízza magát (még akkor is, amikor emberileg senki nem hiszi, hogy Jézus Isten fia... és ahogy kimondja, hogy legyen meg az Úr akarata a fia keresztrenfeszítésekor is...) Kezdem érteni mit is jelent az Üdvözlégy Mária!" (egy fiatal)

 Márc. 9.
- Köszönöm Károly atya, az újságotokban megjelent biztató, feltámadást láttató mély és megmozgató, erőt adó +utat!
Köszönöm, hogy már fönt van, és hozzájuthattam a 'világhálón'.. (épp jókor:))
Köszönöm honlapotokat, mert mindig lehet találni benne lélekemelőt, (pl. olvastam rovat) amit továbbítani is szoktam. Pont most köszönte meg valaki a febr. 22-it. (igaz, az arány kb. 20:1:)))
- És egyre többekről (ismeretlenek is) derül ki, hogy rendszeres látogatói, olvasói újságunknak, honlapunknak. Istennek hála!

Márc. 2. VASÁRNAP UTÁN
- „…Hála érte, sokan voltunk a rózsafüzérimán… Nagyon-nagyon örültem a mai szentbeszédnek. Én is hitem erősödését várom, remélem a Szent 40 naptól. De addig még sokat szeretnék „dolgozni”! Köszönöm a tanítást!...”
- „Meghallgattalak a Katolikus Rádióban, tetszett!”
- „Köszönöm a beszélgetést és a tapintatot, hogy úgy kommunikáltál, hogy az nem volt bántó… Köszönöm az őszinte véleményt. Örülök, hogy megoszthattam legbelső érzéseim. Nem sokaknak beszéltem még róla…”
- „Ismét megkaptuk a plébániai újságot, melyet nagy örömmel fogadtunk!
Köszönjük, hogy gondol ránk!. :-) 
Istennek, és a szerkesztőknek hála, a színvonalas tartalomért, nagyon sok munka van mögötte!
Ezek után mi is elkezdjük, próbálgatjuk mit sikerül teljesíteni, sőt ajánlani is fogom másoknak. Nagyon tetszik a napi javasolt program, próbálgatjuk!...
El kell, hogy meséljem, milyen jó a Vasárnapi reggeli misére járni... A megszokott időben érkezünk, mindenki ül, vagy figyel,imádkozik...érkezik… és csak beül a helyére. Mi nem így szoktuk!  Érkezünk, és köszönünk a padban ülőknek,.. várnak,...és mosolyogva fogadnak..!
Olyan jó élmény, szerintem így sokkal szebb,..vagy mi gondoljuk így? Egyébként, ahol mosolyognak ott az ördög menekül!
Azt is Olvastam .." Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket, s arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt"(Jn 15,16. Szerintem ez is termés,...”

Febr.22. LELKINAP UTÁN
Sokan személyesen, egy páran levélben is köszönik a lelkinapot... És persze a helyszínen is (kis- és nagycsoportban) sok kincs találtatott, áradt a kegyelem...
- Kétszer olvastam Ferenc pápa levelét, amióta küldted. Nagyon lélekhez szólóak. Kijegyzeteltem…vittem magammal. Ma tőled is találtam újat benne. Köszönöm a tanítást, a tapasztalataidat…
- Szép volt a lelkinap, nagyon tetszettek a témák, az előadásaid, a kiscsoportos beszélgetés, és mindenki elég lelkes és pozitív volt! Hála! 
- A lelkinap nagyon szép volt, és hatékony is, úgy éreztem én is valahogyan része vagyok... egy jó elhatározásom is született, ami azóta meg is valósult… Még nagyon sok mindenben kell változnom, de ez a nagyböjt most újra lehetőség a megújulásra.
--- És íme a kiscsoportos beszélgetések "jegyzőkönyve", hozadéka, összefoglalása:
Ferenc pápa nagyböjti üzenete a ROKI közössége számára - (2015. február 21. Nagyböjti lelkinap)
 
1. "Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele." (1Kor 12,26)
- A plébánián megerősödünk, feltöltődünk és ezt visszük a világ számára. 
- Ne legyünk közömbösek, hanem sugározzuk ezt az örömet, Isten szeretetét a világban.
- A két alapvető közösségünk a család és a plébániai közösség.
- Áradjon belőlünk a szeretet, amit itt kapunk.
- Merjük megtapasztalni a közösség erejét: a másokkal megosztott öröm kettős öröm, a másokkal megosztott fájdalom feleakkora.
- Vegyük észre a másik embert, ha baja van.
- Az örömünk ne dicsekedés legyen, a bánatunkkal ne terheljük túl a másikat.
- Keressük a közösséget Jézussal, töltekezzünk Jézussal, mert ha Ő él bennünk, akkor tudunk a másik felé fordulni.
- Hagyjam, hogy Jézus megmossa a lábam!
- Tanuljam a helyes imádság (Isten nem "automata").
- Fogadjam el, ha elutasítás ér
- Azért oszthatom meg a bajomat, örömömet a közösségben, mert eucharisztikus közösség vagyunk, Krisztus él bennünk, egy test, Krisztus teste vagyunk, mivel mindannyian Vele táplálkozunk. Ami az egyik tagnak fájdalma, kell, hogy érdekelje a másik tagot is, hiszen ugyanazon testnek vagyunk a tagjai. 
- A közösségben óriási a felelősség, hogy mit kezdek a velem megosztott információkkal (nem kibeszélni, pletykálni, hanem imáimban hordozni a másikat). Sokszor nincs is szükség jó tanácsra, csak a meghallgatásra. 
"A keresztény az az ember, aki megengedi, hogy Isten betöltse jóságával és irgalmával."
- Hagyjam, hogy Isten betöltsön jóságával, hagyjam, hogy Jézus szolgáljon. Hallgassam Isten igéjét, minél gyakrabban vételezzem a szentségeket, elsősorban is a szentgyónást és a szentáldozást, hiszen maga Jézus van jelen bennük!
- Adjak alkalmat Istennek, hogy hozzám férjen. Engedd, hogy Isten tevékenykedjen benned szentségei által! Nem baj, ha nincs ott a vágy pl. a gyónásra, szentáldozásra, nem baj, ha nincs felfokozott érzelem, Jézus akkor is működik szentségei által, csak menjek, vételezzem.
- Hagyjam, hogy átjárjon Isten igéje, szánjak rá naponta 15 percet. Isten igéjének hallgatása: megtisztít, helyre tesz bennem mindent.
 
2. "Hol van a testvéred?" (Ter 4,9)
- "Hát őrzője vagyok én testvéremnek?" - Igen! Őrzője vagy, felelősséggel tartozol érte! 
- Vegyem észre, ha valaki hiányzik, nincs itt, eltűnik mellőlem! Keressem meg, érdeklődjek felőle.
- Mindig legyek jelen a másik számára ne csak testileg, hanem lelkileg is, hogy észrevegyem a rászorulót.
- Ne legyünk közömbösek egymás iránt!
- Nem tudjuk mindig mindenki problémáját megoldani, de legalább útba igazíthatjuk, hogy merre talál segítséget.
- Azzal is legyünk jók, akitől tudjuk, hogy nem kapunk viszonzást, mert akkor majd egy 3. személytől kapjuk vissza a jót.
- A szentek követhető mintát adnak, ismerjük meg életüket!
- Egy csapat vagyunk a szentek közösségével. Az imádságban egyesülünk a megdicsőült egyházzal. 
- Együtt építjük az egyházat, a kereszténység nem egyéni vállalkozás!
- A szeretet nem hallgat.
- A plébániai közösség az irgalom szigete legyen = megbocsátó, odaadó, befogadó, a bajban segítő, szerető közösség, Krisztus félszigete, az ajándékozás helye.
- Mindenkinek küldetése van: ajándék legyünk a másik számára.
- Mindenki fontos a közösségben.
- Vegyük észre, ha valaki gondokkal küszködik!
- A szeretet leleményessé tesz minket, hallgassunk a szeretet hangjára!
- A kiscsoportos beszélgetések jók arra is, hogy jobban megismerjük egymást, pl. különböző korosztályok, akik egyébként nem sűrűn beszélnek.
- Közvetlennek kell lenni, nem közömbösnek.
 
3. "Erősítsétek meg szíveteket!" (Jak 1,8)
- Az ima mindig jelenlévő, és sokszor az egyetlen eszköz a kezünkben, pl. háborúk idején is. Imádkozzunk az üldözöttekért.
- Hogyan lehet megtörni a közömbösséget? Sok jó kezdeményezés van egyházon belül és kívül.  Pl.: összeszedettebbnek lenni, a lelassult tempót felgyorsítani, közösségben lenni a közömbösség ellen (Pl. egyik hittancsoport tagjainak nyári kezdeményezése volt, hogy beosztották, ki kivel tartja a kapcsolatot a nyár során, hogy ne veszítsenek senkit szem elől, mindenkivel törődjön valaki.)
- Nem mindig pénzt kell adni, hanem csak odafordulni a másik felé.
- Át kell adni a szívünket, hogy Jézus alakítsa át az "Ő szent szíve szerint"
- Ima és böjt: e kettőt tudjuk tenni a tehetetlenség állapotában.
- Az időnket tudjuk adni a másiknak.
- Az irgalmasság szíve nem jelent gyenge szívet.
- Mikor tudom, hogy Isten akaratát teszem? Ha utána béke tölt el.
- Következetesnek lenni és megerősíteni szívünket a sok-sok imádsággal.
- Ördögi kísértés, ne engedjek neki, hogy egyedül is meg tudom csinálni! Mindig jobb együtt, közösen. Ne akarjam egyedül "megváltani" a világot. Nem annak örül Isten, ha te egyedül megcsinálod, hanem ha a többiekkel összefogsz.
--- Lejegyezte: Bicsákné Laczó Margit és Capdeboné Szabó Viktória

Febr. 13. TIZPARANCSOLAT
Kedves Bérmálkozásra készülődők!
Ahogy a legutóbbi Bérmálkozós hittanról elmaradtam, Károly Atya azzal a feladattal bízott meg, hogy szólítsalak meg titeket - így utólag: nektek mit jelent a 10 parancsolat? Hogyan élitek meg, hogyan váltjátok valóra, és hogyan hangoljátok össze őket Jézus szeretetparancsával? 
Ha éppen nem volna kéznél egy Bibliád, akkor itt tájékozódhatsz: http://uj.katolikus.hu/lelkiseg.php?h=20 
Írj körbe, hogy lássa, olvashassa mindenki megosztásaidat. 
Kíváncsian várom ki és mit ír!
------------
Az első válasz:
Alapvetően nem szeretem a negatív felszólításokat, amik tiltanak valamit, hiszen az ember  (szerintem) úgy működik, hogyha arra koncentrál, mit ne csináljon, egyrészt gyakrabban jut eszébe maga a negatív dolog, ami a tiltásban szerepel (és megnő az esély, hogy meg is teszi), másrészt nem ad további alternatívát, hogy akkor mit tegyen helyette. A Tízparancsolat jelentős része (3 kivétellel) tiltó: Ne ölj, ne lopj, ne paráználkodj... A létünk "teszem"-ekből áll össze, és nem pedig abból, hogy ülök egy fotelben és "ezt sem teszem, azt sem teszem", az nem élet. Mégis, mindezzel együtt és mindezek ellenére is a Tízparancsolat egy keresztény ember számára alapvető, megkerülhetetlen és áldott "mankó", ami segít a Krisztuskövetésben, ha helyesen éljük. Ahogy Károly atya szokta mondani, a biztonságos közlekedéshez szükség van szabályokra, kresztáblákra. Ezek bár korlátoznak, nem ellenünk vannak, hanem értünk, hogy ne romboljuk sem egymást, sem magunkat. Viszont szerintem pont amiatt amit az elején írtam, nagyon oda kell figyelni, hogy helyesen építsük be az életünkbe. Különösen a régi korokra volt jellemző, de még ma is létező jelenség az a fajta vallásosság, amely a Tízparancsolat alapján egy már-már örömtelen, állandó aszkézisen és önmegtagadáson alapuló mártír életre kötelezte az embert. Mintha Isten előtt az volna kedves, hogy szeretett teremtményei semmit nem élnek át a teremtett világ csodáiból. Pedig biztos vagyok benne, hogy Isten nem ezt akarja. A Tízparancsolat által segíteni akar nekünk, és megóvni sok rossztól, de nem úgy, hogy közben semmi örömünket nem leljük az életben. Hová tűnne akkor a hit öröme, az öröm amelyet Krisztus feltámadása és az örök élet ígérete éltet bennünk? Ha csak azért tartom meg a Tízparancsolatot, mert félek, hogy magamra haragítom Istent, akkor nem szeretem őt valójában, nem értettem meg az Ő lényegét. Szerintem előbb kell következnie annak, hogy megismerem Őt, megszeretem Őt, megpróbálom felfogni és megélni az Ő hatalmas szeretetét felém.  És ha ezáltal újászületett emberré váltam, akkor nem fog akkora nehézséget okozni a Tízparancsolat szerinti életre való törekvés, hiszen természetes lesz számomra. És már nem félelemből akarok így élni, hanem szeretetből. Isten iránt és a másik ember iránt. És egy idő után már "kevés is lesz". Már nem csak "nem akarok ölni", de "életet akarok adni", már nem csak "nem akarok lopni", de "mindenemet oda akarom adni". És abban, hogy ez sikerüljön, Jézus segít nekünk, aki új megvilágításba helyezi az ősi törvényt. Egy betűt sem vesz el belőle, de segít, hogy minden mondatát a szeretet szemüvegén át vizsgáljunk meg. 17Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. 18Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik.19Aki tehát csak egyet is eltöröl e legkisebb parancsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában. Aki viszont megtartja és tanítja őket, az nagy lesz a mennyek országában. 20  (Mt 5,17-20) És abban is segít,hogy már sokkal előbb, gyökerénél elkapjuk azt, ami rosszra visz. Ne ölj! Aki öl, állítsák a törvényszék elé. 22Én pedig azt mondom nektek: Már azt is állítsák a törvényszék elé, aki haragot tart embertársával. Aki embertársát ostobának nevezi, állítsák a nagytanács elé. Aki azt mondja neki, hogy te bolond, méltó a pokol tüzére. 23(Mt 5,22-23) 
Számomra tehát elsősorban ezt jelenti: Isten szeret engem, ezért szeretetből kér bizonyos dolgokra. Én elfogadom és viszonzom szeretetét a magam tökéletlen szeretetével, ezért hallgatok rá, és igyekszem a tanítása szerint élni, amiben segít a Tízparancsolat ismerete. Viszont nekem továbbra is könnyebben megy, ha pozitív célokat tűzök ki magam elé (pl ma adok az időmből, energiámból, javaimból 5 embernek), mintha csak arra koncentrálok, hogy nehogy elvegyem valakitől ugyanezeket. Igyekszem minden parancsolat mellé megfogalmazni egy pozitívat, és akkor könnyebben tudom élni. Én így működöm :) 
Záró gondolatként: Szerintem nem szabad átesni a ló túloldalára sem, a túlzott maximalizmusba, amikor csak ez éltet, hogy most jót tettem/nem jót tettem. Elsősorban a hit által üdvözülünk, és mert Krisztus megváltott minket, nem kizárólag a tetteink alapján. Krisztusnak köszönhetően ajándékként megkaptuk a bűnbánat szentségét, hogy semmilyen botlásunk ne lehessen véglegesen végzetes. "Isten nem a bűneink ellenére szeret minket, hanem mindenestől, azokkal együtt is, olyannak amilyenek vagyunk"
És Nektek, mit jelent?

Febr. 11.
BOBAKÖV: Az otthoni betegápolás
Köszönjük a mai előadásotokat (is!).
Nagyon alapos, részletes, mindenre kiterjedő volt.
Köszönjük az előadást és a frappáns bemutatást is!
Köszönjük a felkészüléseteket, és az időtöket, amit ránk áldoztatok.
Nevetve - de komoly dolgokat tanulva - élveztük végig amit tanítottatok.
Összességben köszönjük a mai estét!
-----------
Nagyon köszönöm a színvonalas előadásokat és a gyakorlati bemutatókat.
Igazán nagyon tanulságos volt.
------------
Én is köszönöm a nagyon színvonalas előadást és bemutatót.
Sokat tanultam belőle.

Febr. 10. GYÁSZ
Kedves Bamák!
- Örülök, hogy a mai hittanotokra bekukkanthattam! Jó volt látni benneteket!
Azért is ültem be, mert a felvetett témát fontosnak tartom, sok gondolatom van hozzá... 
Sajnos ki-be kellett járkálnom, így nem volt módom hozzászólni, de igazából úgyis elhangzott, amit mondtam volna, amit legfontosabbnak tartok: a gyerek a temetőben, a temetésen nem a halottat, a koporsót, a sírt nézi - hanem a szüleit... Ők félnek? Ők kétségbeesnek, ők menekülnek? Ők nem tudják feldolgozni a történteteket? Ha ők nem, akkor én sem... és persze fordítva!
A szülő hite és hitéből fakadó cselekedetei a legfontosabbak, a gyerek az első kb. 8 évben szinte csak rólunk veszi a példát..., mindenben, így a halálhoz - örök élethez való viszonyulásban is...
- A szóban forgó hittankönyv nekem is a kedvencem, én is ebből tanultam annak idején, nekem az 1979-es kiadás van meg... :))
És azóta is sokat használtam, ha kicsiknek kellett hittant tartanom, nagyon szeretem a képeit is, (hogy egyben színezők is). - Viki

Febr. 9. PRÉDIKÁCIÓ
Visszajelzés érkezett…
Jó estét, a mai predikacio jo volt, nem volt benne sallang, felesleges mondat. Meg jo kedvem is kerekedett tole. Otos ala az osztalyzat. KÖSZÖNÖM…
> Az ala nehany hiany miatt, en elmondtam volna, marketing miatt:
> 1. Az evoluciot a kat. Egyhaz elismeri. Utalt ra a tudomannyal kapcsolatos mondatban, de nem art az ismetles, soha nem tudni, hogy ki van a misen, ezt a mondatot jo roviden, kategorikusan is elmondani, aztan talan tisztul a kozepkorbol ittmaradt egyhazkep.
> 2. A teremtestortenet jo alkalom arra a mondatra, hogy a filozofia alapkerdese az, hogy miert van egyaltalan valami es miert nincs inkabb semmi. Erre egyedul a szentiras kepes valaszt adni, ezert nem ez volt a marxista filozofia alapkerdese es minden materialista filozofia ezt a kerdest nagyvonaluan atugorja. Kizarolag - es en Europarol irok most - a kereszteny filozofia, azon belul is a katolikus es az ortodox filozofia kezeli ezt a kerdest vilagosan, es megint a ket, mar idezett papfilozofus, Nyiri es Tarjanyi, illetve a magyarok kozul meg egy, az USA.ban elt, Molnar Tamas, szinten egyetemi tanar volt.
> Ugyhogy tetszett a mai beszed.
… Én holnap nem leszek, de a holnapi olvasmany is szuper. Biztosan megfigyelte, hogy nincs a napoknak neve. Csak szama. Elso, masodik, stb. Miert? Mert a teremtesben ez nem fontos. Az igen, hogy mit teremtett Isten, de hogy mennyi ido alatt es milyen napon, ez otodleges. Sorszamozottak a napok es meg veletlenul sincs utalas arra, hogy milyen hosszu volt egy nap. Mert - sok kisegyhaz felfogasaval szemben es a kozepkori felfogassal szemben is . ma mar tudjuk, hogy ezek a szamozott napok korszakokat jelentenek, es igy teljesen szinkronban van az evolucios elmelettel, illetve vegre visszanyulunk a jezusi magyarazathoz, - Jezus pedig jol ismerte a szentirast es a teremtest is ., azaz Istennek egy nap annyi mint ezer ev es ezer ev annyi, mint egy nap. Vagyis nem a mai, a mi eszunk szerinti idomertekkel kell szamolni ezeket a napokat. Es nincs nevuk, mert nincs fontossagi sorrend sem, mi pedig meg a nevekbol is erre kovetkeztetnenk, mert emberi eszunk van. Es a szentiro, de fokeppen sugallmazoja tudta ezt. Masreszt nagyon erdekes, hogy mit mond Isten az egyes napok vegen. Az ember teremteseig azt mondja, hogy amit teremtett, az jo. De nem aldja meg. Az ember teremtese utan, amikor befejezi a teremtest, egyedul akkor mondja, hogy nagyon jo. Vagyis hibatlan, komplex. De csak a hetedik napot aldja meg, amikor mar nem teremt, hanem a nyugalom napjava teszi es megaldja, amivel le is zarja. Azon lehet vitatkozni, hogy ezzel az egesz teremtest aldja meg, vagy csak a hetedik napot, de mivel a lezarast megaldja, ezzel az egeszet is megaldja es igy a vita ertelmet veszti a formallogika szerint. Es igy valik a teremtes mindenstul megaldotta. Mit is jelent ez? Azt, hogy szabad-e a megaldott teremtest pusztitani, illetve mit jelent az, hogy uralkodjon az ember a teremtmenyek felett? Itt ket dolgot szoktunk tisztazni. Az egyik a fenntarthato fejlodes fogalma. Nos, ez ellentetes az ortodox katolikus felfogassal, mert nem csak a kornyezretvedelmet jelenti, nem csak a gazdasagi fejlodest, hanem a fenntrthato trsadalmi fejlodest is a demografiaval, benne az abortusszal. Igy aztan nem igazan egyeztetheto ossze a ktolikus tanitassal. A masik a kornyezetvedelem, ahol viszont az uralkodni szot kell tisztazni, azaz olyan kerdeseket, mint a fajok elpusztulashoz vezeto balnahalaszatot, az esoerdok kivagasat, a hazankban is elterjdt teli, roggyal, gumival es muanyaggal torteno tuzelest, stb. Es persze a vadaszatot. Ami kenyes kerdes. Mert sokaknak jelent, magas szinten elvezetet az allatok pusztitasa es meg ideologiat is gyartanak hozza. Igy aztan a teremtestol eljutottunk egy vonalon napjainkig. Nem baj ez, Jezus is a mindennapokbol hozta a peldait es kora politikusait szapulta, lasd a farizeusokrol szolo mondatait. Ma az egyhaz lenyegesen gyavabb, mint sajat koraban Jezus volt. Masreszt az embernel mond valamit Isten: sajat kepmasunkra es hasonlatossagunkra. Azaz olyan embert teremtek, amilyen en is vagyok. Es milyen Isten? Erre is valaszt ad a teremtestortenet. Megpedig egy kerdessel. Melyik nap teremtette Isten a rosszat? Egyik nap sem szol errol. Vagyis nem teremtett rosszat.igy az ember is jo volt. Az ember az abszolut jonak volt azabszolut jo kepmasa. Kesobb tortent valami. Es ez fejezodik ki abban is, hogy mit egyen az ember. Mit is mond Isten? Novenyeket, gyumolcsoket. Ekkor meg nincs szo arrol, hogy allatot is egyen. Miert? Mert az allat elfogyasztasa a teremtes vegleges elpusztitasaval jar. Ez csak kesobb lesz szokasa az embernek,  a bunbeeses torténete utan, de Isten az allatok elfogyasztasat kifejezretten csak a Noe tortenetet kovetoen engedi meg, de az meg joval kesobb lesz.
Meg annyit, hogy az Ur napja fogalom alatt a zsidok ma is a szombatot ertik, aminek a legfobb jellemzoje a munkatilalom. Mi nem ezt ertjuk alatta,ezert nem helyes a fogalmakat kevernunk. Mi nem a teremtes utani pihenonapot szenteljuk meg, mi mast. Mi a Messias feltamadasat unnepeljuk, azaz Krisztust, magyarul a Megvaltot. Es ez tartalmilag mas, mint a zsido szombat. Egy uj korszak Urnapja, abeteljesdett idoszakot koveto,  megvaltott ember altal unnepelt Urnap. Nem veletlenul koszon vissza itt is Jezus tanitasa kezdeten elmondott nyitomondat: beteljesedett az ido.es az uj krisztusi ido uj korszakot nyit, ami uj unnepben fejezodik ki, a vasarnapban. S ez a masodik vonal, amin keresztul a teremtestol egy napi ugyhoz eljutunk, egy aktualis napi ugyhoz. Mihez nem jutunk holnap meg el? A hazassaghoz. Ahhoz meg kell valami,ami holnaputan kovetkezik. De most mar aludni is kell valamennyit...

Febr. 4. PLÉBÁNIÁNKRÓL
Kedves Károly atya!
Valami csoda van ott azon a plébánián. Minden nap jobb a kedvem. és még csak háromszor voltam.
Hazafelé átsétáltam a parkon, közben felhívtam egyik ismerősömet, akire már néhány hete haragudtam. Persze, hogy vágytam rá eddig is, hogy kibéküljek vele, de nem volt hozzá elég erőm, sem ötletem, hogy hogyan kellene megoldani. 
Az ifi hittanon nagyon jó témák voltak, ott határoztam el, és gyorsan felhívtam, nehogy meggondoljam magam.
Most úgy érzem, hogy újra beindult a vérkeringésem. 
Köszönöm! Judit

Jan. 31. GYÓNÁS
"... A beszélgetésünk nagyon jó volt, megkönnyebbültem és fel is töltődtem... Még ilyent egyik gyónásom után sem éreztem.."

Jan. 1.
Nagyon köszönöm a mai prédikációt. Az úton mialatt a misére baktattam, hasonló gondolatok jártak a fejemben. Pl. hogy mennyi minden megköszönni való van, hogy megtaláltam a helyem, az utam,... A te szavaid ebben most megerősítettek engem. Útmutatásod a Szűzanya tiszteletére és szeretetére mindíg tanulságos számomra. A mózesi jókívánságokat én is szeretettel küldöm neked.

Dec. 14. MÁRIA FÖLDJÉN
Nekem azt mondta a film, hogy lágyítsd meg a szívedet, fogadd el Isten szeretetét. Ő csak ennyit kér. Mária égi édesanyánk, rá igazán mindig számíthatunk. Ha hozzá imádkozunk, vagy a Miatyánkot mondjuk akkor a szavakat lassan, a jelentésüket teljesen átgondolva tegyük és Jézus és Mária velünk lesznek. Meg fogjuk tapasztalni az igazi békét! 
-----------------
Számomra Isten végtelen mértékű irgalmát és szeretetét mutatta be a film. Megható volt számomra hogy Isten szeret úgy ahogy vagyok, bűneimmel, gyengeségeimmel együtt, bízik bennem számít rám. 
Egy-két gondolat ami megfogott: 
- Ha "szépek" akarunk lenni kezdjünk el szeretni :))
- Mária a modell
- Mária folyamatosan közben jár értünk , ő a mi védőügyvédünk.
Isten felé olyan kevésszer hangzik el a köszönet. "Köszönöm, hogy teremtettél, köszönöm, köszönöm..."   
--------------
Nagyszerű élmény volt számomra is a film - nem egyszer, nem kétszer küszködtem a könnyeimmel, a meghatódottsággal... 
(Pl. egyik ilyen, amikor a pap mesélte, hogy szülei 12 évig nem kaptak gyermeket, és végül Mária közbenjárására 40 ill. 42 évesen szült az asszony 1-1 gyermeket, akikből nem is akármilyen pap lett!!!)
Megható volt számomra is Isten végtelen szeretetét, kegyelmét tudatosítani...
Nagyon jó volt hallgatni a tanúságtevőket: az üzletembert, aki hátat fordított a világnak, hogy Istent szolgálja, a topmodellt, aki a rózsafüzérbe kapaszkodik, gyermekeket megmentő papot, akinek már a születése is csoda, a korábban abortuszokat végző, de mára Istenhez megtért orvost, a táncosnőt, akinek Mária a mindene lett, a tolószékes lányt, aki meggyógyult, a medjugorjei látnokokat.... Hú...., nem semmi felhozatal! 
Rengeteg csodálatos mondat, gondolat volt a filmben, melyet jó lett volna lejegyezni is! Ha mindenki ír valamit, lehet, hogy mindet össze tudjuk szedni! :) Írjatok!
Tetszett az is, ahogy Jézus elmondta, hogy nem veszi el az embertől szabad akaratát, mert nem egy gépies szabálykövető lényt akart, hanem egy teremtményt, aki önként fordul felé, aki önszántából szereti Istent. Számomra fontos üzenet még az is, hogy Isten várja, nagyon várja, hogy szóba álljunk vele, imádkozzunk, és: "Isten csak azt az imát nem hallgatja meg, amit nem mondanak el."
Tehát imádkozzunk!
Várom, hogy újra megnézhessem a filmet! És várom Medjugorjét!
--------------
Kedveseim!
Nagyon szépeket írtatok.
Nekem végig azt üzente ez a film, hogy nincs más út, csak a Jézusi út. Hirdessek! Apostolkodjak!
Nagyon várom azt a lehetőséget, amikor mehetünk Medjugorjébe/ba!
---------------
Kedves Mindenki!
Csodálatos volt a film, én is többször töröltem a könnyeimet a meghatottságtól, szívesen néztem volna még tovább is. Ha alkalmam lesz, újból megnézem!
A sok szép tanúságtételből engem különösen az orvos szavai gondolkodtattak el, aki a munkája során sok - sok receptet ír fel az emberek /betegek/  számára.  Mi ennek a feltételeit minden gondolkodás nélkül elfogadjuk, betartjuk és alkalmazzuk.  Nem így az Isten szavait, aki végtelenül és örökké szeret minket! 
Nekem is nagyon tetszett a fent már leírt mondás:-- Isten csak azt az imát nem hallgatja meg,
amit nem mondunk el! 
- A rózsafüzér imádkozása gyógyszer .......
----------------
A film minden főszereplője, tanúságtevője  külön-külön egy csoda, Isten eszköze… Az elhangzottak több hittanórával is felértek…Többször voltam már Medjugorjéban. A film alatt és azóta is többször előjön a gondolat: miért mentem, hogy voltam ott jelen, hazajövet változott-e valami az életemben
---------------

Dec. 13. ÖRÖMÖK
Egyik nap sikerült a családot összeterelni - ez nagy gyerekeknél már nem egyszerű feladat, mert mindenki éli a külön életét-  Felidéztük az életigét és az adventi program II. hetének egyik részét. Ajándék lenni, valamint, hogy a szépet vegyünk észre a másikban és ezt mondjuk is el neki...
Elkezdődött egy lelki-vagyonközösség. Soroltuk a jó tulajdonságokat, értékeket. Ettől olyan jókedvünk lett, olyan boldogság született meg közöttünk, mint még eddig soha. Nagyokat nevettünk  és mély lelki-beszélgetés  alakult ki. A végén pedig az imádságban megköszöntük az együtt töltött időt és elhatároztuk, hogy ezt rendszeressé tesszük!
Nagyon nagy öröm volt bekapcsolódni a Szállást keres a Szentcsaládba. Örülünk, hogy eljöttek hozzánk is!
 
Éppen aznap ért egy fájdalom, amit nem kezeltem jól és emiatt szennyeződött a lelkem. De éreztem minél hamarabb ki kel "takarítsak" - elsősorban nem a lakásban -, hanem a szívemben, hogy méltó legyek a fogadásukra... A gyerekek megjegyezték, hogy kár, hogy csak "egy napig maradnak" :)). Persze a "kép" elment de  remélem ŐK maradtak és jól is érzik magukat nálunk...
A találkozás öröme azzal  a családdal, aki hozta, is mélyen érintett, szép volt együtt imádkozni, beszélgetni és öröm volt másnap útra kelni tovább vinni a Szentcsaládot. Ahol ismét mély imádság és beszélgetés született közöttünk...

Dec. 11. ADVENT
Családunkban advent első napjaiban összejött sok "megnemértés" egymással szemben, összezörrenések, egymás kritizálása stb. 
Fájt ez, próbáltam rájönni az okára, gondolkodni a megoldáson...
Az ige magyarázatból nagyon "szíven ütött" az a mondat, hogy "Ajándéknak lettünk teremtve egymás számára", aztán azon gondolkodtam, hogy hát ha ajándéknak szánt minket Isten egymásnak, akkor miért nem úgy viselkedünk, ahogy egy AJÁNDÉKHOZ illik? :))) 
Aztán vasárnap este az esti imánál újságunkból olvastuk a 2. heti programot családi körben. Gyermekem olvasta fel, és Jézus nekünk szánt üzenetének éreztük ezt a mondatot: "Vegyem észre családtagjaimban, ami szép, és este egy köszönő dicséretben mondjam el nekik."
Igen! Azt éreztük, hogy szükség van a dicséretre, megerősítésre is a másik részéről. Bár tudnunk kell, hogy mindenekfelett Isten szeret minket, de jó ezt érezni egymás szeretetén keresztül is! És sokkal könnyebb ajándéknak lenni, ha tudom, hogy szeretnek, örülnek nekem! Ezért az ima után ment még egy kör, hogy mindenki mondjon mindenkinek egy-egy mondatot, amely így kezdődik: "Én azt szeretem benned, hogy: ...." Megható volt már az első estén egymásnak kimondott sok szép vallomás is...! Aztán egy újabb "sugallatban" arra kaptunk indítást, hogy írjuk is le az elhangzott mondatokat. Aztán, második, harmadik este is leírtuk. Ez a kis adventi "játék" Jézus nagyon fontos terápiás eszköze lett számunkra, érezzük, hogy nagyon összekovácsol minket, sebek kitisztulnak, gyógyulnak, eltűnnek...
És gyermekem, akinek kis kamasz lelkében nagy harcok dúlnak, képzeljétek, minden este még elkéri tőlem a füzetet, és végigolvassa, hogy miket mondtunk egymásról az elejétől kezdve. És boldog, mert ő már azt hitte, hogy mi "nem is szeretjük" (a kamaszok ugye hajlamosak erre...)... :)))
De mi felnőttek is hajlamosak vagyunk ilyesmire! Azt hisszük a másikról, hogy nem is szeret minket... Ezért néha azért tudassuk egymással, hogy szeretjük egymást! :))) Családban is, de a plébániai közösségünkben is!  Nem vicc! 
Pl. adventi postaláda a templomban! El is határoztam, hogy írok 5-6 embernek is, akiknek a léte számomra nagy ajándék, mégsem fejeztem ki ezt eddig feléjük soha...

Dec. 8.
Kedves Károly atya!
Istennek hála, hogy vasárnap ott lehettünk a misén!
Jó volt a prédikáció! (...szigorú, de hatásos… ezen a héten esetleg van még szabad időpont gyónásra?)
A mise végén jó volt, ahogy a gyerekek örültek, illetve az ének! Énekeltem én is a lánykámnak, jó volt gyereknek lenni!
Adventi programunk, még jobban egymásra figyelni, egymást erősíteni!

Dec. 7. LELKINAP

Örülök és köszönöm a lelkinapra reagáló leveleket! Úgy látszik, sok kegyelem érkezett... Istennek legyen hála!


Dec. 2. VIDÉKRŐL ÉRKEZETT

Kedves Károly atya!
Köszönjük a folyamatos prédikációkat, figyelmesen hallgatjuk!
Ha véletlen elfeledném, otthon jelzik, hétfő van!(egyébként nem szoktam!)
A mai napon reggel hallgatom, (Mária Rádiót) szintén azt mondta az atya (Molnár Béla) langyos keresztények ne legyünk!
Pont egy történetem volt ezzel kapcsolatban!
Az üzlet előtt defektes kerékkel a házaspár szerelné, ha tudná az autót, nehezen boldogult.
Gondoltam szólok, hogy mellettünk egy szerviz van és biztosan tud segíteni,..
(de mit szólok bele majd megoldja,. én meg szeretném hallgatni, mit mond az atya! )
 Hát pont ezt, hogy ne csak hallgassam, hanem tettekre is váltsam!
Kimentem, nagyon örültek, pedig segíteni nem tudtam, csak javasoltam, és már meg is oldották.Kapott szerszámot, amivel könnyebben ment.
Ismét bejött hozzám, esetleg kezet moshat-e, és el mondta, hogy a felesége biztosan tudta, hogy itt kellett megálljanak!
Hallották, hogy valami furcsa, de jöttek tovább, egészen idáig. 
Na szép lett volna, ha ezt kihagyom, hisz Jézus ide küldte őket, hogy segíteni fogok!
Karácsony közeledtével sok ember próbál egymáson is segíteni, teszi ezt keresztlányom is, szerveznek játék gyűjtést
valakinek.., örömmel mondta, hogy érkeznek a játékok, de milyen boldog volt! Ők viszik el személyesen!
Figyeljük a honlapot a sok közösségi programokat, háttérből szemlélve.
Minden hétfőn várjuk a prédikációt!
Vasárnap reggel nem sikerült a szokott misére elmenni, helyette az esti misén voltunk, nagyon jó volt, tele a templom
nem tudtunk a szokott helyre ülni, ...
Ez volt az utolsó lelkigyakorlat, és talán nem volt ez sem véletlen.,nagyon szerettem volna elmenni, de más programot szerveztek nekem,
arra voltam beírva, és mégis eljutottunk!
Nagyon szeret minket az Isten!
Köszönöm, hogy írhattam, megoszthatom a jót vagy a rosszat is az atyával!
Istennek hála!
Isten áldja szeresse, segítse sokáig!

Dec. 1. Hajnali mise
Reggel nem a megszokott csengőhanggal ébresztett a telefonom, hanem valami különös ok folytán az egyik kedvenc zeneszámom szólalt meg, jó nagy hangerővel... Emiatt az első pillanatban azt sem tudtam, hol vagyok, de aztán, mikor felfogtam, hogy felébredtem, rögtön eszembe jutott, hogy a roráte miatt van ilyen korán ma az ébresztő, és óriási öröm töltötte el a szívem! Mehetek a templomba, találkozhatok Jézussal már kora reggel! Úgy indulhat a hetem, a napom, hogy bűnbánatban megtisztulva, Jézussal töltekezhetem, és Vele indulhatok a ma rám váró "bevetésre". Jó volt a misén látni a sok szeretett testvéremet, akikkel egy szív, egy lélek vagyunk, ugyanaz a Jézus az életünk középpontja. Köszönöm az indítást a szentbeszédben, elhatároztam, hogy én is minden nap elő fogom venni újságunkat és átelmélkedem adventi programunk vonatkozó részeit, és igyekszem megújulni az útmutatásai szerint... Mise után aztán még jutott időm beugrani a boltba friss kifliért, nagy örömet szerezve ezzel családomnak. És örülhettek nemcsak a kiflinek, de annak is, hogy tényleg "örömtől dobbanó szívvel" köszöntöttem őket, és a mai reggel annyira szépen alakult, hogy még az adventi koszorú gyertyáját is volt időnk meggyújtani, és egy rövid közös imával indulni neki a hétnek, az adventnek! Hála a hajnali miséért, remélem, még sokszor eljuthatok!!! 

Nov. 20. Pitti Katalin
Nagyon szép volt az est, és így betegen "vállalva a szenvedést" talán még hitelesebb a a művészi hitvallás. Köszönjük Katalinnak, hogy nem mondta le, "végigcsinálta" az estét!
Az orgonista is nagyon színvonalasan szólaltatta meg fantasztikus hangszerünket, és a fiatal "tanítvány" is nagyon szépen énekelt! Nem is beszélve az igazán mély, nagyon tartalmas lelki versekről!
---
Szerintem nagyon szépen orgonált Hegedűs Valér, ő is neves művész! Vele is gyakran lép fel Pitti Katalin.

Nov. 19. SZENT ERZSÉBET KENYERE
Tegnap este a szentmiséről hazafelé menet, azon gondolkodtam, kivel oszthatnám meg a kapott Szt. Erzsébet kenyeremet. Sajnos a gyerekeim nincsenek a közelemben, szomszédaim, akik gyerekkori és ifjú korom barátai és ismerősei voltak, már nagyrészt eltávoztak az élők sorából. 
Eszembe jutott, hogy akikkel egy házban lakom /kétlakásos családi ház/ azokkal éppen szeretnék valamit megbeszélni, így hát becsöngettem hozzájuk. Éppen vacsoráztak, nagyon megható volt számomra, ahogy körül ülték a nagy asztalt, a két szülő, egy huszonéves fiú és 2 kisiskolás gyermek. Mindjárt azzal kezdtem, hogy hoztam nektek Szt. Erzsébet kenyeret, mivel a templomból jövök. Röviden elmondtam a történetét, mivel ők nem mondhatóak vallásos embereknek. Azt hittem szabadkozni fognak, de az asszony felugrott: jaj de jó,éppen elfogyott vacsora közben. Elvette,egy darabkát vissza adott, mondtam,nekem ennyi elég.
Mikor eljöttem,arra gondoltam,hogy ők nem szegény emberek, de pillanatnyilag rá voltak szorulva a kenyérre,így tehát mégis "jótékonykodtam"és ez örömmel töltött el. - P. Zs. -

Nov. 16. Vasárnap
A CENTENÁRIUM évében már volt 'ünnep', de a mai is annak számít !
Nagyon vártam a szentbeszédet, a talentumokról szóló Evangéliumi részt.
Foglalkoztatott, miért olyan nagy baj, hogy 'csak' megőrizte amit ' kapott' az a szolga.
Kicsit nagyon mai gondolkodással élve 'a kamat, mindig a sok !' 
Ma többszörösen választ kaptam a lényegre! Az Isten adta mindenféle fajta képességeinket, adottságainkat igen is kamatoztatni kell ! Nem elásni !
És ugyan nem egyformán kapunk, de mindenki kap ! És nagyon érzem, hogy jaj nekem, ha nem kamatoztatom !!!
(Miért nem lehettem egyetemi tanár, vagy zenész, vagy ...- néhány dologgal eljátszottam, hogy miért nem? Ez szül egy adag kisebbségi érzést.
De engem nem oda és nem akkor álmodott meg az Isten, ahol mást láthattam, elleshettem volna - mint most ...  hálát adok tehát mindenért....)
Nagyon tetszett a három T:  Több Telik Tőled ! Ebben minden benne van!
A mai nap másik nagy ajándéka a betegek kenete!
Nagyon megható volt számomra, ahogy ott sorakoztunk tizennyolcan. 
A szerdai gyónásom óta lebegek és tisztán állhattam ott a sorban - Uram segíts (mint eddig) és erősíts, hogy amit még meg kéne tennem mielőtt hívsz megtehessem - láthasd - nem aludtam ! Köszönöm az eddigi kegyelmeket ! Köszönöm a szent olajadat, ami gyógyít !
Közben a családdal együtt készült az ebéd, jó beszélgetések, - egy hete nem láttam Őket. Hála, hogy vannak!
Ajándékom a délutáni szolgálat...! 
S milyen érdekes - nem véletlen! - ma pont  a zenész talentumokat 'hallgathattuk' ! És milyen szép volt !
Egy lelkes Tanárnő és néhány tehetséges diák, ha egymásra találnak ! Gratuláltam Áginak és kértem, máskor is jöjjenek !!
A mai nap különleges annak a fiatal Testvérünknek is, akit ma kereszteltél meg Károly atya! Vártalak vissza nagyon - mert az azt jelenti, hogy egy kereszténnyel többen vagyunk. Kívánom, hogy érezhesse, hogy Keresztény! Imádkozom érte!
Többet ajándékot mára nem keresek - köszönöm Uram a 'megélteket'!
Öröm, hogy ezek egy része a ROKI-s családban fellelt örömök!
Hálával és imádságos szeretettel köszönöm az általad kapott ajándékokat...

Nov. 9. PRÉDIKÁCIÓ
"...ez a mai prédikációja (esti misén) kivételesen jóra sikerült. Egyszerű volt, és egyszerűen remek is volt. Összekapcsolni, ahogy Jézus megtisztítja a templomot a kufároktól, majd mellétenni, hogy romboljátok le a templomot, és én három nap alatt újjáépítem, ehhez kapcsolni a mai életünk templomtakarítását. Majd egy újabb fordulattal a test templomáról beszélni (saját testünk templomáról). És kitakarítani folyamatosan saját testünkből azokat amik nem testünk templomába valók, döbbenetes volt hallgatni. Ahhoz Jézusnak kellett lenni, hogy három nap alatt újjáépítsen egy templomot (embert). Mi csak építkezünk, de ez a ami prédikáció segít építkezni."

Nov. 7. SZENTSÉGIMÁDÁS
’Jó volt a tegnap esti szentségimádáson a „forrás”-nál, az eucharisztikus Jézusnál időzni… „feltankolni”, erősödni… Fontosak és szépek voltak az elhangzott imádságok. Köszönjük!'

Okt. 16. KÖSZÖNET
Gyuribá én most azért írok önnek és azoknak az embereknek akik imádkoztak értünk,értem és a kicsi lányomért hogy meg köszönjem mindazt a sok imádságot szeretettet amit felénk nyújottak abban és ebben a nehéz idökben amit át éltünk és át élek. Mindent köszönök és hálás vagyok mindenért amit gyuribá és keresztény testvéreim tettek értünk. Isten áldja.

Okt. 8. Búcsú után
- Szombaton az egész napos ünnepre időben sikerült fölkelnem, elkészülnöm, siettem, hogy el ne késsek. Már a buszmegállóban voltam, amikor eszembe jutott, hogy minden rendben, csak egy maradt otthon: a rózsafüzér. Na, nem baj - gondoltam, még megvan a két kezem:)) - aztán belépve a Rózsafüzér Királynéja templomba, rögtön kezembe nyomták a fatimai jubileumi rózsafüzért...Aztán még meg is áldottad. (Azt hiszem, ez lesz a kedvenc rózsafüzérem.) Hála...és köszönöm! 

Okt. 5.
Templomunk 99 éves lett! A  pénteki ünnepen jó volt felidézni azt a 69 évet, amióta ebbe a templomba járok. Gyermekkorom elfogódott pillanatait, amiket a szentmisék, gyónások, szentáldozások jelentettek. A meghatottságot, amikor 12 éves koromban Mindszenthy hercegprímás úr a bérmálás szentségében részesített. Jó volt, hogy egész családom, szüleim, húgom, nagyanyám és én együtt jártunk a templomba. Később férjem és két fiam is társak  lettek ezekben az örömökben. Emlékszem a sok imára, kérésre és hálaadásra, amikkel az Úrhoz fordultam a hosszú évek során. Szívesen gondolok az itt szolgált atyákra.
Méltó keretet adott a születésnapi megemlékezésre a Rózsafűzért imádkozók országos találkozója. A fizikai előkészítésben idén nem tudtam részt venni, Arácson voltam. Az interneten figyelhettem végig, hogy mennyien és milyen sokat dolgoztak, diszítették templomunkat. Én csak lélekben és imáimban voltam velük, de az ünnepre mi is felzarándokoltunk. Ötödik alkalommal  vehettem részt a találkozón.
És eljött a nagy nap. Gyönyörűen felvirágzott templomunkban várt ránk Jézus és Mária. Rengeteg hívő érkezett a több mint száz plébániáról. Jó volt ismerkedni! Beszélgettem a zalaegerszegiekkel, akik még eddig mindig eljöttek. Találkoztam kecskemétiekkel, izsákiakkal, vagy pl. a szomszéd XVII. kerületiekkel. Havannás testvérektől még plébániai újságot is kaptam. Sokan visszalátogattak ünnepelni azok közül, akik korábban a Domiból elmentek. Volt először idelátogató, aki elragadtatással beszélt élményeiről.
Öröm volt hallani, hogya ennyi ember imádkozza együtt a rózsafűzért. A rózsafűzér tizedeit énekek és tanuságtételek követték. A püspöki mise volt a nap koronája. Köszönet és hála az Úrnak, Károly atyának és minden szervezőnek és résztvevőnek, hogy ekkora kegyelemben részesültünk! - E. Ildikó

Szept. 30.
A vasárnapi evangéliumhoz egy apróság. 
Vasárnap este már fáradt voltam, és késő is volt, de ott volt a mosogatni való. Tudtam, hogy bár most nem szólt férjem mégis  ő is mint a "gazda"  örülne, ha nem hagynám holnapra. Igen,"megyek a szőlőbe", most! Utána boldogság, öröm született bennem még a fáradságom is eltűnt!

Szept. 23. PRÉDIKÁCIÓK
--- Sokan hálásak, hogy honlapunkon visszahallgatható a vasárnapi prédikáció. Nemcsak híveink köszönik, hanem vidékről is többen! Pl.:
Szeretném én is megköszönni a prédikációt, hétfői esti programja a mi családunknak!
Köszönjük, hogy ismét mi is ott lehettünk,.. illetve Károly atya nálunk.!
Az internet előnye, ügyes szervezésnek köszönhető! Hála érte!
Igaz, nehéz Jézus iskolájában jó tanulóknak lenni... küzdünk érte...
Nem az iskola nehéz, a tantárgy sok!
Sokáig szeretnénk tanításait hallgatni,illetve, úgy élni,.. sokszor sikerül is...
Tényleg a legfontosabb a család,...illetve a legnehezebb is!
Isten  áldja, szeresse, segítse sokáig! - Kecskemét

Szept. 21. Roki-délután
Köszönjük a mai baltikumi utazást és a játékdélutánt. "Uram jó nekünk itt lennük"  -együtt lennünk - élményével gazdagodhattunk!
Köszönet mindenkinek: a szervezőknek és a résztvevőknek is :) ! - Bőjthe hp.
---
Mindnyájunk nevében köszönjük Noéminek és Lackónak az érdekes útibeszámolót és mindenkinek a jelenlétet, a közösen töltött délutánt! Jó volt együtt lenni!
A következő Roki-délután november 9-én, délután 3 órától lesz. - Ági és Sanyi
------
Mi is nagyon-nagyon köszönjük minden résztvevőnek, nagyon jó volt, nagyon jól éreztük magunkat! Építő és szeretetben eltöltött délután volt!
Mindannyian tanultunk új játékot is! :)) Klassz volt Liptaiék előadása is!!! Köszönjük!
Várjuk a következő ROKI délutánt! - Capdebo család: Ákos, Viki, Domi
-----
Én is! - Károly a.

Szept. 15. FELNŐTT HITTAN
Kedves Felnőtt Hittanosok! :)
Nagyon szép volt a ma esti hittan, nagyon értékes volt a kereszthordozás és szenvedés értelméről beszélgetni. Mély nyomot hagyott bennem is az az átelmélkedett gondolat, hogy "a szeretet párbeszéde az Atyával a fájdalom..." Ez jó kiindulási alap lesz a mindennapokban! Köszönöm!

Szept. 15. HALLGATHATÓK A VASÁRNAPI PRÉDIKÁCIÓK
Sokan örülnek neki! Íme a legfrissebb visszajelzés:
„…mivel nem tudtunk ott lenni vasárnap, gondoltam meghallgatom ... Nagyon jó, hogy van ez a lehetőség, így aki valamiért lemaradt, -mint most én is- tud mégis közösségben lenni a prédikáció által is a közösséggel. 
Ezeket kaptam most:
- Szolgálni,
- Megalázni magunkat, elfogadni a megalázást
- Engedelmesnek lenni
- "Önmagunk keresztre feszítése" - ez a megoldás.
- Egyesülés az "elhagyott Jézussal" Atyám a kezedbe ajánlom....”

Szept. 9. HÁZASOK
--- Köszönjük a ma esti "házasság frissitő" hittant. Nagyon mély megnyílások voltak a kiscsoportokban és érdekes volt amit felolvastál. Vacsora közben is átbeszéltük a hallottakat. Lendületet kaptunk a folytatáshoz:
- Jézusra alapozzuk a házasságunk
- újuljunk meg egymás kölcsönös elfogadásban
---Károly Atya!
Köszönjük a Házas Hittan első estéjét. Nagyon komoly és mély tartalma volt, sokat merítettünk, bízunk abban, hogy a Jóisten segítségével kamatoztatni is tudjuk a hallottakat. Köszönjük.
- Károly atya!
Nagyon szép volt szerintem is a tegnapi házas hittan! Nagyon tetszett és nagyon megérintett az a protestáns írás a házasság alapozásáról. Ki is kerestem az interneten, úgy ahogy mondtad. …
 http://biblia.hu/a_biblia_a_hazassagrol/a_hazassag_alapozasa 
Nagyon jó volt ma reggel újra elolvasni! Kedvenc részleteim belőle, amiket leginkább a szívemben őrzök:……… minden szava kincs! Köszönöm, hogy rátaláltál és megosztottad velünk! :)
Szerintem minden házaspár boldogan és megerősödve térhetett haza! Nagyon jó lesz ez a hittan!!!
--- A plébános is örült a jelenlévőknek! A vegyes korosztály, a komoly létszám - na és a tartalom! Érdemes volt elkezdeni ezt a műfajt is! 

Szept. 8. HITTANOK
Kedves Mindenki, „Rokimindenki”, ill. „Egy templom – Egy Család”!
Amint hirdettük is, és a faliújságokon, valamint honlapunkon is olvasható, a HITTANOK ablakban… Mindenki válogathat (a bőség zavara!) és természetesen Mindenkit szeretettel hívunk és várunk a hittanokra!
Örülök, hogy már többen személyesen is kifejezték, hogy szeretnének járni, ill. kérdezték, hogy nekik melyiket ajánlom. Szívesen segítek, hogy ki-ki megtalálja a neki megfelelő időpontot, témát, csoportot…  - Ugye, csak akarni kell!?
A lényeg persze az, hogy ki-ki bekapcsolódjon közösségünkbe, közösen építsük Krisztus Titokzatos Testét = az Egyházat, plébániai közösségünket. Főleg most, hogy hamarosan kezdjük a Centenáriumi Évet…
Tehát újakat és régieket szeretettel hívok és várok!
Jöjj Szentlélek!
Nagy Károly
plébános

Szept. 7. VENI SANCTE
Köszönöm az alábbi - misén is elhangzott - könyörgéseket! Imádkozzuk tovább!
1. Egyházunkért lelkipásztoraiért – Ferenc pápáért, Péter püspökünkért, papjainkért – könyörgünk Hozzád, Istenünk! Add, hogy mindig a Jézus Krisztus által kijelölt úton vezessenek minket az örök élet felé! Hallgass meg, Urunk!
2.  A hittanosokért: gyerekekért és felnőttekért - könyörgünk Hozzád, Istenünk! Add, hogy minél többen jöjjenek a különféle hittanórákra és plébániai programjainkra, hogy minél jobban megismerve Jézust, tanítása szerint tudjanak élni! Hallgass meg, Urunk!
3.  A szülőkért, nevelőkért és hitoktatókért könyörgünk Hozzád, Istenünk! Add, hogy a szépet, jót, és igazat – Téged – tudjanak adni a rájuk bízottaknak! Hallgass meg, Urunk!
4. Plébániai közösségünkért könyörgünk Hozzád, Istenünk! Add, hogy mindnyájan megtapasztaljuk jelenlétedet: a kölcsönös szeretet és az általad óhajtott egység által! Hallgass meg, Urunk!
5. Kérünk Mindenható Istenünk, támogasd kegyelmeiddel képviselő-testületünket, hogy mindig az evangélium szellemében munkálkodhassunk, szolgálatunkat az egész közösség javára a Megfeszített, Kínhalált Szenvedett és Feltámadt Jézus követésével végezhessük.

Szept. 6. ZARÁNDOKLAT

- Kedves Károly Atya! Hálámat szeretném kifejezni a mai napon a Pannonhalmán, és Zircen tett zarándoklat élményeiért. Lelkiekben, kulturálisan sok kegyelmet, élményt kaptunk.

- Kedves Károly atya! Köszönjük a mai zarándoklatot, nagyon jól éreztük magunkat :) A képeket majd küldjük mi is (látjuk valaki már nagyon gyors volt :)),

- Kedves Mindnyájan! Mindenkinek szeretettel ajánljuk Fotóalbumunkat - benne már a mai képekkel.

https://plus.google.com/u/0/photos/117579312375481745298/albums/6056015917712675985 Istennek legyen hála zarándoklatunkért! Nagy örömünkre 56-an vehettünk részt, de hiányzott mindenki, aki nem tudott velünk tartani, imádkoztunk egész plébániai közösségünkért! 

- Szeretettel csatlakozom az előttem megszólalókhoz. Nekem is csodálatos feltöltődést hozott lelkiekben is a mai nap. Köszönöm, hogy megszerveztétek és hogy ott lehettem.

- Kedves Károly atya! Hálás vagyok a szombati zarándoklatért.Nagyon jól éreztem magam.Csodálatosak voltak a látnivalók.Pannonhalmán különösen az altemplom tetszett, a csodálatos könyvtárukat már láttam.Zircen megcsodálhattuk a gyönyörű barokk stílusú templomot.Érdekes volt a két szerzetesrend történetét,életüket és hányattatásaikat megismerni. Jó volt ismét megtapasztalni a testvérek szeretetét és egymás iránti figyelmességüket.Remélem én is tudtam viszonozni.A kölcsönös szeretetben valóban köztünk volt Jézus. Hála és köszönet a Mindenhatónak, Szűzanyánknak, Károly atyának és segítőinek, akik megszervezték ezt a szép zarándok utat.


Aug. 5. SZENTSÉGIMÁDÁS
Nagyon-nagy kegyelem volt számomra kb. másfél órát Jézussal tölteni! Köszönöm, hogy a "dolgozók" kedvéért este 10-ig várhatott Jézus bennünket!
Sok kérdésemre választ kaptam tőle, sok mindent kihangosított bennem.
Megnyugodtam és öröm töltött el! Természetesen jött a kísértő is (ólmos álmosság vett egyszercsak erőt rajtam), de sikerült aztán összeszedni magam, és újra Jézusra figyelni.
Sokszor viszem magammal a Szentírást is a szentségimádásra (tegnap is így tettem), és bele-bele olvasgattam, fantasztikus élmény volt, mert mindenhol, ahol felütöttem, Jézus konkrétan és valóságosan szólt hozzám és pont azokról a dolgokról, amelyek most a legaktuálisabbak az életemben. Ennyire élő, ennyire Isten-élményt nyújtó szentírásolvasásom főleg szentségimádáskor szokott lenni. Most is az volt! Jézus "többszörös" jelenléte kézzel fogható volt (az Igéjében, az Oltáriszentségben...)
Jó volt látni, hogy mások is Jézusból táplálkoznak. Pl. egy kisgyermekes család úgy oldotta meg, hogy először az édesapa jött be imádkozni, majd hazament, és aztán később az édesanya jött elég hosszú időre. Örülök, hogy tegnap Jézusnak sok háborgó lélekben lehetősége volt lecsendesíteni a vihart! 

Júl. 27.
Megható volt a nagyszülők mai megáldása! Az is érdekes volt, hogy nézve  a  hosszú sort többet megtudhattunk  egymásról  és együtt örülhettünk:  "Nahát ő is nagymama vagy nagypapa! Az pedig külön ajándék volt,  hogy az unokák is körülvették nagyszüleiket. Gyermekünk mondta is az áldás után, hogy : "Anya teljesen meghatódtam...."

Júl. 13. PRÉDIKÁCIÓ
Tisztelt Károly atya!
Nagyon szép volt a mai szentmise. Mintha pont nekünk írta volna. Gondolat ébresztő volt. A Tominak ez volt élete első miséje. Amikor kiléptünk a templomból megkérdeztem milyen volt, ezt válaszolta: Mondott az atya szép dolgokat.
És valóban megindító volt. Azt nem tudom, hogy ezentúl minden este imával zárjuk-e majd a napunkat, de egy biztos, hogy többet beszélgetünk majd, és meghallgatjuk egymást. Azt hiszem egészen más hely lenne ez a mai világ, ha az emberek többet beszélgetnének, jobban figyelnének egymásra. Akaratlanul is eszembe jutott az a sok csonka család az osztályomból, meggyőződésem, hogy náluk is  a kommunikáció hiány volt az ami fokozhatta a problémáikat. 
Szóval elkezdtünk gondolkozni, milyen apró célokat tűzhetnénk magunk elé, olyat amit meg tudunk valósítani. Abban állapodtunk meg, hogy jobban figyelünk egymásra, többet beszélgetünk. .......
---------------
...nagyon klassz volt a mai prédikáció!!!!! Lendületes, vérpezsdítő... igazi szívátültetés! Nagyon jó útravaló a nyaralásra is! Ezerszer hallottam már ezt a példabeszédet a szentírásból, de valahogy mindig összezavarodtam, hogy melyik maggal mi is lett... De most valahogy sokkal világosabban megértettem ugyanazokat a szavakat... És kérdeztem is magamtól: Melyik mag esete is jellemző rám? Azt hiszem sajnos sokszor a köves talajra hullott mag vagyok... Hallom, hallgatom, befogadom, értem a jót, Isten Igéjét, el is kezd bennem növekedni, de mielőtt termést hozhatna, sokszor elfojtják a bűnök és a világ ezer csábítása... 
Olyan jó volt ezzel az útravalóval hazamenni! Legyek olyan mag, amely jó talajba hull! És kérdezgessem magam: én hány gyümölcsöt teremtem ... ma..., ezen a héten..., ebben a hónapban? Lelki gyümölcsöket..., melyek szeretet, jóság, türelem, irgalom, megbocsátás...
-----------
A MTV-ben pedig ez ment (egy pár rövid gondolat) de. 9-kor: http://www.mediaklikk.hu/musor/katolikus-kronika/  --- Ismétlés csütörtökön  a Duna World-ön 15.50-kor.

Jún. 26. LENGYELEK
Annyira érdekes volt tegnap megfigyelni, a pitéken, hogy meg volt adva egy recept és ahány ember megsütötte mindenkinek másmilyen lett. Nem volt két egyforma!! Nem csak a töltelék volt más, hanem, a tészta is, aminek elméletileg egyformának kellett volna lennie! :)) Az jutott eszembe, hogy mi is ilyenek "piték" vagyunk mindenkinek az egyénisége megtöri az egyformaságot és ebből épül fel valami nagyon szép és, ha tudjuk a kölcsönös szeretetben ezt együtt megélni, akkor már itt a Földön a Mennyországban vagyunk.  Ezt a Mennyországot éltük tegnap, akik  szolgáltunk Máriásan a háttérből. Jókat beszélgettünk, lendületesen ment a   mosogatás  stb.,  a hangulat  a " személyzet részlegen"  ugyan olyan vidám volt , mint a vendégeknél... :)) Többen megjegyeztük, hogy: "Milyen jó  így közösségben lenni!"  Már ezért megérte, hogy vendégül láthattuk Lengyel testvéreinket. :))
----------------------

A Wikipédián olvastam egy érdekes kis gyűjteményt a lengyel-magyar kapcsolatokról, összefonódásokról...

Sok mindent nem tudtam ezekből, pl. hogy Szent László királyunk anyja (és így anyanyelve is) lengyel volt... Te ezt tudtad?

http://hu.wikipedia.org/wiki/Lengyel%E2%80%93magyar_kapcsolatok


Jún. 22. ÚRNAPJA
Két idegen mondta, akik egyébként nem ide szoktak járni, hogy  annyira szép volt a mise, hogy ezentúl jönnek máskor is.
A kinti oltárok valóban tanúságot tehettek Jézusról a külvilág számára is. Sokan rácsodálkoztak, megnézték és érdeklődtek...- evangelizáció-
Az előkészületekben az volt szép, hogy egy szív egy lélekkel mozdult rá mindenki a szolgálatra. (Örömben a fájdalom, hogy mindig ugyanazok) De akik ott voltak azok...
Mindenki mindenhol segített magáénak érezte a másik gondját, baját. A férfiak fúrtak faragtak. a nők a virágokat rendezték el, megbeszélve mit hogyan... Igyekeztünk az Eucharisztiához méltóan egységben készülni, -könyörgések írása- ha pedig elrontottuk alázatosan újrakezdeni, Jézussal folytatni.

Jún. 19.
Találtam a naptáramban a holnapi napnál egy olyan szuper idézetszerűséget, amit meg kell osszak Veletek. Egyszer régen kaptam egy másik csoportban.
"Hagyj fel azzal, hogy arra panaszkodsz a te Istenednek, mekkora vihar vesz körül. Inkább mondd a te viharodnak, mekkora Isten áll mögötted!"
Annyira jó, hogy hihetetlen. :) Szóval tegyük ezt inkább, még ha sok a sóhaj, akkor is. :) - Annamari

Jún. 15.
Kedves Károly Atya,
már jeleztem, hogy bővebben írok arról, miért örültem a vasárnapi beszédnek.
Tegnap sajnos nem tudtunk részt venni a papszentelésen, egy rég várt program (esküvő) miatt..
Este közösségben megnéztünk egy beszélgetés Jelenits Atyával. Arról is beszélt többek között, hogy hogyan jött rá, hogy tanítani szeretne, és hogy ezt hogyan csinálta a gyakorlatban. Felismerte, hogy a diákok gondolkozását ki kell ismerni, mindenkit a saját gondolatvilágában kell megérinteni. Az a feladata, hogy  legjobb tudása szerint beavassa a gyerekeket a magyar és latin szépségeibe, és ha közel kerültek egymáshoz, megoszthatja velük az Istenszeretetét is. Elhangzott pár szó arról, hogy milyen boldogító érzés Isten gyermekének lenni.
Mikor véget ért a film, elmondtam, hogy az Istennel való kapcsolatot én is egyre inkább gyakorlati, sőt hétköznapi dolognak tartom. Azaz, másképp már nem is tudnék élni. Természetesen nem azt akarom mondani, hogy nincs szükség elméleti tudásra, pl. rendszeres szentírás ill.  a témába vágó könyvek olvasására , de a nagyon bonyolult teológiai fejtegetésekbe nekem "beletörik az agyvelőm",  az imáim a legprózaibb valóság körül mozognak, azaz a napi üzemanyagot adják. 
Kértem a többieket, hogy mondják el, ők mit gondolnak, de sajnos, vagy félreérthetően fogalmaztam, vagy nem értettek egyet velem, érdemi hozzászólás nem volt.
Aztán jött a mai beszéd és szavamra úgy éltem meg, mintha a Szentlélek személyesen nekem mondta volna. Ezt akartam megköszönni.
Persze tudom, hogy mi nagyon keveset teszünk a "RoKi" közösségéért. Sokszor a nagy család szippant el, de van arra is példa, amikor a kényelmesség tart távol. De tudom, hogy csak közösségben élhetjük meg a szeretetet...

Jún. 9. Máriaremetén
- 28-an képviseltük a ROKI-t.  "Kék árnyalatot" adva ezáltal a remetei ligetnek. Délben imádkoztunk, utána készítettünk egy csoportképet :)) , majd  kerestünk egy árnyas részt , ahová letelepedtünk  és elfogyasztottuk közös ebédünket.  Jó volt, hogy összetalálkoztunk és együtt voltunk jelen , épült ezáltal is közöttünk a kapcsolat. Szép volt újra megtapasztalni, hogy milyen változatos, színes az EGYHÁZ, telve élettel, LÉLEKKEL!  - Vera -
-  Köszönöm a "képviseletet". Jutalmul kérem számotokra a "Lélek gyümölcseit" (Gal 5.22)! - Én most máshol (Érden) szolgáltam a Főegyházmegyét. - a plébános -
- ld. még a www.magyarkurir.hu és majd a Fotóalbumunkat!

Jún. 3. A LÉLEK
- Ez nem lehet véletlen! Gondoskodik a Gondviselő, hogy lelki egységben maradjunk közösségünkkel. Köszönjük Károly atya, hogy már másodszor kopogtatsz be hozzánk a Kossuth  Rádión keresztül is Előkészítesz minket a Szentlélek fogadására. Hála érte! Edőcsék
- Kedves Rokisok! Olyan jó volt ma reggel az "Éltető Lélek" erejével indulni munkába, s a Lélek ajándékait kérni a napra! A tegnap esti hittannak ez volt a témája. Köszönet érte! Ali Erika

Máj. 31. GYALOGTÚRA
Kedves Túratársak!
Köszönjük a mai napot mindenkinek!
Nagyon jó volt veletek lenni, nem győztünk esti imánkban hálát adni Isten kegyelmeiért!
Köszönet a sok imáért, lelki beszélgetésért, nevetésért - a jó levegőért, napsütésért, a sok zöld fáért!
Sajnálom, hogy még csak kevesen vevők erre a közösségből, pedig szerintem mindenkire ráférne egy ilyen szombati testi-lelki nagytakarítás, "wellness"!
Várjuk a következőt! - Capdebo család
Ui: Láttátok már fotóalbumunkat? Benne a mai nap egy-két szép pillanata, íze, illata... 
...
----
Kedves Károly atya!
Erre nem számítottam ! De meghatottság nélkül nem tudok a levélre gondolni...A mai nap újabb ajándéka ez a levél! 
Az egyik felejthetetlen ajándéka, hogy életemben nem sok gyónásom volt a természet lágy ölén, de ma ezt is megkaphattam - hála, hála érte!
És a táj, a levegő, a csend az erdőben, a napsütés és mindehhez a mai túrázók! Kiemelem azt a beszélgetést, amiben elmondhattuk, hogy ma milyen élményünk - Isten élményünk volt, (lehetett)? IGEN lehetett!
Köszönet érte... Károly atya és a mai kedves aranyos csapatnak!
Jó éjt ! Szeretettel...

Máj. 29. KÖSZÖNETEK
Nagy Károly plébános Atya !
Nagy tisztelettel és hálával köszönöm meg a Mária Rádióban május hóban templomunkban - ha szabad igy irnom  -  mondott minden miséjét. Áhitattal hallgattam. Ezen belül külön magával ragadott a mai és annak személyes megemlékezése. Drága feleségem ott nyugvó hamvai is hallották. Most sem tudok magamhoz térni még, nem találok szavakat. Végtelen  h á l á v a l .....(Dunántúlról)

... hogy te mindig tudod, mi a fontos, mire kell odafigyelni! Csak lesek mindig! 
- Nekem pl. eszembe sem jutott volna az 1938-as Euch. Világkongresszus, de milyen jó, hogy te eszünkbe juttattad. Már tegnap is a Olvastam-ban, aztán a mai misén. Olyannyira felcsigáztad az érdeklődésemet, hogy elkezdtem még plusszba utánakeresni, nézegetni.
- Érdekesség, hogy két későbbi pápa is jelen volt akkor itt Budapesten: XII. Piusz és VI. Pál.
"Eugenio Pacelli, a későbbi XII. Piusz pápa 1938. május 25. és 30. között Budapesten államtitkáraként képviselte XI. Piusz pápát az Eucharisztikus világkongresszuson. Az államtitkár (Pacelli) kíséretében ott volt Giovanni Battista Montini, a későbbi VI. Pál pápa is."
- És találtam egypár érdekes képet is mindarról, amit elmondtál. Köszönöm, hogy felhívtad ezekre a figyelmem!
- És köszönöm az Eucharisztiát, és hogy Őt adod, adhatod nekünk! Hány ezer darab ostyát változtattál már át Krisztus testévé...! Ez is döbbenetes! - - Budapestről - 

Kedves Károly atya!
Nagyon köszönöm a mai evangéliumi elmélkedést a Kossuth Rádión (fél 2-) keresztül. Igen jó volt hallgatni, annál is inkább, mert a legkisebb unokámnak...vasárnap   lesz a keresztelője. - Üdvözlettel: Balatonfűzfőről

Telefonon is sok köszönet érkezett, az ország különböző részeiből! - én is köszönöm a köszöneteket, és a "ROKI" híveinek a jelenlétet, közreműködést, szolgálatokat. Holnap lesz az utolsó! - Viszont a Kossuth Rádióban (és a Katolikus Rádióban) - kb. egy hónapig, kedden és csütörtökön du. fél 2 és 2 között szintén lesz egy pár (1-2 perces) üzenet :)

Máj. 28. Mária Rádió
- Köszönik a mai szép misét a Mária Rádió hallgatói! Ügyesek voltatok! - És aranyosak voltak a gyerekhangok, nem volt zavaró! :)
- Kedves Károly atya!
Én most hallgattam meg a reggeli misét itt a munkahelyemen, felvételről. Jó volt fejhallgatót véve kiszakadni a körülöttem levő környezetből.
A szentleckében feltűnt. hogy Pál apostol. milyen leleményes szeretettel dicséri meg a görögöket, hogy van egy ismeretlen istennek is tisztelete náluk. Bizony tanulhatok tőle, hogy miként lehet párbeszédet kezdeményezni valakivel, hogy megkeresem elöször benne a jót,  megdicsérem és nem azonnal a rosszat, nem tetszőt fedezem fel a  másikban.
A másik, amit lejegyeztem magamnak a szentbeszédben hangzott el:
"Jézus újra eljön! Engedd, hogy amikor újra eljön örömmel köszönthessük Őt! Az összes szentjeiddel együtt. Engedd, hogy mi is a győztesek közt lehessünk!"
Annyi támadás éri az embert mindenhonnan TV, internet, közbeszéd, - segíts Istenünk, hogy erősek legyünk és adj nekünk bölcsességet, hogy minden helyzetben tudjunk jól dönteni.

Máj. 27. MÁRIA RÁDIÓ
- Köszönet a mai prédikációért. 
Éppen egy "favágó" munkát kellett végeznem, de akkor hallottam az "örömről", olyan lendületet kaptam, hogy már kész is vagyok, pedig kb. csak délre kellett volna elkészülnöm vele...
- ...épp most hallgattam Károly atya prédikációját a Mária rádióban, olyan jó volt, feltöltött, pedig előtte sem volt rossz a kedvem! 
Köszönet érte! :)
Vigadozva...

Máj. 21. ASSZONY-KÖR
Kedves Fiatal Asszonyok!
Tegnap nagyon bensőséges, meghitt és őszinte hangulatban telt az asszonykör. Szokásos módon rengeteg témát érintettünk, mint pl. a másik fejével való gondolkodás, szeretettel való elfogadása, a világban keresztényként jelen lenni, (nem is kell szólni, Igét hirdetni) látni, ahogy Jézus szenved a másikban (gyilkosság, káromkodás), s Őt szeretni benne.
Személy szerint engem ez az utóbb említett mondat ragadott meg leginkább. Megszámolni sem tudom, hányszor hallottam ezt a mondatot (nagyjából mindig), hogy Jézust szeressem a másikban, de ha egyszer olyan jól elrejtik...ha a legapróbb jele sincs annak, hogy Jézus épp ott van. Károly atya pedig egy fél mondattal helyre tette bennem ezt a mondatot. Jézus nagyon is ott van. Ő szenved a legjobban, amiért félretolták. A másik nyílvánvalóan épp nem szereti, ki más szeretné? Csak én.
A homlokomra csaptam, még mindig látszik a nyoma. ;) 
S a többi témát már el is felejtettem, remélem, valaki még kiegészíti! 

Máj. 20. PAPOK - HÍVEK
Mostanában olvastam újra az Akit villámcsapás ért c.  könyvet, (én elhiszem amiről ott ír a tanúságtevő) ami  leginkább megfogott a könyvből:
... nagyon megdöbbentő a könyvben és azóta változott is gondolkodásom ez ügyben...
"...hogy mennyire szentéletű egy pap, mindenekelőtt a hívők közösségétől, az egyházközösség embereitől függ. A közösség segíti őt imáival, megbecsüléssel, tisztelettel viszonyul hozzá és támogatásáról biztosítja. Ha egy pap bűnt követ el, akkor ne csak nála keressétek az okokat és ne csak őt okoljátok, hanem keressétek a közösség hibáját, amely megtagadta a tiszteletet, a megbecsülést, a támogatást, és az imát, vagy nem eléggé tette.” - Jézus mondja
"...Tudják, testvéreim az Úrban, ha a pap vét, Isten előtt az egész közösség felelős. Isten előtt a pap szent életéért a közösség felelős."

MÁRIA RÁDIÓ
Kedves Károly Atya!
Nem találunk szavakat, hogy megköszönjük az Úrnak, a Mária Rádiónak és Neked, Károly atya, azt a nagy ajándékot, hogy hallgathatjuk a szentmisét templomunkból. Várjuk a 9 órát, hogy az interneten keresztül közelebb kerüljünk Hozzátok. Imáinkkal is csatlakozhatunk közösségünkhöz. Füredre is eljutnak lelkesítő szavaid, tanításod, útmutatásod. Büszkék vagyunk, hogy közétek tartozunk!
Hála érte! Edőcsék

Máj. 13. ÉLHETŐ
Hallottam a prédikációban, hogy a fatimai pásztor gyerekek  felajánlásokat tettek vezeklésből, gondoltam én is kipróbálhatnám már ma.
Rögtön eszembe jutott, hogy akkor lemondok  a mogyoró evésről. Nagyon szeretem a mogyorót és ha tehetem azonnal veszek.  Ma   a csekkek befizetése után maradt  egy kis pénzem és rákészültem, hogy akkor  hazafelé veszek mogyorót, de akkor most "újratervezés" lemondok erről a misén hallottak értelmében...Útközben még  jött a kísértés, mert ott volt a pénz - egyébként ritkán van nálam- és még az  is megfordult a fejemben, hogy van-e értelme, de aztán szerencsére sikerült a bolt mellett eljönnöm úgy, hogy nem tértem be... Győzelem!

Máj. 6. FELNŐTT HITTAN

Nagyon-nagyon szép és megható volt a tegnapi film!

Nem tudtam, hogy filmnézés lesz, inkább egy léleképítő előadásra készültem, de hamar kiderült, hogy Isten tegnap a filmen keresztül készített ajándékokat számomra!

Az a gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy XXIII. János azért lehetett a béke pápája, azért tudta a világméretű békét is előmozdítani, mert a szívében béke és szeretet uralkodott. Ez az, amiről legfőképp példát szeretnék róla venni. Amikor az ellenségévé vált, az ő megbuktatásán fáradozó régi barátja ráébredt bűnére, és bocsánatot kért tőle, akkor ő szelíd mosollyal azt tudta neki mondani, hogy "nekem nincs igazából szükségem a bocsánatkérésedre, mert nem haragszom rád, hibáid és bűneid ellenére is mindig szeretettelek és a szíveben voltál". Vagyis így kellene szeretnünk nekünk is az ellenünk vétkezőket, hogy ne legyen szükségünk a bocsánatkérésükre, hanem Isten nagylelkű irgalmával bocsássunk meg minden bűnt, már mielőtt a bűnös megtérne és bocsánatot kérne.


Máj. 4. ANYÁKNAPJA
Amióta az eszemet tudom, fontos nekem ez az ünnep.
Amíg néhány éves az ember, szívét lelkét odaadná Édesanyjának, aki feltétel nélkül szereteti őt. Ez tart addig, amíg Ő él.
Amikor az Úr megadta azt a kegyelmet nekem (nekünk a házastársunkkal), hogy életet adhattam két kis emberkének, akkor  ilyen 'státusban' is vártam az ünnepet.
Tehát az én életem végéig tarthat ez a a várakozás - ANYÁK NAPJA. 
Így ma is. És jöttek a gyerekeink, mint mindig, hála értük!
Ma rólunk (mindenkiről) szólt az Evangélium. Elgondolkodtam, hányszor veszem észre, hogy Jézussal beszéltem, és hányszor nem!!? De elég csak a találkozás! Vagy egy levél - abban is lehet a sorok között Jézus.
Köszönöm tehát a mai tanítást (IS!)! És közeledik Pünkösd, jó 'feladat' úgy készülni - hogy ne múljon el nap a Jézussal való találkozás - találkozások - nélkül... Add Uram, hogy örömed lehessen bennem!!
Hálásan köszönöm az áldásodat az Édesanyákért együtt és külön is - az utóbbi nagyon megható!
Köszönöm a meglepetést, amit kaptunk - a képet és a verset is!
Köszönöm a kitalálóinak és a kivitelezőiknek is egyaránt!

Máj. 1. MÁRIABESNYŐ
És újra egy csodálatos együttlét! Hányszor éltük már közösségünkben az egymás iránti kölcsönös szeretetet! Ma ismét megtapasztalhattuk.  A gyerekek vidám játéka... az idősek önfeledt mosolya... úgy érzem, ez a tökéletes boldogság. Együtt társaimmal, akik ugyanúgy éreznek, gondolkodnak, szeretnek mint én. A feltámadt Jézus volt köztünk. Hála és köszönet érte! - I. -

Ápr. 20. HÚSVÉT
Kedves Károly atya!
Éljen soká! Most nem jut „se” jobb, „se” szebb köszöntés eszembe a szombat esti szépen, méltóságteljes igazi, szívbéli lelki, hitünket erősítő, mélyítő, felemelő együttlétért. Hála Önnek!
És köszönetünk mindazoknak, akik a szervezésben részt vettek, és biztosították létre jöttét. Károly atya ismét – megint – leimádkozta a Mennyet. Leeresztették azt a bizonyos függönyt, és a szentély megtelt temérdek fehér ruhással. De, amit úgy hiszem a jelenlévők többsége érezhetett: Isten jelenléte a templom falai – és ha felkészült hívők vettek részt e rendhagyó estén – szívünk falain belül…

Ápr. 5. MOSTANÁBAN JÖTTEK
Örüljünk együtt!
SMS-ek: 
- Kedves Károly atya! Az irodában… tüneményes ez a mindig mosolygós, kedves hölgy…
- Kedves Károly atya! Sok szeretettel emlegetünk, mert most éppen 20 éve, hogy egyházi házasságkötésünket celebráltad….
- Háttér imádkozóként kívánunk áldott jó napot, jó utat első kerékpártúrátokon. Jó beszélgetéseket, elmélkedéseket a szép tájakon, napsütésben, szeretettel…
E-MAIL:
- Tárgy: Levél Montrealból.
Kedves Károly Atya! A napokban került kezembe (honlapukon) a ``Fáradt ember keresztutja``. Nagyon megkapott. Kis jegyzetet is találtam, ha valaki ki akarná egésziteni az angol forditást. Feleségemmel 1956 óta élünk Montrealban. Szeretnénk besegiteni. Csatolom forditásomat és kivánok további eredményes munkát Atyának. Magamról csak annyit, hogy Kecskeméten születtem 1930-ban és Montrealban végeztem egyetemi tanulmányaimat. Szeretettel küldöm feleségem nevében is jókivánságainkat és kivánok kellemes Husvéti Unnepeket…

Márc. 27. KATEKUMENEK
Nagyon jól éreztük magunkat "párommal" a hittanon. Nagyon sokat tanultunk, ami valóban átformálja a gondolkodásunkat, segít másképp látni a világot. Egymásról is megtudtunk olyan dolgokat, amit még nem mondtunk ki. A beszélgetést pedig otthon is folytattunk :) 
Nagyon örültünk annak is, hogy a csoportban oldott volt a légkőr és egyre "közvetlenebbnek" és "nyíltabbnak" érezzünk mindenkit, és persze magunkat is :) 
Egyszóval: Köszönjük!!!
Nagyon szép napot kívánok! 

Márc. 17.
Kedves Károly atya!
A Hálaadás hangján szeretnék megszólalni.
Zoli rákos megbetegedése, a kontrollvizsgálatnál pozitív eredményt mutatott, újabb rákos sejteket nem diagnosztizáltak. Isten segítsége nélkül nem jöhetett volna létre. Hála ezért Istenünknek, hogy újra és újra megtapasztalhatjuk végtelen jóságát és szeretetét.
A kemoterápia, a lelkiismeretes orvosi kezelés, a nővérek áldozatos munkája és az érte mondott imák együttesen hozták meg Zoli számára, nagy örömünkre a gyógyulás eredményét.
Ezúton szeretném kifejezni köszönetünket Károly atya először Neked, közösségünk rózsafüzér csoportjainak, családcsoportunk minden tagjának, unokánknak aki kitartóan minden kis imájában, nem feledkezett meg szeretett nagypapája egészségéről,és minden értünk imádkozónak.
Nagy öröm volt érezni az egységet, az erőt amit az ima ereje adott Zoli gyógyulásában.
Köszönjük az együttérző szeretetet. Évi, Zoltán

Márc. 16.

Köszönöm újra és mindig a Prédikációvázlatokat és a Plébánosi gondolatokat is! Felüdülés mindig és üdvösségem mankói (ha lehet így mondani?).


Febr. 17. MISE
Kedves Károly atya!
Tegnap elmaradt az e-mail, hogy köszönöm a misét! 
Amikor Károly atya misézik, kétféle érzésem van. Az egyik, hogy nem veszem észre, hogy telik az idő, csak ülök, és hallgatom. 
A másik, hogy amit mond, az biztosan úgy van. Amikor hallom beszélni, ahogy vasárnap, eszembe nem jut megkérdőjelezni bármilyen hitbéli kijelentését. Egyszerűen érzem, hogy az úgy jó. :) 
Köszönöm! :)

Febr. 16. HÁZASSÁG HETE
Sziasztok!
Szeretném közzé tenni a Mária Rádió tegnap reggeli adását, amiben a fiatal házas közösségünk egy házaspárja - Bicsák házaspár - tett tanúságot a házasságukról. Nagyon meglepődtünk, amikor meghallottuk őket reggeli közben a rádióból beszélni. :) 
Nagyon megható, szép gondolatokat mondtak. Érdemes meghallgatni, így is közelebb lehet kerülni egymáshoz, ha ismerjük egymás "történetét".
Remélem sikerül jól bemásolni a címet: http://www.mariaradio.hu/lejatszo.php?hallgat=mr-2014_02_16_08_00_01.mp3
3 perc 50 mp-nél kezdődik.
Jó hallgatózást! Üdv: Kissevichné Hajni :)

Febr. 14. AZ EVANGÉLIUM ÖRÖME
"Nagy örömmel vetettem bele magam Ferenc pápa új, "Az evangélium öröme" című buzdításába. Bőséges és nagyon-nagyon aktuális tanítás van benne! Bárhol kinyitottam, bármelyik pontba beleolvastam: telitalálat, mely cselekvésre, buzgóbb keresztény életre ösztönöz. Ferenc pápa atyai szeretettel megvizsgálja az egyház mai állapotát. Hogyan is éljük, sugározzuk Krisztus örömhírét? Kritikus szemmel néz és nagyon sok valódi hibára hívja fel a figyelmet, melyek közül sokban magunkra ismerhetünk. Ugyanakkor nem áll meg a kritikánál, írása valódi buzdítás, mely elötelezettebb keresztény életre hív és konkrét utat/megoldást mutat.
 
Néhány gondolat tőle:
"Ma sok lelkipásztori munkatárs részéről találkozhatunk az autonómia és a pihenés személyes szférájáért való túlzott aggodalommal, mely oda vezet, hogy saját feladataikat életük puszta toldalékaként élik meg, mintha azok nem képeznék identitásuk részét. A lelki életet összekeverik néhány vallásos mozzanattal, melyek bizonyos megkönnyebbülést kínálnak, de nem táplálják a másokkal való találkozást, a világban való elkötelezettséget és a szenvedélyes evangelizációt. Így az evangelizáció számos munkásában - jóllehet imádkoznak - találkozhatunk az individualizmus hangsúlyozásával, az identitás válságával, a buzgóság lanyhulásával. Ez háromféle baj, melyek kölcsönösen táplálják egymást." (78. pont)
 
"Amikor egyre inkább szükségünk van a missziós dinamizmusra, mely sót és világosságot hoz a világnak, sok világi fél attól, hogy meghívják valamilyen apostoli feladatra, és így megpróbálnak kitérni mindenféle megbízás elől, mely elvenné tőlük szabadidejüket. (...) Ez gyakran abból következik, hogy az emberek kikerülhetetlen szükségét érzik annak, hogy személyes szabadságukat megőrizzék, mintha az evangelizáló feladat veszedelmes méreg lenne, nem pedig örömteli válasz Isten szeretetére, aki a misszióra hív minket egybe, és teljessé s termékennyé tesz bennünket. Egyesek ellenállnak annak, hogy megízleljék a missziót, s így a bénítő lustaság rabjai maradnak." (81. pont)
 
Aztán máshol felütve újabb telitalálat:
"Kérjük az Úrtól, hogy segítsen megérteni a szeretet törvényét. Milyen jó dolog e törvény birtokában lenni! Milyen jót tesz nekünk egymás mindenekfeletti szeretete! Igen, mindenekfeletti! Mindegyikünknek szól Szent Pál buzdítása: "Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, hanem győzd le a rosszat jóval." (Róm12,21) Továbbá: "Ne fáradjunk bele tenni a jót!" (Gal 6,9). Mindnyájunknak vannak szimpátiái és antipátiái, s talán épp ebben a percben haragban vagyunk valakivel. Legalább mondjuk az Úrnak: "Uram haragban vagyok ezzel vagy azzal. Imádkozom érte hozzád." Imádkozni olyasvalakiért, akivel haragban vagyunk, szép lépés a szeretet felé, ráadásul evangelizáló cselekedet. Tegyük meg még ma! Ne hagyjuk, hogy elrabolják tőlünk a testvéri szeretet ideálját!" (101. pont) - Viki

Febr. 12. MÁRTON ÁRON
Kedves Barátaim,
ma van Márton Áron püspökké szentelésének 75. évfordulója, ami az erdélyi katolikusok körében (de főleg a szívében) nagyon nagy ünnep!
Ennek alkalmából készített Szénégető István atya egy összeállítást Márton Áron írásaiból, amit szeretettel megosztok veletek, mert azt hiszem ma, 2014-ben is hihetetlen aktuális (messze  nemcsak erdélyi témák ezek…)! Itt találjátok: http://www.youtube.com/watch?v=Zf4Tv3ia9IQ 
Sok szeretettel, Betti

Febr. 5. GYÓNÁS-GYÓGYULÁS
A következő jutott eszembe a tegnapi evangélium kapcsán, ahol a vérfolyásos asszony csupán megérintette Jézust és meggyógyult.
Lelkileg voltam hetek óta nyomott állapotban, amikor legutóbb telefonon bejelentkeztem gyónni. Érdekes módon ez a rossz érzés már aznap este megszűnt, pusztán a bejelentkezés tényétől. Ez olyan volt számomra, mint egy érintés Jézus felé, egy jelzés, hogy szeretnék tőle valamit, s ő máris cselekedett. És azóta is jól vagyok.

Febr. 2. KONCERT
Kedves Károly atya!
A képek most is magukért beszélnek. Hála érte!
Szép délutánt varázsoltak nekünk a fuvolások és furulyások!
Nem tudtam, de elképzeltem - mire jövünk, hogy lesz ez a koncert, fiatalabb zenészekre gondoltam, de itt 6 - 8 éve zenélő fiatalok voltak főleg.
Nagyon felkészültek voltak és élvezték a zenélést, az látszott. Öröm máskor is, ha eljönnek esetleg hozzánk. - Amikor megkérdeztem - úgy a tanárnő, úgy a zenész palánták - azt válaszolták, hogy jönnek boldogan.
Gondolni kell erre a későbbi programjaink között... szeretettel Évi

Febr. 2. KOMATÁL
Kedves Mamák!
Szeretném nagyon-nagyon megköszönni a komatál megszervezését.
Nagyszerű volt ajándékba kapni a sok szeretetet, odafigyelést és ízletes falatokat tőletek. Általatok működött a Gondviselés életünkben egy egész hónapon keresztül....nagy ajándék ez nekünk.
Köszönjük a nagy gonddal elkészített ételeket, a gondos csomagolást, eljuttatást és a szeretetet, amit bele sütöttetek, főztetek az ételekbe. Jó volt, hogy a látogatások alkalmával együtt játszahattak a gyerekeink és mi is beszélgethettünk, ismerkedhettünk kicsit.
Igyekszünk ezt az élő szeretetet továbbadni a hétköznapokban, amit most tőletek kaptunk.
Isten áldja meg mindannyiótok életét!!!
Nagy hálával és szeretettel gondolunk Rátok:
Kati az egész család nevében

Február 1-én megtelt a hittanterem, ahol Kővári Ági tanítványai adtak ajándék koncertet nyugdíjasaink számára.
Széles repertoárt mutattak be furulyán, pikolón  és fuvolán. Hallhattunk  például Spanyol táncot, a Figaró házasságából részletet, Pergolesi művét,  a Legyetek jók ha tudtok című film zenéjének  a névadó dallamát, sőt még a Star Wars-ból is részletet... Koncert után szeretetlakoma volt, ahol alkalmunk nyílt egymással megismerkedni és egy jót beszélgetni.  Nagyon jó hangulatban telt a délután.  - B. Vera -

Jan. 16. Szentségimádás (fiatal házasok)

Kedves Jézus és kedves Szervezők (Kinga, Jani, Fecó), kedves Résztvevők!

Köszönöm a kedd estét nektek! Csodálatos élmény volt együtt lenni a Tabernákulum közvetlen közelében Jézussal! Egy régóta tátongó űrt töltött be ez az este bennem! Olyan közvetlen és élményszerű volt a kapcsolat Jézussal is, és egymással is Őáltala, amit gyakran kellene ismételni! Jó volt osztozni egymással az imák által is. Volt szentírásolvasás, spontán és hozott imák is. Nagyon szép volt! Örültem, hogy a katekumen hittanról is négyen csatlakoztak hozzánk! A képek csak valami nagyon kicsit tudnak visszaadni abból, amit kedd este éreztünk! Köszönöm! Már várom a következő alkalmat!